Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κόντρα για τα προσχήματα μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ

  • Νταβούτογλου: "Το Ισραήλ, είτε θα απολογηθεί, είτε θα δεχθεί τη συγκρότηση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής για την στρατιωτική επίθεση στον στολίσκο που όδευε προς την Γάζα"
  • Νετανιάχου: "Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγνώμη από την Άγκυρα"
Προσπαθώντας να κρατήσουν τα προσχήματα, Τουρκία και Ισραήλ δείχνουν να "τεντώνουν το σχοινί" και εμφανίζονται εκατέρωθεν αδιάλλακτοι και... ετοιμοπόλεμοι. Μέσα σε αυτό το "σκηνικό" αντιπαλότητας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικός Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε:
«Το Ισραήλ, είτε θα απολογηθεί για την επίθεση στον στόλο, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, είτε θα δεχθεί τη συγκρότηση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέροντας τις προϋποθέσεις για την αποφυγή της πλήρους διακοπής των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ.
«Η αποκατάσταση των σχέσεων δεν είναι δυνατή, όσο το Ισραήλ δεν απολογείται», είπε στους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στην κεντρική Ασία. Σημειώνεται ότι Τούρκος υπουργός είχε αποστείλει το συγκεκριμένο μήνυμα στο Ισραήλ, μέσω του Ισραηλινού υπουργού Εμπορίου και Εργασίας, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, τον οποίο συνάντησε στις
Βρυξέλλες την Τετάρτη.
«Δεν έχουμε θέσει κάποιο χρονικό όριο για την απάντηση. Περιμένουμε», είπε ο Αχ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Αν το Ισραήλ δεν απολογηθεί, πρέπει να δεχθεί μια διεθνή επιτροπή διερεύνησης».
Κατέστησε, ωστόσο, σαφές, ότι το Ισραήλ «είτε θα απολογηθεί, είτε θα αποδεχθεί διεθνή εξεταστική επιτροπή, διαφορετικά οι σχέσεις μας θα διακοπούν».
Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώθηκε ότι την περασμένη Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν ξεχωριστά με τις δύο χώρες (Τουρκία - Ισραήλ). Ο εκπρόσωπός του, Φίλιπ Κρόουλυ δήλωσε ότι περιμένει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο «μια πρώτη αναφορά για την ισραηλινή έρευνα στην τραγωδία του στολίσκου».
Εξάλλου, ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Τάν, δήλωσε ότι την Τουρκία απασχολεί κυρίως, το θέμα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι οι σχέσεις με το Ισρσήλ και κατηγόρησε «ορισμένα ισραηλινά λόμπι» ότι «προσπαθούν να εμποδίσουν την ομαλή ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε αδιάλλακτη θέση και το Ισραήλ
Στον αντίποδα των δηλώσεων "μάχης", ανακοινώθηκε πως το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγνώμη από την Άγκυρα για την επιχείρηση της 31ης Μαΐου εναντίον του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara που ήταν επικεφαλής της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό φέρεται να δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
"Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγνώμη για το ότι υπερασπίσθηκε τους κατοίκους του. Οι νεαροί στρατιώτες μας έχουν το δικαίωμα να υπερασπισθούν τον εαυτό τους, όταν η ζωή τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο απέναντι σε μία συμμορία αλητών που προσπαθούσαν να τους λιντσάρουν", δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται.
"Εχουμε δικαίωμα να εμποδίσουμε τη μεταφορά όπλων από το Ιράν προς της Γάζα", πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμεντ Νταβούτογλου δήλωσε, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ότι η χώρα του θα διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, εάν δεν ζητήσει συγνώμη για την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους πολίτες.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προέτρεψε το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη ή να δεχτεί τα πορίσματα της διεθνούς διερευνητικής επιτροπής, διότι σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε "οι σχέσεις θα διακοπούν".
"Οι Ισραηλινοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να ζητήσουν συγνώμη, είτε να αναγνωρίσουν μια διεθνή ανεξάρτητη επιτροπή και το πόρισμά της. Διαφορετικά οι διπλωματικές μας σχέσεις θα διακοπούν" δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
"Αν η ισραηλινή επιτροπή συμπεράνει ότι η έφοδος ήταν άδικη και ζητήσουν συγνώμη και αυτό θα αρκούσε επίσης", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εμμένει επίσης στην καταβολή των αποζημιώσεων από το εβραϊκό κράτος.
Η Τουρκία απαγόρευσε από σήμερα την πτήση στον εναέριο χώρο της όλων των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών.
Οι τουρκικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει την προηγούμενη εβδομάδα το κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας σε δύο πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση.
"Η απόφαση αυτή αφορούσε ένα ή δύο αεροσκάφη μόνο", υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλες τις πολιτικές πτήσεις.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]