Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο από άστοχους χειρισμούς
Αντιμέτωπες με τα απόνερα της κακής ψυχολογίας, που προκαλούν στους πολίτες η έλλειψη αποφασιστικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, τα επικοινωνιακά διλήμματα και η δραματοποίηση για συναίνεση, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες.
Ασφαλείς πληροφορίες ,αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο euro2day, υποστηρίζουν ότι το τελευταίο δίμηνο (Απρίλιος – Μάιος) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ -4 δισ. ανά μήνα- και περιορίστηκαν συνολικά στα 191 δισ. ευρώ από 199 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Τις προηγούμενες ημέρες η νευρικότητα στα γκισέ χτύπησε κόκκινο, ενώ από χθες υπήρξε σχετική ηρεμία.
Αθροιστικά από την 1η Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 18,5 – 19 δισ. ευρώ. Η δυσκολία της κατάστασης αλλά και ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι ξεπερνά, σύμφωνα με γνωστό τραπεζίτη, κάθε εκτίμηση:
«Να φανταστείτε ότι στις αρχές Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα σε μελέτη εκτιμούσε ότι το 2011 θα υπάρξει συνολική μείωση καταθέσεων ύψους 19 δισ. ευρώ. Φθάσαμε, λοιπόν, στο σημείο να αγγίξουμε το ποσό μόλις τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος και μέσω αυτής με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αστοχίας».
Ανώτατο στέλεχος τράπεζας, από την πλευρά του, διαπιστώνει πως «πρακτικά η απόφαση της ΕΚΤ να κρατάει ανοιχτές τις γραμμές χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες συνεπάγεται ότι έμμεσα εγγυάται τις καταθέσεις». Σημειώνει, πάντως, ότι ανεύθυνοι χειρισμοί, όπως η απειλή επιστροφής στη δραχμή, λειτούργησαν καταλυτικά στην ψυχολογία των καταθετών.
Το ίδιο στέλεχος διαπιστώνει ότι η ηρεμία αποκαθίσταται σταδιακά από χθες και εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί πλήρως με την οριστικοποίηση των μέτρων και την αποδέσμευση της 5ης δόσης των 110 δισ. ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους έφυγαν καταθέσεις 10,5 δισ. ευρώ. Μέχρι τις 25 Μαρτίου (όταν είδε το φως της δημοσιότητας το επίμαχο e-mail, που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας) η εκροή αφορούσε κυρίως σε καταθέσεις που τραβούσαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για την πληρωμή παγίων και άμεσων αναγκών τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ιδιώτες.
Έκτοτε, σύμφωνα με στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας, η αιμορραγία οφείλεται «σε φυγή των καταθέσεων προς την Κύπρο και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, αλλά και προς τη Σιγκαπούρη και την προηγούμενη εβδομάδα η νευρικότητα στα γκισέ ήταν έντονη».
Στην Κύπρο στέλνουν τα λεφτά οι μικροκαταθέτες
Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος κυπριακής τράπεζας, τον Απρίλιο, τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα δέχθηκαν πολύ μεγάλο αριθμό νέων πελατών, οι οποίοι μετέφεραν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο.
«Τους τρεις πρώτους μήνες του 2011 υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, τάση που ήταν αντίθετη με το σύνολο του 2010, όταν τα τραπεζικά γκισέ της Κύπρου δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν Έλληνες πελάτες που μετέφεραν τα λεφτά τους στο νησί. Ξαφνικά, τον Απρίλιο, η κατάσταση ανατράπηκε και υπήρξε εκ νέου ροή καταθέσεων προς τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα», τονίζει δίνοντας το στίγμα του πανικού που έπληξε τους Έλληνες εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας να επαναφέρει τη χώρα σε δημοσιονομική τροχιά.
Πανικός ακόμη και μεταξύ μεγάλων πελατών!
Η εκροή καταθέσεων πλήττει το τραπεζικό σύστημα 19 μήνες από τον Νοέμβριο του 2009 και τα ποσά που έχουν φύγει ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ! Σε μία προσπάθεια να επαναπατριστεί έστω και ένα τμήμα των καταθέσεων, η κυβέρνηση έδωσε φορολογικά κίνητρα, τα οποία όμως δεν έπεισαν κανέναν.
Στην ίδια κατεύθυνση, οι τραπεζίτες προσπαθούν να πείσουν χρόνιους πελάτες τους να φέρουν πίσω τα λεφτά. Είναι ενδεικτική η εξομολόγηση υψηλόβαθμου στελέχους μιας εκ των ιδιωτικών τραπεζών: «Έπειτα από πολλές συναντήσεις, τον Ιανουάριο πείσαμε έναν ισχυρό κεφαλαιακά πελάτη να φέρει στην Ελλάδα, και κατ’ επέκταση στην τράπεζα, 6 εκατ. ευρώ.
Στις 9 Μαΐου το πρωί, χτύπησε το τηλέφωνο και ο πελάτης αυτός εξέφρασε την επιθυμία του να μεταφέρει εντός της ημέρας τα χρήματά του σε τράπεζα του εξωτερικού. Στην προσπάθειά μου να τον πείσω να αλλάξει γνώμη, απάντησε πως το πρόβλημά του δεν είναι η τράπεζα, αλλά το γεγονός πως έχει αρχίσει να φοβάται ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή!».
Καταλήγοντας, το ίδιο στέλεχος τονίζει πως όταν φτάνουν στο σημείο να πιστεύουν το ενδεχόμενο αυτό άνθρωποι της αγοράς, με γνώση της παγκόσμιας οικονομίας και ενεργό οικονομικό ρόλο, τότε πραγματικά η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο από άστοχους χειρισμούς.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...