Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Χρησμοί» για την Ελλάδα από τους οίκους


Τα spreads, στα 10ετή ελληνικά ομόλογα, σημείωσαν μικρή άνοδο, κυρίως λόγω της κρίσης στην Ιρλανδία, και έφτασαν τις 946 μονάδες βάσης, ενώ άνοδος παρατηρήθηκε και στα ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία ανήλθαν στις 882 μονάδες ενισχυμένα κατά περίπου 53 μονάδες σε σχέση με την Τετάρτη.

Εκθέσεις διπλής ανάγνωσης από διεθνείς οίκους για την Ελλάδα είδαν το φως της δημοσιότητας. Από την μία πλευρά δεν βλέπουν αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς, ωστόσο, να είναι ιδιαίτερα σαφείς στις εκτιμήσεις τους.

Η Citigroup σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό όσο η Ελλάδα βρίσκεται εντός τους μηχανισμού στήριξης, ενώ η Goldman Sachs συστήνει ελληνικά ομόλογα τριετούς διάρκειας στα οποία διαβλέπει «αξία». Την ίδια ώρα τα spreads στα δεκαετή ομόλογα σημείωσαν μικρή άνοδο, κυρίως λόγω της κρίσης στην Ιρλανδία, και έφτασαν τις 946 μονάδες βάσης, ενώ άνοδος παρατηρήθηκε και στα ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία ανήλθαν στις 882 μονάδες ενισχυμένα κατά περίπου 53 μονάδες σε σχέση με την Τετάρτη.

Citi
Η Citigroup, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά διετή ομόλογα, καθώς το πακέτο βοήθειας σημαίνει ότι η χώρα δεν είναι πιθανό να αναδιαρθρώσει το χρέος της κατά τη διάρκεια «ζωής» των τίτλων. Οπως αναφέρει σε σημείωμά του προς τους επενδυτές ο Steven Mansell, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στο Λονδίνο, «τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι περαιτέρω αρνητικών ειδήσεων στα τρέχοντα επίπεδα». «Μία βραχυπρόθεσμη πιστωτική κρίση είναι μάλλον απίθανη, εκτός εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τους όρους του πακέτου διάσωσής της. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να υποδηλώνει ότι αυτό πρόκειται να συμβεί,» καταλήγει ο Steven Mansell.

Goldman Sachs
Την ίδια ώρα η Goldman Sachs έχει υψηλά στις επενδυτικές της προτάσεις τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας 30 ετών. Σε έκθεσή της που φέρει ημερομηνία 10 Νοεμβρίου ο αναλυτής του οίκου, Francesco Garzarelli, σημειώνει πως τα spreads των ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης παρουσιάζουν τάσεις διεύρυνσης τις τελευταίες εβδομάδες, άσχετα με τις εξελίξεις στην κάθε χώρα. Αναφέρει, επίσης, ότι η γερμανική πρόταση δημιουργίας ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιέσεις. Ο αναλυτής προτείνει κλείσιμο θέσεων long σε δεκαετή ιταλικά ομόλογα έναντι γαλλικών. Παράλληλα, σημειώνεται από την Goldman Sachs ότι η πιθανότητα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να εξετάσουν την υλοποίηση ενός προγράμματος σταθεροποίησης έχει αυξηθεί. Πιο συγκεκριμένα στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως τελευταία οι επενδυτές ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης έπρεπε να χαράξουν την πορεία τους μέσα από τρία τουλάχιστον ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ, τις αυξημένες πολιτικές εντάσεις και τις προτάσεις δημιουργίας ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης -τα οποία συνδυαστικά ώθησαν τα spreads της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

«Τα παραπάνω είχαν κατά τη γνώμη μας ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πιθανότητα ένταξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο από το ΔΝΤ και χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ESFS)», αναφέρει η Goldman Sachs και προσθέτει: «Αντίθετα από ό,τι συνέβη με το 'πακέτο' διάσωσης της Ελλάδας, είμαστε της άποψης ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ενέχει κίνδυνο διάχυσης. Πέρα από αυτό, ενδέχεται να σηματοδοτήσει την αρχή της επίλυσης των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών εντάσεων εντός της ζώνης του ευρώ».

Ευκαιρίες
Ο οίκος εκτιμά ότι η μεταβλητότητα των spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί έως τα τέλη του έτους, ενώ το risk reward από τις θέσεις long σε δεκαετή ιταλικά ομόλογα versus γαλλικών έχει υποχωρήσει. «Προτείνουμε τώρα κλείσιμο αυτών των θέσεων και αναζήτηση ευκαιριών στην ίδια κατεύθυνση σε επόμενο στάδιο», σημειώνει η Goldman Sachs. «Εμμένουμε στην άποψη ότι ‘αξία’ στις αγορές της Ευρωζώνης μπορεί ήδη να βρεθεί στους 30ετείς ελληνικούς τίτλους -τους οποίους συνιστούμε ξανά για το χαρτοφυλάκιο», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σταδιακά αυξάνεται το ενδιαφέρον για ιρλανδικούς και πορτογαλικούς τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Πιέσεις
Συνεχίζονται οι αναταραχές στις αγορές ομολόγων με το ελληνικό spread να ξεπερνά τις 940 μονάδες, το πορτογαλικό τις 500 μονάδες και το ιρλανδικό να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά.
* Αναμένεται βοήθεια και στην Ιρλανδία με πακέτο παρόμοιο αυτού του ελληνικού, μολονότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου δεν έχει ακόμη υποβάλει σχετικό αίτημα.
* Ανησυχία

Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters σημειώνεται ότι συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την ικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, εν αναμονή της αναθεώρησης της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας για την περίοδο 2006-2009 την επόμενη εβδομάδα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]