Μπαγίς: Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε θάλασσα κέρδους
- Παράξενες δηλώσεις που εκθέτουν στον μέγιστο βαθμό την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία ενώ βρίσκεται σε μυστικές διαβουλεύσεις με την Άγκυρα, μεταβάλλεται σε ρόλο θεατή...
- "Μόλις μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. θα σταματήσουν τα προβλήματα στο Αιγαίο", δήλωσε ο κύριος Μπαγίς, αποδεχόμενος ουσιαστικά πως η Άγκυρα δημιουργεί προβλήματα στοχεύοντας σε υποχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας και της Ευρώπης
Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο κ. Μπαγίς υποστηρίζει ότι "ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε. είναι προφανές ότι δεν περνάει από την Κύπρο. Δεν αρέσουν οι απειλές στην Τουρκία". Επίσης, επικρίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη στάση του στο Κυπριακό και τις δηλώσεις του ότι, αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, δεν μπορούν να ομαλοποιηθούν ούτε και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Ωστόσο, ο κ. Μπαγίς χαιρετίζει την πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, για ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής το 2011. "Αυτό που πρότεινε ο καλός μου φίλος Δημήτρης, είναι πολύ καλή ιδέα. Θα έπρεπε να προσκαλούν την Τουρκία σε όλες τις συνόδους του Συμβουλίου, όπου λαμβάνονται οι πραγματικές αποφάσεις", ανέφερε.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μπαγίς υποστήριξε και τα εξής:
- "Η Ελλάδα δεν είναι απειλή σε σύγκριση με άλλες απειλές. Η Ελλάδα είναι φίλη".
- "Όταν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε., δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα μίλια. Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους".
- "Μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Έτσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης".
Ο Μπαγίς δηλώνει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε είναι προτεραιότητα, αλλά, "αν η προτεραιότητά μου δεν με θέλει, δεν θα παρακαλέσω κιόλας", προσθέτει.
Επίσης, καλεί την Ε.Ε. να αρχίσει εμπορικές σχέσεις με τη "Βόρεια Κύπρο" και δηλώνει πως μόνο έτσι η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της, σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
"Την ίδια ημερομηνία το αεροπλάνο της Λουφτχάνσα να φύγει από τη Γερμανία, να προσγειωθεί στο Ερτζάν και την ίδια στιγμή το ελληνοκυπριακό αεροπλάνο να φύγει και να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μπορούμε να το κάνουμε. Και μάλιστα να μπει στο αεροπλάνο κι ο Χριστόφιας. Να έρθει στην Κωνσταντινούπολη και να τον πάμε για ψώνια στην Κλειστή Αγορά", ανέφερε ο κ. Μπαγίς.
- "Μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Έτσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης".
Οι τούρκοι έχουν μια τάση να ζητάνε συνεκμετάλλευση σε ό,τι δεν τους ανήκει, αλλά την ίδια στιγμή επιθυμούν να κρατάνε την αποκλειστικότητα σε ό,τι πιστεύουν πως είναι δικό τους.
Στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, των οποίων οι πήγες μόνο είναι στην Τουρκία, πήγαν και έφτιαξαν αυθαίρετα φράγματα χωρίς να ρωτήσουν κανέναν από τους νότιους γείτονές τους, για τους οποίους το νερό είναι πιο ακριβό και από το πετρέλαιο.
Στα στενά (Δαρδανέλια) δεν συζητάνε βέβαια καν για συνεκμετάλλευση…
Αυτοί δηλαδή τι μας δίνουν ως αντάλλαγμα;
Την υπόσχεση ότι δεν θα μας ξαναενοχλήσουν;
Από την πτώση της Πόλης, μέχρι το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, οι τούρκοι όλο υπόσχονται χωρίς να τηρούν φυσικά τις υποσχέσεις τους (αφού δεν τους υποχρεώνει και κανένας).
"Την ίδια ημερομηνία το αεροπλάνο της Λουφτχάνσα να φύγει από τη Γερμανία, να προσγειωθεί στο Ερτζάν και την ίδια στιγμή το ελληνοκυπριακό αεροπλάνο να φύγει και να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μπορούμε να το κάνουμε. Και μάλιστα να μπει στο αεροπλάνο κι ο Χριστόφιας. Να έρθει στην Κωνσταντινούπολη και να τον πάμε για ψώνια στην Κλειστή Αγορά", ανέφερε ο κ. Μπαγίς."
Οι ελληνο-κύπριοι είναι αποκλεισμένοι από μια χώρα, την Τουρκία.
Οι τουρκο-κύπριοι είναι αποκλεισμένοι από ολόκληρη την Ευρώπη.
Ποιός χάνει από αυτήν την κατάσταση περισσότερο;
Μήπως οι πολιτικές ηγεσίες σε Κύπρο και Ελλάδα, θα πρέπει να σκεφτούν πολύ περισσότερο τις κινήσεις που κάνουν απέναντι στην Τουρκία;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...