Οι διασώσεις ευνοούν τις πιστώτριες τράπεζες και βέβαια όχι τις χώρες με προβλήματα
Αφήνοντας στην άκρη μισόλογα και προσχήματα, η επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της First Global, Ντεβίνα Μέρα, μιλάει ξεκάθαρα για τον λόγο που παράγοντες της Ευρωζώνης είναι απρόθυμοι για αναδιάρθρωση του ελληνικού –και του ιρλανδικού και του πορτογαλικού- χρέους.
Το όλο ζήτημα επικεντρώνεται σε μία και μοναδική ερώτηση: ποιους τελικά διασώζεις; Τις χώρες που έχουν πρόβλημα ή τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που κατέχουν το χρέος και επιβαρύνονται από αυτό; «Οι τρέχουσες διασώσεις στην πραγματικότητα σώζουν τον τραπεζικό τομέα των πιστωτριών χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία και όχι τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα», σημειώνει σε χθεσινό σημείωμά της η οικονομολόγος. «Ουσιαστικά αγοράζοντας χρόνο, που είναι ο μοναδικός σκοπός των διασώσεων αυτών, απλώς επιτρέπουν στις τράπεζές τους να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με τις προβληματικές οικονομίες», επισημαίνει η ίδια.
Από την αρχή της κρίσης χρέους οι μεγάλες γαλλικές και γερμανικές τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους στις «περιφερειακές» αγορές χρέους της Ευρωζώνης. Η καθαρή έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις χώρες PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) μειώθηκε από περισσότερα 500 δισ. δολάρια σε περίπου 230 δισ. δολάρια στο τέλος του 2010, υποχωρώντας κατά περίπου 55% μέσα σε έναν χρόνο.
«Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, που θα βρίσκονταν στο επίκεντρο οποιουδήποτε παθήματος στις οικονομίες αυτές, έχουν επωφεληθεί από την κατάσταση, για να μειώσουν την έκθεσή τους» επισημαίνει η Ντεβίνα Μέρα. Κατά την άποψή της αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση για τις χώρες με προβλήματα, καθώς οι πιέσεις από το ξεπούλημα χρέους προστίθενται στο κόστος δανεισμού τους. «Ποιος νοιάζεται για τα σπίτια των γειτόνων, όταν καίγεται το δικό του;» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Εάν οι οφειλέτριες χώρες αναγκάζονται να πληρώσουν για τα λάθη τους, βάζοντας σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, κάτι που έχει πλήξει τις οικονομίες τους τόσο πολύ, που όλα τα οφέλη που απολάμβαναν την προηγούμενη δεκαετία έχουν αντιστραφεί, δεν μπορεί να επιτρέπεται στους δανειστές να έχουν ένα "δωρεάν γεύμα"», προσθέτει.
«Με τον τρόπο αυτό (σ.σ. που ακολουθεί η Ευρωζώνη), οι χώρες που έχουν τα προβλήματα πλήττονται περαιτέρω στην πορεία της διαδικασίας, καθώς αναγκάζονται να εφαρμόζουν όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας για να επανέλθουν σε δημοσιονομική τάξη. Αυτό ενώ οι πιστωτές ξεφορτώνονται απλώς το τοξικό ενεργητικό τους, που γίνεται ακόμη πιο τοξικό λόγω της διαδικασίας».
Βάσει αυτών και οι τρεις υπό διάσωση χώρες αναμένεται να καταφύγουν σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση και τελικά, ο μεγάλος χαμένος πιθανότατα θα είναι ο ισολογισμός της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οικονομολόγο.«Εάν η Ελλάδα αθετήσει χρέος και η ΕΚΤ αποφασίσει να της κόψει τις ζωτικής σημασίας ενέσεις ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες, τότε αυτόματα θα πληγεί ο δικός της ισολογισμός. Και ως εκ τούτου, θα το σκεφτεί διπλά πριν κάνει μια τέτοια κίνηση», καταλήγει.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...