Υπάρχει ελπίδα;
- Αν κάποια στιγμή, έστω για μία στιγμή, ξεχάσουμε τα πως και τα γιατί και κοιταχθούμε στον καθρέφτη ως χώρα, θα διαπιστώσουμε ότι η όψη μας είναι τραγική και απεικονίζει την κατάστασή μας...
Το Μνημόνιο μας πιέζει αφόρητα και κατά πολλούς μας αφυδατώνει και δεν αποκλείεται να μας ρίξει σε κώμα, χωρίς το Μνημόνιο σωριαζόμαστε κάτω και δεν ξανασηκωνόμαστε.
Βρισκόμαστε δηλαδή μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, ή πιο λαϊκά είναι ακριβώς αυτό που λέμε «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Μετά από αυτή την πολύ ρεαλιστική διαπίστωση, τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα να ξεφύγουμε από την τραγική κατάσταση. Η αβίαστη απάντηση είναι ότι υπάρχει αμυδρή ελπίδα να ξεφύγουμε με πολύ κόπο και αίμα μέσω Μνημονίου. Και τότε τίθεται ένα άλλο ερώτημα που η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Καλά, εμείς τα κάναμε ρόϊδο και βρεθήκαμε στον γκρεμό, οι άλλοι, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, πιθανότατα η Ισπανία, ακόμη και η Ιταλία τι στραβά έκαναν και κινδυνεύουν; Ειδικά η Ιρλανδία, που κάποτε αποτελούσε το καμάρι της Ευρώπης και την αποκαλούσαν «κέλτικη τίγρη», που έγκαιρα πήρε αυστηρά μέτρα λιτότητας, γιατί δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον μηχανισμό στήριξης και τώρα είναι αναγκασμένη και αυτή να ακολουθήσει πολιτική Μνημονίου;
Μήπως λοιπόν φταίει και κάτι άλλο, πέρα από τη διεθνή κρίση, τα λάθη και τις ολιγωρίες επί μέρους χωρών; Είναι το ευρώ που σπρώχνει τις χώρες αυτές στην κόλαση, είναι η Γερμανία με την πολιτική της οικονομικής επικράτησης αρχικά και της λιτότητας τώρα; Υπάρχει ελπίδα για κάθε μία χώρα χωριστά να ξαναορθοποδήσει ή πρέπει να γίνουν κάποια βήματα δραστικά και κυρίως συλλογικά στο πλαίσιο της Ευρωζώνης κατ΄ αρχήν, της Ενωμένης Ευρώπης αργότερα. Και το θέλει αυτό η Γερμανία, που της σέρνουμε τα μύρια όσα, αλλά μεταξύ μας, είναι και η μοναδική οικονομική δύναμη που αυτή την ώρα προσπαθεί να βάλει φραγμό στην παντοδυναμία των αγορών!
Πολύ δύσκολα ερωτήματα, οι απόψεις διαφέρουν και το ίδιο συμβαίνει και με τις απαντήσεις. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος είναι ο ορθός δρόμος και ακόμη περισσότερο η κατάληξη. Το πιθανότερο είναι ότι δεν αρμενίζουμε μόνον εμείς, οι χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία, στραβά, αλλά είναι πιθανώς και ο γιαλός στραβός. Που σημαίνει ότι η λύση πρέπει να είναι συλλογική. Μόνη της καμία χώρα δεν φαίνεται ικανή να αποφύγει και τη Σκύλλα και την Χάρυβδη…
Υ.Γ. Φαντάζομαι ότι πρόκειται για σκέψεις και ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς που βλέπουν με δέος το άμεσο μέλλον.
Κι΄άλλο παιδί γεννήθηκε απόψε
ΑπάντησηΔιαγραφήκι΄άλλο λουλούδι βγήκε στην αυλή
κάνε κουράγιο το λουλούδι κόψε
κοψ΄το και δώσε γάλα στο παιδί.
Μη λες πως κάθε ελπίδα έχει χαθεί
από συνήθεια ότι στέλνει ο ήλιος φως
γεννήθηκε απόψε ένα παιδί
ελπίζει ακόμα στους ανθρώπους ο Θεός.
--Σώτια Τσώτου
Χωρίς το μνημόνιο, δεν θα΄χουμε 1000 κανάλια και πλαστικές "δημιουργίες" πάμφθηνες από την Κίνα, αλλά θα σταθούμε στα πόδια μας και θα επιζήσουμε.
Οι λαοί ποτέ δεν νικιούνται, οι στρατοί χάνουν και κερδίζουν πολέμους.
Οι λαοί επιζούν.
Πάντα.
Μην απελπίζεστε λοιπόν, μόνο παραδεχτείτε πως μας κορόϊδεψαν.
Μας εξαπάτησαν, μας έμαθαν να πιπιλάμε σαν καραμέλλα το πόσο προηγμένοι είναι οι Ευρωπαίοι, πόσο καλό θα΄ταν για μας να τους ακολουθήσουμε, να γίνουμε μέλη της λέσχης τους να μπούμε στην ευρωζώνη, να δούμε άσπρη μέρα.
Ας το παραδεχτούμε πια. Μας είπαν ψέματα.
Ενας ολόκληρος λαός υπνωτισμένος έπεσε στην παγίδα που΄στησαν οι πονηρολόγοι.
Σβύστε τις τηλεοράσεις και κοιτάξτε τις οικογένιες σας.
Αυτή είναι η ζωή μας, ο στενός μας κύκλος, οι άνθρωποι μας, αυτοί που μας χρειάζονται, και τους χρειαζόμαστε.
Τα μεγάλα οράματα, είναι μεγάλα ψέματα. Ουτοπίες είναι και μηχανεύσεις των μεγάλων απατεώνων αυτού του κόσμου.