Κοινοβούλιο... όπως λέμε "χαβαλές να γίνεται;"
- Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει δικαίωμα να απορρίπτει. Μόνο να επικυρώνει και να το χρησιμοποιούν εκείνοι, οι οποίοι λαμβάνουν τις δύσκολες και με μοιραίο πολιτικό κόστος αποφάσεις
Η γενικότερη εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί αν όχι να υποβαθμίσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, τότε σίγουρα να το παρακάμψει. Κάποιοι πιο σκληροπυρηνικοί επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει την ουσιαστική κατάργηση της λειτουργίας της ελληνικής Βουλής».
Στα σκληρά μέτρα … για τη σωτηρία της πατρίδας, δηλαδή στο μνημόνιο της υποτέλειας αντέδρασαν τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι κ. Σακοράφα, Οικονόμου και Δημαράς. Η κατάληξη και των τριών ήταν η διαγραφή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Τις προηγούμενες ημέρες υπερπροβλήθηκαν οι αντιδράσεις που διαπιστώνονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αντιλαϊκό και σκληρό εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο (με σκληρότερους, όπως λέγεται όρους από εκείνους που προτείνει η τρόικα). Η συνέχεια δόθηκε με διαρροές, των οποίων ο εγκέφαλος είναι ο Χάρης Παμπούκης: «Δεν κυβερνάω με 153 βουλευτές» φέρεται να σκέφτεται ο Γιώργος Παπανδρέου. «Το νομοσχέδιο περνά ή πέφτουμε» φέρονται να εκβιάζουν άλλοι. Πόσοι αλήθεια θα καταψηφίσουν στην βουλή; Το πολιτικό μέλλον του Ανδρέα Λοβέρδου παίρνει παράταση, αφού όλα θα συζητηθούν στην βουλή, δηλαδή σε ένα αναμενόμενο κοινοβουλευτικό φιάσκο. Και αν κάποιοι βουλευτές της συμπολίτευσης καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, τότε ποιος τους εγγυάται ότι θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ; Επίσης ποιος εγγυάται σε όσους σκέφτονται να αντιταχθούν στην σκληρή απέναντι στα λαϊκά και στα μεσαία στρώματα πολιτική της κυβέρνησης ότι δεν θα αντιμετωπιστούν από τα ΜΜΕ ως «αντάρτες» ή ως «υπαίτιοι» για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ότι δεν θα στιγματιστούν απέναντι στο κομματικό ακροατήριο και ότι η πολιτική τους καριέρα θα τελειώσει άδοξα. Οι νέες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι «αν πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Αυτή είναι η πίεση που ασκείται στην κοινωνία, ώστε να δράσει «υπεύθυνα», δηλαδή να δεχτεί χωρίς αντίρρηση την υπονόμευση του μέλλοντός της.
Τα «θεσμικά» ΜΜΕ δίνουν τον τόνο και αναλαμβάνουν να διαδραματίσουν τον ρόλο της ασπίδας για την κυβερνητική πολιτική. Γράφει το «Βήμα» δια χειρός της διοίκησής του στην πρώτη σελίδα την 23η Ιουνίου του 2010 «… η ευθύνη των βουλευτών όχι μόνο της συμπολίτευσης, αλλά και της αντιπολίτευσης είναι μεγάλη και ιστορική. Το δίλλημα ανάμεσα στα μέτρα και στην πτώχευση δεν μπορεί παρά να έχει την προφανή απάντηση».
Το Μέγαρο Μαξίμου «δίνει γραμμή» μέσω των ΜΜΕ, επιχειρώντας να μετατρέψει το ελληνικό κοινοβούλιο σε διευρυμένη συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την αιφνίδια τροπολογία του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου με την οποία παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση περί της εκπροσώπησης από τον ίδιο του ελληνικού δημοσίου και της υπογραφής κάθε μνημονίου συνεργασίας. Με βάση την τροπολογία δεν απαιτείται η κύρωση από την βουλή παρά μόνο η «συζήτηση και ενημέρωση». Αυτός είναι ο νέος ρόλος της βουλής τυπικά και άτυπα: Συμβουλευτικός!
«Συμβουλευτικό» ρόλο είχε όμως το κοινοβούλιο επί χούντας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...