Τί είναι τελικά το ευρώ;
- Μία συνοπτική ιστορική αναδρομή φανερώνει πως η δημιουργία του ευρώ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της νέας εποχής
Μία ιστορική αναδρομή φανερώνει πως η δημιουργία του ευρώ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Η πορεία του αρχίζει τις 15 Αυγούστου 1971. Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον αποφασίζει να καταργήσει τη σύνδεση του δολαρίου με το χρυσό που ήταν ο κεντρικός πυλώνας του συστήματος των νομισματικών συναλλαγών όπως είχε αποφασιστεί στο Μπρέτον Γουντς το 1944.
Οι Ευρωπαίοι τον Απρίλιο του 1972 δημιουργούν το «φιδάκι». Τα νομίσματα που συμμετείχαν σε αυτό δεν μπορούσαν να έχουν διακύμανση μεγαλύτερη του 2,5%. Το 1973 οι Αμερικανοί δίνουν τη χαριστική βολή στο σύστημα του Μπρέτον Γουντς αφήνοντας ελεύθερη την ισοτιμία του δολαρίου και την 1 Απριλίου 1978 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίζει την ολοκληρωτική εγκατάλειψη του συστήματος του Μπρέτον Γουντς.
Στο μεσοδιάστημα το «φιδάκι» γνωρίζει περιπέτειες αφού οι διεθνείς κερδοσκόποι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μάρκο και το ολλανδικό φιορίνι, πράγμα που το 1973 οδηγεί το γαλλικό φράγκο εκτός «φιδιού».
Επανέρχεται το 1975 για να ξαναβγεί εννέα μήνες αργότερα οριστικά. Το «φιδάκι» είναι πλέον κλινικά νεκρό.
Όμως, η προσπάθεια των Ευρωπαίων να χειραφετηθούν έναντι του δολαρίου δεν σταματά. Αυτή σε συνδυασμό με την ανάγκη για σταθερότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες έχει σαν αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου 1978 στη σύνοδο κορυφής της Βρέμης να αποφασιστεί η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος και η γέννηση του ECU (μιας φανταστικής νομισματικής μονάδας), προδρόμου του ευρώ.
Ο επόμενος μεγάλος σταθμός ήταν η συνθήκη του Μάαστριχτ για να φθάσουμε στην 1 Ιανουαρίου 2000 που το ευρώ έγινε το κοινό νόμισμα 12 χωρών, έστω κι’ αν ακόμα δεν έχει υλική υπόσταση.
Την 1 Ιανουαρίου 2002 έγινε πραγματικό νόμισμα...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...