Είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των τραπεζών;
- Το «κούρεμα» στα ομόλογα θα ανοίξει σίγουρα τον ασκό του Αιόλου, διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί το ίδιο και στα δάνεια
Σε δηλώσεις του που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό κανάλι ZDF, ο Στάρκ επικαλείται το φάσμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας ώστε να υπογραμμίσει την αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το πρακτορείο.
“Μία αναδιάρθρωση θα ήταν μυωπική και θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις”, δήλωσε. “Στη χειρότερη περίπτωση, μια αναδιάρθρωση (σ.σ. του χρέους) κράτους μέλους θα μπορούσε να επισκιάσει τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Lehman”, πρόσθεσε.
Η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας το Σεπτέμβριο του 2008 κυριολεκτικά “πάγωσε” τη διεθνή διατραπεζική αγορά και οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση και σε τεράστια κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διάσωση σειράς τραπεζών και τη σταθεροποίηση του διεθνούς πιστωτικού συστήματος.
Ο Στάρκ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους κάνουν λόγο περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, στη βάση του προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι το Μάιο.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έως τώρα επιβιώνει αξιοπρεπώς κόντρα στην ζοφερή ελληνική πραγματικότητα που προκάλεσε η κρίση χρέους, πλησιάζει εντούτοις την ζώνη του συστημικού κινδύνου.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι πλέον το σύστημα πλησιάζει στα όρια του και δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει λύση στην κρίση χρέους τότε είναι πολύ πιθανό και οι τράπεζες να βρεθούν σε αδιέξοδο.
Ο βασικότερος προβληματισμός των τραπεζιτών είναι ότι ανησυχούν στην περίπτωση που δεν πετύχει το σχέδιο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, των 340 δις ευρώ, η χώρα θα οδηγηθεί συρόμενη σε haircut (κούρεμα) στα ομόλογα, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να προχωρήσουν είτε σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να καλύψουν τις ζημίες είτε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι τραπεζίτες πλέον ανησυχούν -και ανησυχούν δικαιολογημένα- για την πορεία ή καλύτερα τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.
Φοβούνται ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε haircut, το τραπεζικό σύστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει συστημικούς κινδύνους.
Οι τράπεζες δεν έχουν να ανησυχούν μόνο από την φημολογούμενη και ίσως αναπόφευκτη αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε haircut στα ομόλογα. Με βάση το ύψος του «κουρέματος» θα πληγούν κεφαλαιακά και θα αναζητήσουν έτσι αναγκαστικά φόρμουλες αντιμετώπισης της κεφαλαιακής τους ανεπάρκειας.
Το βασικότερο πρόβλημα τους είναι να μην μεταφερθεί το haircut και στα δάνεια.
Αν η χώρα ζητήσει απομείωση 30% ή 50% στα ομόλογα, υποστηρίζει τραπεζίτης, γιατί να μην έρθει ένας επιχειρηματίας που έχει συνάψει δάνεια να ζητήσει haircut στα δάνεια;
Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν θα συμβεί, ο τραπεζίτης συνεχίζει, «απλά θα τονίσω ότι θα ήταν καλό να μην συμβεί το ιστορικό λάθος η χώρα να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση. Αν αυτό συμβεί, οι τράπεζες μπορεί να χάσουν έως και το 20% με 30% των δανείων που έχουν χορηγήσει, δηλαδή να χάσουν έως 60 δις ευρώ. Μπορεί να φαίνεται ακραία η εκτίμηση, αλλά οι τράπεζες (οι ελληνικές) βρίσκονται πλέον σε τροχιά συστημικού κινδύνου. Αν δεν ξεφύγει η χώρα από την δύνη, ο κίνδυνος να κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλος» καταλήγει το τραπεζικό στέλεχος.
Το ερώτημα που θα θέσει σίγουρα ο απλός πολίτης διαβάζοντας αυτές τις πληροφορίες, είναι: Σε ποιο βαθμό θα έχει αρνητικές συνέπειες για εμένα μια κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Σε περίπτωση haircut του Δημόσιου χρέους ένα πολύ βασικό που πρέπει να σκεφθούμε μόνο, είναι, ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν στην κατοχή τους σχεδόν 100 δις ευρώ Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θα είχε ως συνέπειες:
1. Την μείωση των συντάξεων σε ποσοστό αντίστοιχο περίπου του κουρέματος, δηλαδή αν το Haircut (κούρεμα) ήταν 40% τότε η μείωση των συντάξεων θα άγγιζε το 35%. Αυτό περίπου επισημαίνει (χωρίς ποσοστά) και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
2. Οι Τράπεζες θα χάσουν μέρος της Κεφαλαιακής τους επάρκειας ενώ οι μετοχές τους θα βυθιστούν.
3. Η πρόσβαση στις «Αγορές» θα ήταν αδύνατη για πολλά χρόνια άρα θα ζούσαμε με χρήματα μόνο από ότι παράγουμε χωρίς δανεικά. Αν θα έχουμε χρήματα, από την παραγωγή μας, θα πληρώνουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αν δεν έχουμε θα πληρώνονται όταν θα βρίσκαμε.
4. Μεγάλη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.
5. Πιθανόν επιβολή περιορισμού αναλήψεων των καταθέσεων
6. Προβλήματα πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών, μακροχρόνιες ζημιές και μεγάλες απολύσεις προσωπικού τους.
Κάποια θέματα που πιθανόν να προκύψουν ακόμη, είναι:
- Με τις Επιχορηγήσεις των αγροτών
- Με το ΕΣΠΑ
- Γενικά με τις επιχορηγήσεις της ΕΕ προς την χώρα μας
Άρα όσοι μιλούν για επιστροφή στην δραχμή ή Haircut (κούρεμα) χωρίς συμφωνία πιστωτών, χωρίς να γνωρίζουν τις τρομακτικές, εφιαλτικές συνέπειες από τέτοιες ενέργειες, ή τρελοί είναι ή εκτός πραγματικότητας ή βρίσκονται προσωπικά σε κάποια ουδέτερη, ασφαλή ζώνη. Για τη Γερμανία που αναδεικνύει συνεχώς -με περισσό ζήλο- το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν συζητάμε, διότι είναι γνωστό, πως έχουν «τζογάρει» παρέα με όλους του διεθνής κερδοσκόπους επάνω στην πτώχευση της χώρας μας.
Το τελικό συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει ούριος άνεμος γι αυτόν που δεν ξέρει προς τα που πηγαίνει.
Οι τράπεζες πρέπει ΑΜΕΣΑ να κρατικοποιηθούν, να επενδύσουν τις καταθέσεις σε κρατικά ομόλογα(κι έτσι να σταματήσει ο διεθνής δανεισμός), να κατοχηρωθεί το αφορολόγητο-απόρητο-ανώνυμο-μη πόθεν έσχες των καταθέσεων(ώστε να εισάγονται κεφάλαια στην Ελλάδα), να κόψουμε χρυσή δραχμή(αυτό γίνεται και παράλληλα με το ευρώ).
ΑπάντησηΔιαγραφή