Νταβούτογλου: Θέμα εθνικής υπερηφάνειας τα αντίποινα προς τις ΗΠΑ
- Θέμα εθνικής υπερηφάνειας έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα των αντιποίνων σε βάρος των ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την επιτροπή της αμερικανικής Βουλής
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με οριακή διαφορά μίας ψήφου (23 υπέρ και 22 κατά), μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει τις σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία στην επίσημη αμερικανική πολιτική.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε απευθύνει προχθές έκκληση στην Επιτροπή να μην ψηφίσει υπέρ της απόφασης, ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Αντιπροσωπεία της τουρκικής βουλής είχε μεταβεί στην Ουάσινγκτον προκειμένου να επιχειρήσει να πείσει τα μέλη της επιτροπής να την καταψηφίσουν.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων. Η κ. Κλίντον αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει «με πολύ σημαντικό τρόπο».
Την οργή του για την απόφαση εξέφρασε και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «αδικία απέναντι στην ιστορία» η λήψη μιας τέτοιας απόφασης «με πολιτικές σκοπιμότητες κατά νου». «Η Τουρκία δεν θα είναι υπεύθυνη για τα αρνητικά αποτελέσματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει αυτό το γεγονός», πρόσθεσε.
Η αρμενική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προς την αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».
Μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή, η Αγκυρα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την απόφαση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η Τουρκία δέχθηκε με λύπη το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε το σχέδιο αυτό που κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.
Όσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση.
Το σχέδιο απόφασης πέρα από τα συγκεκριμένα ιστορικά λάθη που περιέχει σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συντάχθηκε με μία εξ' ολοκλήρου μονομερή προσέγγιση. Η Τουρκία πιστεύει ότι τα πικρά γεγονότα που έζησε το σύνολο του λαού της Μικρασίας κατά την Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να εξεταστούν από ιστορικούς, δίχως προκατάληψη, με επιστημονικές μεθόδους και με βάση τις ιστορικές πηγές και τα αρχεία.
Η επέμβαση των πολιτικών στο αντικείμενο των ιστορικών δημιουργεί πάντα αρνητικές επιδράσεις. Κατά τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με το θέμα, είχε υπογραμμιστεί ξεκάθαρα ότι η έγκριση του σχεδίου απόφασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για το ότι το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα ανακόψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.
Η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος.
Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν κλήθηκε για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα».
Θα υπογραψει ο κρυπτομουσουλμανος Ομπαμα ενα τετοιο ψηφισμα???
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ αμφιβαλλω.
ΓΜ