Με εκβιασμό προς τη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση "πέρασε" τον Καλλικράτη
- Το ΣτΕ έδωσε "πράσινο φως" στον Καλλικράτη
Έτσι, με το «ατράνταχτο», πλην διλληματικού χαρακτήρα, επιχείρημα «αν κρίνετε αντισυνταγματικό τον Καλλικράτη ακυρώνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές είτε η απόφαση βγει πριν είτε μετά τις εκλογές», εμφανίστηκε το Δημόσιο στη...διαδικασία συζήτησης των προσφυγών δεκάδων δήμων και κοινοτήτων κατά του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Στη συζήτηση πάντως ενώπιον της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, οι εκπρόσωποι του δημοσίου δέχτηκαν πυρά:
Από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστήριου Π. Πικραμμένο για την προηγούμενη αναβολή της υπόθεσης εξαιτίας της μη αποστολής στοιχείων από το Υπουργείο Εσωτερικών που μια ημέρα πριν την εκδίκασή της (δηλαδή χθες) έστειλε συμπληρωματικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη ήταν η πρακτική του δημοσίου και στην περίπτωση των προσφυγών κατά του μνημονίου που γι αυτό ακριβώς τον λόγο οδηγήθηκε στην αναβολή.
Όσο και από τον Αντιπρόεδρο Σωτήρη Ρίζο που είπε πώς ότι οι εισηγητικές εκθέσεις των νομοσχεδίων έχουν προπαγανδιστικό περιεχόμενο και δεν είναι θεμελιωμένες όπως γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: «Συνταγματικός ο νόμος»
Στην ουσία όμως της συζήτησης οι δυο εισηγητές της υπόθεσης άναψαν πράσινο φως για τον Καλλικράτη ζητώντας να απορριφθούν οι αιτήσεις των δήμων διότι ο νόμος είναι συνταγματικός:
«Δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ΄ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».
Οι δικηγόροι των Δήμων τόνισαν ότι κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών δεν τηρήθηκαν τα γεωοικονομικά κριτήρια στις συνενώσεις των Δήμων ενώ το Δημόσιο αντέτεινε ότι οι συνενώσεις έγιναν με ισόρροπες κατανομές εντός των νομών χωρίς να διασπάται η εδαφική συνέχεια των ΟΤΑ.
Tι να πούμε άλλο Κωνσταντίνε...
ΑπάντησηΔιαγραφή@αλλενάκι
Αγαπητέ φίλε Κωνσταντίνε καλησπέρα. Αυτό γίνεται γιατί αντί εμείς οργανωμένοι να αντιδράσουμε περιμένουμε απ' τη δικαιοσύνη να ρίξει την κυβέρνηση. Μην έχεις καμία αμφιβολία ότι αν η απόφαση ήταν κατά της αυτοδιοικητικής μεταρύθμισης (Καλλικράτη) τότε αυτόματα θα είχαμε πτώση της κυβέρνησης και έκτακτες εκλογές. Φυσικά η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει κατά συνείδηση αλλά αγαπητέ Κωνσταντίνε είμαστε στην μπανανία, συγνώμη στην Ελλάδα ήθελα να πώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 9:19 μ.μ., υπάρχουν πολλά να πει κανείς, αλλά προτιμάμε να μένουμε βουβοί και χωρίς άποψη. Γιατί να σβήσουμε εμείς τη φωτιά; Ας τη σβήσουν άλλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σαφές ότι το Σύνταγμα βάλλεται καθημερινά. Το τραγικό είναι ότι οι συνομώτες δεν έχουν συναντήσει καμιά αντίσταση. Οι δικαιοσύνη έχει παραδοθεί στη λαίλαπα εναντίον της εθνικής κυριαρχίας μας και δεν ακούγεται ούτε ήχος. Οι γενιές που θα έλθουν θα μας ρωτάνε τι έγινε το Σύνταγμα της Ελλάδας και δεν θα μπορούμε ούτε να τις κοιτάξουμε στα μάτια.
Μ.