Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι λείπει από το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία

  • "...η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και να σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας. Έτσι η πτώση του ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη και η αύξηση του δανειακού βάρους υψηλότερη και οι ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες ακόμα πιο σημαντικές..."
Του Ηλία Μπέλλου
Ο δραστικός περιορισμός του ρόλου του δημόσιου τομέα τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση δεν γίνεται μόνον με τα όσα δρομολογούνται έως αυτή την ώρα. Τα μέτρα δεν εγγυούνται τίποτε άλλο από την μείωση των κρατικών δαπανών.
Για να μπορέσει όμως ο ιδιωτικός τομέας -εγχώριος και ξένος- να λειτουργήσει και να οδηγήσει την χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να απογαλακτιστεί από το δημόσιο. Να σταματήσει δηλαδή να λειτουργεί ως προμηθευτής του κράτους όπως κάνει σε πλήθος περιπτώσεων. Χρειάζονται βαθύτατες τομές ώστε η ιδιωτική πρωτοβουλία να μπορεί να λειτουργήσει και να πάψει αν είναι όμηρος του κρατο-κεντρικού μοντέλου ανάπτυξης στο οποίο για παράδειγμα μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί, τράπεζες και νοσοκομεία –για να απαριθμήσουμε ενδεικτικά μερικούς μόνον κλάδους- αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.
Πρέπει να πάψει η ιδιωτική πρωτοβουλία να αναζητά τρόπο να πουλήσει στο δημόσιο προσπάθεια η οποία ευνοεί παράλληλα και τη διαφθορά. Να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας ολόκληρο το ρίσκο και την ανταμοιβή για ολοκληρωμένες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα είναι ο κλάδος της υγείας. Να θυμίσουμε εδώ τα χρέη του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές όπως και προς τις κατασκευαστικές.
Ασφαλώς και ο δραματικός περιορισμός των δαπανών του προϋπολογισμού μπορεί σταδιακά να συμβάλλει στη μείωση της δημοσιονομικής εξάρτησης και της εκτόπισης -του crowding out όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν αυτή την εξέλιξη οι οικονομολόγοι- του ιδιωτικού από το δημόσιο τομέα. Έτσι θα βελτιωθεί άμεσα η αποτελεσματικότητα της οικονομίας.
Το κεφάλαιο αυτό είναι κρίσιμο για την επόμενη ημέρα της χώρας αφού αν δεν μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να αντισταθμίσει την συρρίκνωση του δημοσίου, τότε αυτονόητα η ύφεση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Πρέπει δε παράλληλα ο μικρότερος δημόσιος τομέας να γίνει και αποτελεσματικός.
Την πρόοδο το ζήτημα του crowding out παρακολουθούν στενά οι ξένοι και μόνον μια δραστική μεταβολή της ισχύουσας πραγματικότητας θα μπορέσει να πείσει ξένους επενδυτές να έρθουν εδώ και να ξεκινήσουν νέες δουλειές.
Ήδη η εκτίμηση για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% φέτος αναφέρεται από τους FinancialTimes: Σε άρθρο του ο MohamedEl-Erian, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ομολογιακού αμοιβαίου κεφαλαίου του πλανήτη, της Pimco, αναφέρει ως πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί το γεγονός πώς αυθαίρετα «ο σχεδιασμός τους προγράμματος υποθέτει ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη και αντίδραση του ιδιωτικού τομέα στα μέτρα. Ειδάλλως η συρρίκνωση του ΑΕΠ δεν θα περιορισθεί στο αναμενόμενο 7%. Όμως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και να σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας. Έτσι η πτώση του ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη και η αύξηση του δανειακού βάρους υψηλότερη και οι ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες ακόμα πιο σημαντικές».
Οι αμφιβολίες αυτές από έναν εν δυνάμει χρηματοδότη της χώρας (πουλά, κατά δήλωσή του, ελληνικά ομόλογα που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο της Pimco εδώ και πολλές εβδομάδες) αποδεικνύουν ότι οι πεποιθήσεις των ξένων για το ρίσκο των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν έχουν μεταβληθεί. Αυτό θα γίνει μόνον όταν δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα απελευθερωθούν και ξεκινήσουν έναν νέο γύρο υγιούς ανάπτυξης ανεξάρτητης από το, κατά γενική ομολογία πια, αναποτελεσματικό και τεράστιο δημόσιο. Και σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχουμε δει ακόμα συγκριμένα διαρθρωτικά μέτρα.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]