Τουρκία: Ο Ερντογάν τα βάζει με τους δικαστές
- Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας γνωρίζει πολύ καλά τις στενές σχέσεις ανάμεσα στους στρατηγούς και τους δικαστές. Είναι σαφές πως αποφάσισε να "επιτεθεί" στους φίλους των στρατηγών για να τους φοβίσει και να "εγκαταλείψουν" τους στρατηγούς. Εάν ο Ερντογάν τα καταφέρει, τότε θα έχει απομονώσει τους στρατηγούς, οι οποίοι θα δεχτούν και την σφοδρή επίθεση του ισλαμιστή τούρκου πρωθυπουργού
Συγκρουσιακό είναι και πάλι το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και την ηγεσία του δικαστικού σώματος ύστερα από την σύλληψη χθες του εισαγγελέα της πόλης Ερζιντάν την ανατολικής Τουρκίας, Ιλχάν Τζιχανέρ με την κατηγορία ότι είχε διασυνδέσεις με την διαβόητη οργάνωση Εργκένεκον.
Η σύλληψη του Τζιχανέρ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι "οι δικαστές αν έχουν σκοπό να αναμειχθούν με την πολιτική θα πρέπει να βγάλουν την δικαστική τήβεννο".
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το αν υπάρχει ανάμειξη κυβερνητικών παραγόντων στην υπόθεση της σέχτας που μεταξύ άλλων απαγόρευε σε κορίτσια να πάνε στο σχολείο, λειτουργούσε παράνομα σχολεία Κορανίου, έπαιρνε κρατικές συμβάσεις έργων Αργά χθες βράδυ ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εισαγγελέων και Δικαστών υπερέβη τις εξουσίες του του αφαιρώντας τη δικαιοδοσία από τους εισαγγελείς που αποφάσισαν την σύλληψη του Τζιχανέρ.
Ο Σαντουλάχ Εργκίν, ο Tούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου είναι παράνομη και εντελώς αντίθετη προς το Σύνταγμα και το νόμο της χώρας. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας Ιλχάν Τζιχανέρ είχε ξεκινήσει έρευνα εδώ και δύο χρόνια σχετικά με τη δράση Ισλαμικής σέχτας στην οποία υπήρχαν υποψίες ότι είχαν ανάμειξη 235 πρόσωπα, μεταξύ αυτών πολιτικοί της παρούσας κυβέρνησης αλλά και παράγοντες του φιλοκυβερνητικού τύπου. Η σύλληψη του Τζιχανέρ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως χθες και αποφάσισε να ανακαλέσει την ανακριτική δικαιοδοσία τεσσάρων ειδικών εισαγγελέων μεταξύ των οποίων και ο Οσμάν Σανάλ εισαγγελέας της γειτονικής πόλης του Ερζουρούμ που διέταξε και την σύλληψη του Τζιχανέρ.
Επίσης, ο Τζιχανέρ κατηγορήθηκε ότι έχει οργανώσει σχέδιο για ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν και η υπόθεση του συγχωνεύτηκε με εκείνης της εν εξελίξει υπόθεσης σχετικά με την οργάνωση Εργκένεκον. Έτσι ο εισαγγελέας Σανάλ μετέβη την Τρίτη στην πόλη Ερζιντζάν, όπου και η βάση του Τζιχανέρ και συνοδευόμενος από τρεις εισαγγελείς συνέλαβε τον Τζιχανέρ βάσει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ερζουρούμ. Ταυτόχρονα έγινε έρευνα στο σπίτι του εισαγγελέα από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που κατέσχεσαν έγγραφα, σημειώσεις CD και υπολογιστές. Σήμερα 50 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου επισκέφτηκαν τα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
Τι έψαχνε ο εισαγγελέας
Η πορεία του εισαγγελέα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι ο πρώτος εισαγγελέας που το 1999 τόλμησε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις σκοτεινές δραστηριότητες της υπηρεσίας πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπως οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Το 2007, ως εισαγγελέας στο Ερζιντζαν ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την «κοινότητα Ισμαήλ Αγά». Πρόκειται για κοινότητα που έχει πάρει τη μορφή θρησκευτικού τάγματος. Εδρα του θεωρείται το ομώνυμο τζαμί στην περιοχή Τσαρσάμπα της Πόλης, που γειτνιάζει μάλιστα με το κτίριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο εισαγγελέας στήριξε την έρευνά του στη θρησκευτική εκπαίδευση που παρέχει το τάγμα. Στο πλαίσιο αυτό είχε αρχίσει προσαγωγή υπόπτων. Ταυτόχρονα, όμως, ο ίδιος εισαγγελέας διενεργούσε αντίστοιχη έρευνα και για το θρησκευτικού τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, του θεωρούμενου ισχυρότερου θρησκευτικού ηγέτη στην Τουρκία. Ενώ εξελισσόταν η έρευνά του για τα δύο αυτά τάγματα, τον Ιούνιο του 2009 η εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε «σχέδιο» των ενόπλων δυνάμεων για εξουδετέρωση του τάγματος Γκιουλέν. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος άρχισε να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το «σχέδιο» έχει τεθεί σε εφαρμογή στο Ερζιντζαν, εννοώντας την έρευνα του εισαγγελέα. Στη συνέχεια, κάποιος από τους «υπόπτους» στην έρευνα για το τάγμα «Ισμαήλ Αγά» κατήγγειλε ότι υπάρχει κρυμμένος οπλισμός σε λίμνη στο Ερζιντζαν. Εγιναν έρευνες και βρέθηκε οπλισμός. Στη συνέχεια συνελήφθησαν άντρες της στρατοχωροφυλακής που μετείχαν στην έρευνα του εισαγγελέα. Σημειώνεται ότι, στις μη αστικές περιοχές της Τουρκίας, η στρατοχωροφυλακή έχει εξουσίες αστυνομίας.
Ο εισαγγελέας κατήγγειλε εν τω μεταξύ ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Τζεμίλ Τσιστέκ για να αφεθούν ελεύθεροι όσοι είχαν προσαχθεί στο πλαίσιο των ερευνών.
Τα ισχυρά «τάγματα»
Ως προς τα τάγματα, αυτό του Γκιουλέν θεωρείται εδώ και καιρό το κυρίαρχο τάγμα, με τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη. Πολιτικά, είναι το κύριο στήριγμα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το τάγμα «Ισμαήλ Αγά» έχει σημαντικές διαφορές. Καταρχάς είναι τάγμα του χώρου των «Νακσιμπεντί», ενώ ο Γκιουλέν και το τάγμα του θεωρούνται συνεχιστές του θρησκευτικού ηγέτη Σαΐντ Νουρσί. Ωστόσο οι «ρίζες» αυτές κάπου έχουν πάψει να έχουν μεγάλη σημασία. Το τάγμα «Ισμαήλ Αγά» είναι ένας χώρος ο οποίος εξελίχθηκε και ισχυροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι ένα από τα ουσιαστικά σημεία στη μάχη της εξουσίας στην Τουρκία είναι η υπό εξέλιξη «σύγκρουση» μεταξύ ταγμάτων. Σημαντική πλευρά στη σύγκρουση αυτή είναι το τάγμα του Γκιουλέν. Για παράδειγμα, ακόμη και ο ανασχηματισμός που έκανε ο Ερντογάν την Πρωτομαγιά του 2009 έχει θεωρηθεί μέρος της μάχης αυτής, αφού απομακρύνθηκαν υπουργοί γνωστοί ως οπαδοί του γενικότερου τάγματος των «Νακσιμπεντί», όπως ο πρώην υπουργός Παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ. Ο οργανισμός του υπουργείου Παιδείας θεωρούνταν εδώ και πολλά χρόνια «άντρο των Νακσιμπεντί».
Στον βαθμό που ο «σεισμός» αυτός στον χώρο της δικαιοσύνης θα προκαλέσει εξελίξεις στη βάση της σύνδεσης των διαφόρων ταγμάτων με το κράτος και το παρακράτος -για παράδειγμα μέσω της υπόθεσης «Εργκενεκόν»- είναι βέβαιον ότι θα προκληθεί μεγάλη ένταση. Κι αυτό επειδή θα έχει ανοίξει ένα άλλο «κουτί της Πανδώρας» που ενδεχομένως, αν αποκαλυφθεί όλο το περιεχόμενο του «κουτιού», η εικόνα θα είναι πιο αποκαλυπτική για τα πράγματα στην Τουρκία, ακόμη κι από όσα πρόκειται να αποκαλύψει το έτερο «κουτί», αυτό που έχει ανοίξει σε σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις.
Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...