Ο Ερντογάν προτείνει μείωση εξοπλισμών αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική
- Η υποκατάσταση της παλαιόθεν στρατιωτικής αντιλήψεως των Τούρκων (από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), περί χρήσεως μεγάλου όγκου δυνάμεων από τον μεγάλο όγκο πυρός, αποτελεί πλέον πραγματικότητα και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής παίζουν οι εξοπλισμοί
Τις τελευταίες ημέρες μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ παρουσιάζει την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μείωση των κονδυλίων που διατίθενται από την Ελλάδα και την Τουρκία για τους εξοπλισμούς. Η πρόταση αυτή έχει βάση ή πρόκειται για ακόμη ένα τούρκικο επικοινωνιακό τέχνασμα το οποίο υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες;
Η γενική διαπίστωση είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αντιλήφθηκε τα ιστορικά, ψυχολογικά, πολιτιστικά και θεσμικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές του παρελθόντος, επαναξιολόγησε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, προσαρμόσθηκε στις νέες διεθνείς ισορροπίες, κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, και αποφάσισε να εφαρμόσει μία επιθετική πολιτική, της οποίας ο κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση του περιφερειακού και εν μέρει του παγκόσμιου προφίλ της.
Επειδή η στρατιωτική ισχύς αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για υποστήριξη της εν λόγω πολιτικής, οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας επικεντρώνονται στην εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που θα στηρίζονται κατά βάση στην αποτροπή, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα εθνικά της συμφέροντα και να υπάρξουν οι απαιτούμενες ισορροπίες έναντι των σύμμετρων και ασύμμετρων απειλών στον περίγυρο της χώρας όπως αυτή το επιθυμεί.
Η υποκατάσταση της παλαιόθεν στρατιωτικής αντιλήψεως των Τούρκων (από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), περί χρήσεως μεγάλου όγκου δυνάμεων από τον μεγάλο όγκο πυρός, αποτελεί πλέον πραγματικότητα και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής παίζουν οι εξοπλισμοί.
Κατόπιν των παραπάνω και για την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί παρατίθενται δύο ενδεικτικά παραδείγματα τα οποία κατά τη γνώμη μας καταδεικνύουν ότι η πρόταση του Ερντογάν είναι παραπλανητική όσο λογική και σώφρων και αν φαίνεται.
Το πρώτο αφορά σε συνέντευξη του Τούρκου αρχηγού Αεροπορικών Δυνάμεων πτεράρχου Hasan Aksay που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Savunma ve Havacilik (Άμυνα και Αεροπορία), τεύχος 135, Φεβρουάριος 2010. Κυριότερα σημεία αυτής είναι τα εξής:
· Το 2011 θα εορτασθεί η 100η επέτειος από την ίδρυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
· Η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει να αποτελεί μία ισχυρή δύναμη και ένα παράγοντα διατήρησης των διεθνών ισορροπιών στην περιοχή της.
· Μέχρι το 2050 η τουρκική πολεμική αεροπορία θα αποτελεί την πιο ισχυρή περιφερειακή αεροπορική δύναμη.
· Κατά τον εορτασμό των 200 ετών, το 2111, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα αποτελεί την πιο ισχυρή αεροπορική δύναμη παγκοσμίως, διαφυλάττοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τόσο παγκοσμίωςόσο και στο διάστημα.
· Δίδουμε μεγάλη βαρύτητα στην υψηλή τεχνολογία και στη διαστημική τεχνολογία.
· Με τη συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναβαθμίζουμε τις δυνατότητες εναέριας παρατήρησης και αναγνώρισης.
· Η μακράς διάρκειας αναγνώριση, ο εντοπισμός στόχων και η καταστροφή αυτών αποτελούν έναν τομέα στον οποίο δίδουμε μεγάλη βαρύτητα.
· Η επαύξηση των δυνατοτήτων μας στον τομέα των αερομεταφορών, με την προμήθεια των αεροσκαφών Α400Μ και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων C-130, θα συνεχισθεί χωρίς καθυστέρηση δεδομένου ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
· Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τα 50 μαχητικά αεροσκάφη F-16 C/D Block 50 θα αυξήσουν σημαντικά την αεροπορική μας ισχύ.
· Μέχρι σήμερα, εκπαιδεύσαμε περίπου 3.000 στελέχη φιλικών και συμμαχικών χωρών, στα πλαίσια της συνεργασίας αεροπορικής εκπαίδευσης. Κατά το εκπαιδευτικό έτος 2009-2010, παρέχουμε εκπαίδευση πτήσεων σε στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Πακιστάν, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το δεύτερο αφορά στους στόχους και στρατηγικούς σκοπούς για τα χερσαία, ναυτικά και αεροπορικά μέσα που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό 2009-2016 της Τουρκικής Αμυντικής Βiομηχανίας (2009-2016 Savunma Sanayii Sektörel Strateji Dokümanı), εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Απρίλιο του 2009 και
υλοποιούνται χωρίς καμία απόκλιση1.
Συγκεκριμένα:
Χερσαία Μέσα
ΣΤΟΧΟΣ
Η αντιμετώπιση των αναγκών σε χερσαία μέσα θα αντιμετωπισθεί από την εγχώρια αγορά.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
- Βελτίωση των δυνατοτήτων της αυτοκινητοβιομηχανίας.
- Βελτίωση των δυνατοτήτων ενσωμάτωσης συστημάτων και σύνταξης
μελετών.
- Δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής συστημάτων.
- Υποστήριξη των επιστημόνων και των καινοτομιών.
Ναυτικά Μέσα
ΣΤΟΧΟΣ
Ναυπήγηση όλων των ναυτικών μονάδων επιφανείας από την εγχώρια αγορά.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
- Οργάνωση της υποδομής των ναυπηγείων.
- Βελτίωση των δυνατοτήτων κατάσκευής συστημάτων στο εσωτερικό.
- Συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας για την κατασκευή συστημάτων
υψηλής τεχνολογίας των ναυτικών μονάδων.
- Παραγωγή στο εσωτερικό κρίσιμων υλικών.
Αεροπορικά Μέσα
ΣΤΟΧΟΣ
Η κατασκευή όλων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί από την εγχώρια αγορά.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
- Ανάπτυξη και κατασκευή τακτικών και επιχειρησιακών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), καθώς επίσης και των υποσυστημάτων τους.
- Συμμετοχή σε προγράμματα πολύεθνικών κονσόρτσιουμ για την κατασκευή στρατηγικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
- Παραγωγή συστημάτων εκσυγχρονισμού αεροσκαφών από την εγχώρια αγορά.
- Αναζήτηση διεθνών συνεργασιών για την κατασκευή ελικοπτέρων.
- Μελέτη και κατασκευή εκπαιδευτικών jet αεροσκαφών.
- Μελέτη και παραγωγή κρίσιμων υλικών.
Πύραυλοι-Πυρομαχικά-Οπλικά Συστήματα
ΣΤΟΧΟΙ
- Μέχρι το 2013, ανάπτυξη αντιαρματικών συστημάτων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.
- Μέχρι το 2016, ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραύλων χαμηλού ύψους.
- Μέχρι το 2012, ανάπτυξη σύγχρονου τυφεκίου πεζικού.
- Μέχρι το 2012, ανάπτυξη θραυσματοφόρων πυρομαχικών
http://geostrategy.gr/pdf/20100314_Turkish_Armament_Schedule1.pdf
ta lefta apo pou tha ta eksikonomisoun?
ΑπάντησηΔιαγραφήto epipedo tou laou tous pote tha to anabathmisoun ?
i pagida ime o ntais tis gitonias exi apodixti oti den metra an den exis ipodomi ipobatro kai fisikous porous ktl ktl