Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αίγυπτος: Αδελφός σκοτώνει αδελφό

  • Βία και αίμα στο Κάιρο, όπου συγκρούονται διαδηλωτές και πιστοί του Μουμπάρακ, οι οποίοι άνοιξαν πυρ. Άρματα στους δρόμους έβγαλε ο στρατός
  • Επτά νεκροί και πάνω από 1.500 τραυματίες
  • Η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, με αποτέλεσμα τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους αυξάνοντας σε τουλάχιστον επτά τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και αρκετοί να τραυματιστούν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Στην Πλατεία Ταχρίρ (πλατεία της Απελευθέρωσης) σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα στις 04:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και επί τουλάχιστον μια ώρα αργότερα.

Μετά τις βίαιες συγκρούσεις, ο στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters ένας γιατρός από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών κατάγγειλε ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500.

Η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που ήταν στην πλατεία δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Έκκληση Σουλεϊμάν στους διαδηλωτές
Το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος 'Ομαρ Σουλεϊμάν κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως είχε κάνει και ο στρατός χθες το μεσημέρι, προειδοποιώντας ότι ο διάλογος που προτείνεται στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρχίσει πριν από τη διακοπή των διαδηλώσεων.

Σε συνέντευξή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, o επικεφαλής συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι απέρριψε εκ νέου την πρόταση για διάλογο με τον Σουλεϊμάν, εμμένοντας στον όρο ο Μουμπάρακ να φύγει πρώτα από την εξουσία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, απέρριψαν "κάθε μέτρο" που προτείνει ο Μουμπάρακ και αρνήθηκαν την παραμονή του στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.

"Φύγετε άμεσα"
Η Ουάσινγκτον κάλεσε πριν από λίγο τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τις "απεχθείς" αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Aιγύπτιο αντιπρόεδρο 'Ομαρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι " εύθραυστη " με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία να βρίσκονται παγιδευμένες στο δίλημμα του " μερικού εκσυγχρονισμού ", στο οποίο το πολιτικό σύστημα δεν επιτρέπει σε πλατιά τμήματα του πληθυσμού να παίρνουν μερίδιο από τα οικονομικά οφέλη.
Αυτό δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Reuters, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]