Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καλή τύχη στους μετόχους των τραπεζών

Την περασμένη φορά που διενεργήθηκαν stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όλοι ήξεραν τα αποτελέσματα προτού εκδοθούν. Δεν υπήρχε αναλυτής στον πλανήτη (μεταξύ αυτών και εμού του ιδίου) που δεν είχε κατηγορήσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι η μεθοδολογία ήταν λάθος.

Τώρα όμως η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή (European Banking Authority) δεν θέλει να επαναλάβει τα ίδια λάθη. Αυτή τη φορά θα δείξει πυγμή (υποτίθεται) για να μην υπάρξουν ξανά τα φαινόμενα τύπου ιρλανδικών τραπεζών, που, ενώ υποτίθεται ότι “λεφτά υπήρχαν”, διαλύθηκαν σε μια νύχτα. Να υπενθυμίσω ότι στις τελευταίες δοκιμασίες όλες οι ιρλανδικές τράπεζες πέρασαν τις δοκιμασίες με άριστα και μερικούς μήνες αργότερα κρατικοποιήθηκαν οι περισσότερες εξ αυτών.

Αυτή τη φορά οι δοκιμασίες που θα υποστούν οι τράπεζες θα έχουν να κάνουν με τις οικονομικές συγκυρίες της χώρας (υποθετικά σενάρια ύφεσης), υποθετικές μειώσεις στις τιμές των ακινήτων, επίδραση των επιτοκίων (πως θα συμπεριφερθεί η συγκεκριμένη οικονομία σε μια άνοδο επιτοκίων) και υποθετικό σενάριο για «κούρεμα» σε κρατικά ομολόγα.

Όσον αφορά τα ομόλογα, δεν έχει διευκρινιστεί αν το υποθετικό κούρεμα θα γίνει μόνο στο χαρτοφυλάκιο του trade book ή σε όλο το bank book. Σε κάθε περίπτωση, η λογική επιτάσσει ότι αυτές οι δοκιμασίες θα είναι πιο σκληρές. Επίσης, οι δοκιμασίες θα είναι σε ένα μεγαλύτερο εύρος τραπεζών και όχι απλά στις 91 μεγαλύτερες όπως την προηγούμενη φορά.

Για την Ελλάδα, οι δοκιμασίες (λέει η λογική) πρέπει να είναι ασφυκτικές. Καταρχάς μην ξεχνάμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι ακόμα σε επιδείνωση. Το ΑΕΠ έχει ήδη συρρικνωθεί περισσότερο από 10% και μάλλον έχει ακόμα δρόμο. Άρα τι νούμερα περαιτέρω ύφεσης θα βάλουν στα μοντέλα τους, για να υποθέσουμε ότι θα είναι ρεαλιστικά σε σχέση με την σημερινή κατάσταση;

Όσον αφορά την ποιότητα των πιστώσεων, εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. Τα επίσημα νούμερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι περίπου στο 12% και οι καινούργιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 15% μέχρι το τέλος του 2011. Τα ανεπίσημα όμως (whisper numbers) κάνουν λόγο για πάνω από 20%. Μάλιστα, δεν έχω συναντήσει ακόμα τραπεζίτη και να μην έχω τρομάξει με τα νούμερα που μου έχει ψιθυρίσει. Άρα αν τα επίσημα σήμερα είναι 12%, τι νούμερο θα βάλουν στα μοντέλα των δοκιμασιών;; Μήπως (λέμε τώρα) βάλουν κανένα νούμερα της τάξεως του 20% στα μοντέλα για να θεωρήσουμε ότι έχουμε ακραίες συνθήκες;

Πως θα συμπεριφερθεί η αρχή στο θέμα του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων είναι ένα άλλο ερώτημα. Θα λάβουν υπόψη το συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ή μόνο κάτι ελάχιστα ομόλογα που έχουν μείνει στο trading book; Αν το λάβουν όλο, πόσα θα είναι το κούρεμα στα μοντέλα;; Με τα τωρινά δεδομένα, η έκπτωση είναι περίπου 25%. Αλλά αυτό για μας σήμερα είναι κανονικές συνθήκες (the new normal). Μήπως σαν ακραίες συνθήκες βάλουν το περιβόητο 50% που ψιθυρίζει η αγορά;

Πάντως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν τις τράπεζες όσο το κούρεμα σε ακραία μορφή. Άρα δεν είναι μόνο το θέμα του «κουρέματος» που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά και τα χτυπημένη δάνεια.

Βέβαια ο Γολγοθάς δεν σταματά εκεί. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κανόνες BASEL III θα μπουν σταδιακά σε εφαρμογή μέχρι το 2019. Οι κανόνες αυτοί, λένε ότι οι τράπεζες, θα πρέπει να έχουν ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια (και καλύτερης ποιότητας) από τα σημερινά δεδομένα.

Οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν πολλά να αντιμετωπίσουν αγαπητέ αναγνώστη. Όπου και αν κοιτάξει κανείς, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν αυξημένα κεφαλαία. Ίσως για αυτό το λόγο χτες ο κ. Trichet είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συγκρατήσουν κέρδη (αποφυγή μερισμάτων), να χρησιμοποιήσουν τις αγορές για κεφαλαιακή ενίσχυση και να εκμεταλλευτούν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Βέβαια αυτό το μήνυμα δεν απευθυνόταν προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύμπλεγμα. Αλλά αν το λέει αυτό για τις περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη, τι θα έπρεπε να είχε πει στις ελληνικές;

Η Τράπεζα Πειραιώς μετά από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου έχει πλέον 1.143 δισ. μετοχές. Πριν την αύξηση όμως είχε περίπου 340 εκατ. μετοχές. Στα ιστορικά της υψηλά η τράπεζα είχε περίπου 8 δισ. κεφαλαιοποίηση. Με τον σημερινό αριθμό μετοχών, αυτό σημαίνει περίπου 7-8 ευρώ. Αλλά για να ξαναδούν οι παλαιοί μέτοχοι το προσαρμοζόμενο νούμερο των 14 ευρώ (κοντά στο υψηλό της), θα πρέπει η μετοχή να ανέβει σχεδόν 2 φόρες της προηγούμενης κεφαλαιοποίησης ρεκόρ.

Πότε θα γίνει αυτό;; Δεν ξέρω, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το τι έχουν ακόμα να δουν τα ματάκια μας, δεν θα κρατούσα την αναπνοή μου. Καλή τύχη στους μέτοχους των τραπεζών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]