Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολική επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος

Οι πρόσφατες τουρκικές απειλές και ανακοινώσεις περί διεξαγωγής ναυτικής άσκησης στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενώ θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες υδρογονανθράκων στη κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, επαναφέρουν στο προσκήνιο το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) και καθιστούν πιθανότερη από ποτέ την επιχειρησιακή ενεργοποίησή του.

Στόχος του ΔΕΑΧ είναι η αποτροπή ή αντιμετώπιση κάθε επιθετικής ενέργειας, εναντίον του ενός ή και των δύο μερών με δέσμευση της Ελλάδας να θεωρεί αιτία πολέμου (casus belli) οποιαδήποτε τουρκική απόπειρα προέλασης στην ελεύθερη Κύπρο. Η ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι η δυνατότητα υποστήριξης του ΔΕΑΧ σε επιχειρησιακό επίπεδο, όταν διακηρύχθηκε το 1993, ήταν οριακή από κάθε πλευρά ενώ σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα μέσα για την υλοποίησή του, η Εθνική Φρουρά απέκτησε τις κρίσιμες υποδομές για την εφαρμογή των κοινών επιχειρησιακών σχεδίων αλλά το ΔΕΑΧ απαξιώθηκε σε πολιτικό επίπεδο με τις διμερείς ασκήσεις να διεξάγονται επί χάρτου.

Συγκεκριμένα, από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας:

- Οργανώθηκε η Αεροπορική Βάση Πάφου, έδρα της 55 Σμηναρχίας Μάχης, αποκλειστικά από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα. Αποκτήθηκε δεύτερος κινητός κύριος σταθμός ραντάρ 3D αεράμυνας.

- Δημιουργήθηκε η Ναυτική Βάση Ζυγίου και αποκτήθηκαν σύγχρονα μέσα ναυτικής επιτήρησης. Σημειώνεται ότι παρά τη πρόσφατη καταστροφική έκρηξη που έπληξε τη Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, το υπόγειο στρατηγείο είναι πλήρως επιχειρησιακό ενώ παρέμειναν άθικτα τα βλήματα συστοιχειών MM-40 Exocet.

- Διεξήχθη η αεροναυτική ΤΑΜΣ ΤΟΞΟΤΗΣ, με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά. Όπως έγραψε ο πρώην ΥΠΑΜ Αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης, “το δόγμα του ΕΑΧ δεν παρέμεινε στα χαρτιά. Ποτίστηκε με τον ιδρώτα των πιλότων των πολεμικών αεροσκαφών, των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων και των δυνάμεων ξηράς Ε/Ε και Ε/Κ. Μετουσιώθηκε σε δοκιμή των σχεδίων, των οπλικών συστημάτων και σε πολύτιμες εμπειρίες προσωπικού“.

- Αποκτήθηκαν σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, συνοδευόμενα από αρματοφορείς για την αθόρυβη και ταχεία ανάπτυξή τους. Αποκτήθηκαν 12 νέα επιθετικά ελικόπτερα Mi-35Ρ .

-Ενισχύθηκε το σύστημα Χειρισμού Κρίσεως, διοικήσεως, πληροφοριών, επικοινωνιών και επετεύχθη η σύζευξη ΓΕΕΘΑ-ΓΕΕΦ.

- Υλοποιείται η διμερής συνεργασία για Θέματα Αεράμυνας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων με ανταλλαγή πληροφοριών για προγραμματισμένες ή έκτακτες πτήσεις αεροσκαφών που επηρεάζουν το FIR Αθηνών και Λευκωσίας.

- Εκπονήθηκαν κοινά Επιχειρησιακά Σχέδια.

Σε επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε στα νέα μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιτρέπουν την εφαρμογή του ΔΕΑΧ. Στη φωτογραφία, επιθετικό ελικόπτερο Μi-35Ρ της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων (© eagleaviation.gr)

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]