Ετοιμάζουν κόμμα Τούρκων και Μουσουλμάνων της Ελλάδας!!!
Παραιτήθηκε τελικά ο Ιλχάν από τη ΝΔ…
Δηλώνει αμετάκλητα Μητσοτακικός...
Ετοιμάζει κόμμα τουρκο-μουσουλμάνων;
Δηλώνει αμετάκλητα Μητσοτακικός...
Ετοιμάζει κόμμα τουρκο-μουσουλμάνων;
Ήταν η πρώτη είδηση, χθες, για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η απόφαση του «λάτρη» της Ντόρας, Αχμέτ Ιλχάν, να αποχωρήσει από τις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, ο κύριος Ιλχάν ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός και παρέπεμπε τους πάντες σε ανακοίνωση που επρόκειτο να δημοσιοποιήσει…
Όμως, τελικά, αν και ο κύριος Ιλχάν (πρώην βουλευτής της Ν.Δ. που δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί επειδή δεν πριμοδοτήθηκε επαρκώς –για άγνωστους λόγους- από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής) αν και ανακοίνωσε την παραίτησή του από πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισε να κάνει γνωστή την απόφασή του με συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε στην Κομοτηνή, όπου και προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει πως δεν παραιτήθηκε λόγω Σαμαρά, αλλά λόγω της μετακίνησης προς τα δεξιά του κόμματος της δεξιάς!!!
Σαφέστατο, βεβαίως, είναι πως ο κύριος Ιλχάν γνώριζε πολύ καλά ότι η συνέχιση της παραμονής του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα τον έβαζε στον «πάγο» και ουσιαστικά θα τον εξαφάνιζε από την πολιτική σκηνή. Κάτω από αυτό το δεδομένο, αποφάσισε να αφήσει το «μαντρί» του Σαμαρά και να ξεκινήσει μία δική του προσωπική πολιτική «περιπέτεια»… Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα εντός των πολιτικών κύκλων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, άρχισαν πριν από μέρες να μιλάνε για κίνηση «ματ» του Ιλχάν, που θα τον φέρει ως αρχηγό κόμματος Τουρκο-μουσουλμάνων Ελλάδας στις επόμενες Ευρωεκλογές!!!
Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως η παραίτηση του κυρίου Ιλχάν έγινε μετά από συνεννόηση του μουσουλμάνου πολιτευτή με το Τουρκικό Προξενείο, που γνώριζε τις αλλαγές που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος που επεξεργάζεται –και που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί- από το ΠΑΣΟΚ, βάσει του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα σε τοπικές πολιτικές δυνάμεις να εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, λόγω «απόσυρσης» του γνωστού 3% (κατώτατο πανελλήνιο ποσοστό ψήφων)…
Έτσι, με την χθεσινή του παραίτηση, με δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες, ο κύριος Ιλχάν φέρεται ουσιαστικά να έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση "αρχηγική εμφάνιση". Και αυτήν ακριβώς την εμφάνιση, θα προσπαθήσει το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής να την μεταφράσει σε δυναμική και τάση, προς το πρόσωπο του Αχμέτ Ιλχάν, από τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του κυρίου Ιλχάν, ένας δημοσιογράφος ρώτησε στην τουρκική γλώσσα τον παραιτηθέντα πολιτευτή και αμέσως δημιουργήθηκε ένα κλίμα έντασης στην αίθουσα, που με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων δεν μεταφράσθηκε σε επεισόδιο…
Κάποιοι, πάντως, δεν δίσταζαν από χθες να συγχέουν την παραίτηση του Ιλχάν με αλλαγή στάσης σε πολλές –και κυρίως πολιτικές- εξελίξεις στην Θράκη. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που συνέδεσαν την παραίτηση του μουσουλμάνου πρώην πολιτευτή της ΝΔ, με την γέννηση ενός σκληρού πολιτικού –και όχι μόνο- πόλου, που θα τολμήσει να συγκρουστεί με την πολιτική ζωή της χώρας και να εκμεταλλευτεί τυχούσες «ενέργειες» (πιθανότατα προβοκάτσιες) εις βάρος μεμονωμένων Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών…
Η «θεωρία» αυτή, στηρίζεται στο γεγονός της προ τριών ημερών (από την εφ. «Στόχος» τ. 3.12.2009) δημοσιοποίησης επιστολής «ομάδας τούρκων πολιτών», στην οποία γίνεται σαφέστατος υπαινιγμός για νεκρούς στην Θράκη, αλλά και για «θερμό κλίμα» στην ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας!!! Η σύμπτωση της «φυγής» Ιλχάν, από τη ΝΔ, και η ουσιαστική πολιτική ανεξαρτητοποίησή του, συνοδεύτηκε και από μία μικρή ομάδα μουσουλμάνων πολιτευτών, που στάθηκαν στο πλευρό του και μετέφεραν ένα σαφές μήνυμα προς τους σκληροπυρηνικούς τουρκολάγνους μουσουλμάνους της Θράκης: «Ελάτε μαζί μας να γίνουμε πολλοί». Σε συζήτηση καφενείου (εκεί που γίνεται η σοβαρή, ουσιαστική και επίσημη προπαγάνδα της Άγκυρας) μεταξύ μουσουλμάνων, ακούστηκε: «αν δεν μείνουμε μόνοι σαν ξυλαράκια, αλλά μαζευτούμε όλοι μαζί, τότε κανείς δεν θα μπορεί να μας σπάσει»…
Το ιστορικό της παραίτησης - Η επιστολή στη ΝΟΔΕ
Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ για την παραίτηση του επικαλέστηκε το άρθρο 6 του καταστατικού της ΝΔ καθώς και την στροφή της πολιτικής της ΝΔ στη δεξιά και την απόκλιση της από την κεντροδεξιά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και τους μετέπειτα προέδρους του κόμματος.
Στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ στη ΝΟΔΕ ΝΔ Ροδόπης και την οποία συνυπογράφουν ακόμα οι κ.κ. Σαλήμ Χουσεΐν, Αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοτικού συμβουλίου Φιλύρας, Μουράτ Γιουνούς, αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοτικού συμβουλίου Αρριανών, Χασάν Χασάν, πρόεδρος τοπικής οργάνωσης ΝΔ Φιλύρας, Μεχμέτ Δεβλέτογλου, πρόεδρος τοπικής οργάνωσης ΝΔ Αρριανών, Μουαμέρ Χουσεΐν, δημορικός σύμβουλος Φιλύρας και γραμματέας Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Έβρου, Μολλά Μουζαφέρ, δημοτικός σύμβουλος Φιλύρας και αντιπρόεδρος τοπικής οργάνωσης ΝΔ Φιλύρας και ο Χατζή Σαλή Αχμέτ Λουτφή, δημοτικός σύμβουλος Αρριανών, αναφέρονται τα εξής :
«Στις εσωκομματικές εκλογές της μεγάλης μας παράταξης που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή και έχει ως θεμελιώδη ιδεολογική και προγραμματική αρχή την κεντροδεξιά συγκρούστηκαν δυο πολιτικές ιδεολογίες μεταξύ της κεντροδεξιάς και της δεξιάς. Παρουσιάστηκαν δε από τους υποψηφίους αρχηγούς οι προγραμματικές αρχές , οι πολιτικές θέσεις και η ιδεολογία που θέλει να εκφράζει η Νέα Δημοκρατία στον 21ο αιώνα σε μια σύγχρονη Ελλάδα.
Η πολιτική που εφαρμόστηκε με τόλμη και αποφασιστικότητα στην μειονότητα από την μεγάλη αυτή παράταξη κινήθηκε πάντα στα πλαίσια των αρχών του ιδρυτή μας όπως η πολιτική της «Ισονομίας και Ισοπολιτείας» που διακηρύχτηκε και εφαρμόστηκε από τον τότε Πρωθυπουργό και Πρόεδρο μας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και αργότερα επί κυβερνήσεως και πρωθυπουργίας του Προέδρου και ηγέτη μας Κώστα Καραμανλή. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε με πολλές και σημαντικές θετικές παρεμβάσεις υπέρ της μειονότητας, εν τούτοις όμως σημειώθηκαν κάποιες δυσάρεστες παρεκκλίσεις μετά το 2007 ήτοι στην δεύτερη κοινοβουλευτική θητεία της κυβερνήσεως, παρά τις έντονες ενστάσεις και υποδείξεις μας να γίνουν κάποιες διορθώσεις η εξαλείψεις.
Οι θέσεις και αρχές του κ. Σαμαρά σε σχέση με την μειονότητα ήτανε γνωστές τόσο όσο ήτανε Υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όσο και ύστερα ως Πρόεδρος του κόμματος “Πολιτική Άνοιξη” .Θέσεις και απόψεις που απέχουν από τις κεντρικές θέσεις του ιδρυτή μας και αποκλίνουν σε σοβαρό βαθμό από τις αρχές της κεντροδεξιάς . Πιστεύαμε ότι ο κ. Σαμαράς θα είχε αλλάξει τις σκέψεις του άλλα δυστυχώς στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη επανέλαβε τις ίδιες θέσεις και απόψεις του για την μειονότητα τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα εκ νέου τα μέλη της μειονότητας . Ο κ. Σαμαράς που δεν έκανε καμία προσπάθεια να προσεγγίσει η να ακούσει την μειονότητα σε όλα αυτά τα χρόνια, κινήθηκε και πάλι σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο ιδεολογικό πλαίσιο της δεξιάς που απέχει από της βασικές αρχές του ιδρυτή μας.
Κατόπιν εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τη βάση, επειδή δεν αποδεχόμαστε τις ιδεολογικές, προγραμματικές αρχές και πολιτικές θέσεις του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύουμε ότι αποκλίνουν σε σημαντικό βαθμό από τις ιδεολογικές, προγραμματικές αρχές και πολιτικές θέσεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ήτοι της κεντροδεξιάς. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ν. Δ πρέπει να είναι μία σύγχρονη Eευρωπαϊκή μεγάλη κεντροδεξιά με σεβασμό πρώτα από όλα στα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
Με την παρούσα δηλώνουμε την απόφαση μας να αποχωρίσουμε από την Ν. Δ (σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού) λόγο των ιδεολογιών και πολιτικών θέσεων που διακατέχουν την παρούσα ηγεσία και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αρχές και αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κοινωνικού φιλελευθερισμού».
Αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ από το 2007
Στη συνέχεια ο κ. Ιλχάν έκανε λόγο για αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν από την πλευρά της μειονότητας για πρώτη φορά, όσον αφορά την πολιτική της ΝΔ για την μειονότητα, από το 2007 και μετά.
Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή, οι αποκλίσεις αυτές οφείλονται εν πολλοίς στην ενδυνάμωση του ΛΑΟΣ και σε μια προσπάθεια της ΝΔ να μην χάσει και άλλους ψηφοφόρους. «Είχαμε στείλει στον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μια επιστολή, στην οποία είχαμε αναφέρει κι είχαμε βάλει προϋποθέσεις για πρώτη στην ιστορία τον λόγο για τον οποίο θέλουμε να πολιτευτούμε και ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του, η οποία μας εδόθη. Με επίσημη πολιτική, η οποία διακηρύχθηκε άξια η εφαρμογή του, η οποία ήταν η συνέχεια της πολιτικής του Κώστα Μητσοτάκη. Σαφέστατα στο διάστημα αυτό της κυβέρνησης της ΝΔ τις δύο τετραετίες διαπιστώσαμε ιδίως το 2007 και μετά σοβαρές αποκλείσεις από αυτή την πολιτική. Οι αποκλίσεις αυτές στηρίζονταν περισσότερο σε τοπικούς παράγοντες ή σε αποφάσεις μεμονωμένων υπουργείων και παρά τις υποδείξεις, ενδείξεις και διαμαρτυρίες μας δεν εισακούστηκαν» τόνισε ο Ιλχάν Αχμέτ.
Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν κατήγγειλε εκείνες τις αποκλίσεις την περίοδο εκείνη αλλά το κάνει σήμερα, ο κ. Ιλχάν απάντησε ότι «τις είχαμε επισημάνει με επιστολή μας. Δε θέλαμε να παίξουμε το ρόλο ενός καταγγελτικού μηχανισμού επειδή ήμασταν κυβέρνηση και δεν επιθυμούσαμε τη διατάραξη του κλίματος στις τάξεις της».
«Δε νιώσαμε ποτέ υπηρέτες κανενός πολιτικού συστήματος»
Στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής Ροδόπης σημείωσε ότι σήμερα διαπιστώνεται από την πλευρά του μια απόκλιση από την κεντρική μειονοτική πολιτική και πως με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά και με τις ενδείξεις από το παρελθόν δεν υπάρχει καμία βούληση για περαιτέρω διεύρυνση ή διόρθωση των όποιων παραλείψεων υπήρχαν στο παρελθόν.
«Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με τον κ. Σαμαρά» τόνισε ο κ. Ιλχάν για να προσθέσει πως «η απόφαση είναι καθαρά πολιτική. Εμείς ποτέ δεν νιώσαμε υπηρέτες ενός κομματικού συστήματος. Δεν παζαρέψαμε τίποτα με κανέναν, ούτε έχουμε την διάθεση να παζαρέψουμε, απλώς οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, ξέρουμε ότι η πολιτική είναι δύσκολη, μέσα σε μια συγκυρία στη Θράκη, όπου υπάρχουν ευαίσθητες ισορροπίες, παρά ταύτα όμως δεν υποχωρήσαμε. Ούτε πρόκειται να υποχωρήσουμε ποτέ από τις κεντρικές θέσεις, που είχαμε όταν ενταχθήκαμε σε αυτή τη μεγάλη παράταξη.
Κι άλλοι που ήθελαν πάρα πολύ να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια σήμερα, απλώς εμείς θεωρήσαμε ότι είναι αυτονόητο, δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός του απλού μέλους μα προχωρήσει σύμφωνα με την κρίση του σε όποιες απαιτούμενες πράξεις θεωρεί ιδανικές.
Οι δηλώσεις του Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη πλήγωσαν την μειονότητα
Ο κ. Ιλχάν στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη θέση του κ. Σαμαρά «για κλείσιμο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής αλλά και για το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι χειραγωγούνται».
«Πρέπει όλοι στην Ελλάδα να καταλάβουμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν εξυπηρετούν καταρχήν την ελληνοτουρκική φιλία, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο μεγάλων χωρών, οι οποίες προσπαθούν αγωνιωδώς και η τωρινή κυβέρνηση και η προηγούμενη κυβέρνηση, να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για το μέλλον των λαών. Άρα δηλώσεις τέτοιου περιεχομένου δίνουν το άλλοθι σε κάποιους να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις και να παρουσιάσουν τη Θράκη μας ως μια περιοχή που μπορεί να χαθεί. Είμαστε σφοδρά ενοχλημένοι από την κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί να μπλέκονται τα κράτη ή δεν μπορεί να ζητά το Προξενείο να κλείσει. Το Προξενείο εκτελεί τα καθήκοντά του. Εμείς είμαστε υπέρμαχοι της ελληνοτουρκικής φιλίας και πιστεύουμε ότι αυτό δεν βοηθάει.
Ένα άλλο σημείο είναι ότι αναφέρθηκε ότι η μειονότητα χειραγωγείται και υπάρχουν φατρίες, είναι δυνατόν; Δεν ανεχόμαστε με τίποτα να εταιροπροσδιορίζεται η μειονότητα συνολικά ότι χειραγωγείται, αυτό είναι εντελώς αντιδημοκρατικό. Μπορεί να υπάρχουν σκέψεις μέσα στη μειονότητα, ιδεολογίες, απόψεις, οι οποίες είναι σεβαστές, αλλά αυτό δεν μπορεί να εταιροπροσδιοριστεί ως συνολικά χειραγωγούμενη μια μειονότητα, η οποία, ο κ. Σαμαράς σαφέστατα εννοούσε αυτό που εννοούσε το 1990, ότι η Θράκη κινδυνεύει. Αυτή η επιχειρηματολογία δεν βοηθάει τους συντοπίτες μας εδώ, οι οποίοι θέλουν να συζήσουν ειρηνικά» δήλωσε ο πρώην βουλευτής.
Ψευδή τα όσα ισχυρίστηκε ο Στυλιανίδης
Ο κ. Ιλχάν με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου χαρακτήρισε ως ψευδή τα όσα είχε ισχυριστεί στο παρελθόν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σχετικά με το θέμα των Ιμάμηδων. «Είχαμε υποβάλει ενστάσεις και για το νομοσχέδιο για τους περίφημους Ιμάμηδες, για το απαράδεκτο της επιτροπής με τους χριστιανούς να επιλέγουν και ο συντοπίτης μας ο Υπουργός, παρόλο που ήταν ο καθ’ ύλιν αρμόδιος υπουργός ως Υπουργός Παιδείας για ένα νευραλγικό διάστημα, δεν προώθησε την τροποποίηση ή την αλλαγή του. Το ότι υπήρχε συναίνεση εκ μέρους των στελεχών της μειονότητας της ΝΔ αν μη τι άλλο είναι ψευδέστατο» είπε ο Ιλχάν Αχμέτ.
Κατήγγειλε προσπάθεια νοθείας στις εκλογές του 2007
Με αφορμή ερώτηση της εφημερίδας της «Φωνής της Ροδόπης» για το αν τελικώς επιβεβαιώνει την φημολογία που υπάρχει στην περιοχή σχετικά με τη βραδιά των βουλευτικών εκλογών του 2007 και το αν υπήρξε κάποιο «παρασκήνιο» που πλήγωσε τον ίδιο, ο κ. Ιλχάν ήταν κατηγορηματικός.
«Η δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή αλλά ο λαός όχι. Μετά τις εκλογές είχα αναφορές από σοβαρούς ανθρώπους ότι έγινε μια προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος. Το Εκλογοδικείο δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την υπόθεση και απέρριψε την ένσταση μου με το σκεπτικό ότι δεν ανέφερα σε αυτήν για το που, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να πάει η έδρα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» απάντησε ο πρώην βουλευτής.
Τέλος, σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να εισχωρήσει ξανά στους κόλπους της ΝΔ, ο κ. Ιλχάν απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε για το μέλλον αλλά μόνο για το παρόν».
Να σημειωθεί ότι την παραίτηση του από τη ΝΔ υπέβαλλε και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης, Αϊχάν Σεκήρ, με προσωπική του επιστολή στο κόμμα.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ιλχάν Αχμέτ
Όπως γνωρίζετε το 2003 όταν η μειονότητα ψήφισε το 2004 στις βουλευτικές εκλογές τη ΝΔ όλοι γίναμε μέλη και έγινε μια τεράστια προσπάθεια. Είχαμε στείλει στον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μια επιστολή, στην οποία είχαμε αναφέρει κι είχαμε βάλει προϋποθέσεις για πρώτη φορά στην ιστορία τον λόγο για τον οποίο θέλουμε να πολιτευτούμε και ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του, η οποία μας εδόθη. Με επίσημη πολιτική, η οποία διακηρύχθηκε άξια η εφαρμογή της και η οποία ήταν η συνέχεια της πολιτικής του Κώστα Μητσοτάκη. Σαφέστατα στο διάστημα αυτό της κυβέρνησης της ΝΔ, τις δύο τετραετίες, διαπιστώσαμε ιδίως το 2007 και μετά σοβαρές αποκλίσεις από αυτή την πολιτική. Οι αποκλίσεις αυτές στηρίζονταν περισσότερο σε τοπικούς παράγοντες ή σε αποφάσεις μεμονωμένων υπουργείων και παρά τις υποδείξεις, ενδείξεις και διαμαρτυρίες μας δεν εισακούστηκαν. Είχαμε κάποιες ήδη μικρές ενδείξεις για στροφή προς δεξιά ή καλύτερα για απόκλιση από την κεντρική μειονοτική πολιτική. Σήμερα με την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση, και την οποία σεβόμαστε, δεν έχουμε τίποτα προσωπικά με τον κ. Σαμαρά, απλώς ως πολιτική τοποθέτηση, ιδεολογική αρχή και επειδή διαπιστώνουμε ότι προς το παρόν με ενδείξεις από το παρελθόν, δεν υπάρχει καμία βούληση, μέχρι στιγμής, για περαιτέρω διεύρυνση ή διόρθωση των ό,ποιων παραλήψεων υπήρχαν στο παρελθόν, πήραμε αυτή την απόφαση.
Η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική, η οποία στηρίζεται και στη βάση και αυτή δεν είναι μόνο η εκτίμηση των θεσμικών φορέων και των οργανώσεων εδώ, οι οποίοι εκπροσωπούν το σύνολο, τους χιλιάδες μέλη αλλά και φίλους της ΝΔ, αλλά είναι μια γενική κατακραυγή της μειονότητας. Εμείς ποτέ δεν νιώσαμε υπηρέτες ενός κομματικού συστήματος. Δεν παζαρέψαμε τίποτα και με κανέναν, ούτε έχουμε την διάθεση να παζαρέψουμε. Απλώς οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, ξέρουμε ότι η πολιτική είναι δύσκολη, μέσα σε μια συγκυρία στη Θράκη, όπου υπάρχουν ευαίσθητες ισορροπίες. Παρά ταύτα όμως δεν υποχωρήσαμε. Ούτε πρόκειται να υποχωρήσουμε ποτέ από τις κεντρικές θέσεις, που είχαμε όταν ενταχθήκαμε σε αυτή τη μεγάλη παράταξη.
Κι άλλοι που ήθελαν πάρα πολύ να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια σήμερα, απλώς εμείς θεωρήσαμε ότι είναι αυτονόητο, δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός, του απλού μέλους, να προχωρήσει σύμφωνα με την κρίση του σε ό,ποιες απαιτούμενες πράξεις θεωρεί ιδανικές.
- Αιτιολογείτε την απόφασή σας επειδή δεν βγήκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Είστε αντίθετος με κάποιες προγενέστερες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επανήλθε στην κυβέρνηση μετά από 17 χρόνια. Τι θυμάστε από εκείνες τις δηλώσεις και γιατί φοβάστε τον κ. Σαμαρά; Το πιστεύετε ότι δεν έκανε ή τι θα κάνει τώρα που είναι αρχηγός για τη μειονότητα, το θεωρείτε επικίνδυνο; Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όσο είναι σε γνώση αυτή η προσωπική σας απόφαση, το γνωρίζει;
Καταρχήν εμείς δεν φοβόμαστε ούτε τον κ. Σαμαρά ούτε κανέναν, οπότε η τοποθέτησή σας αυτή για φόβο είναι άκυρη. Ίσως κάποιοι άλλοι φοβούνται τη μειονότητα και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας. Όσο για τον αν η κ. Μπακογιάννη είναι σε γνώση ή όχι αυτό δεν το γνωρίζω κι ούτε μας αφορά. Εμείς στηρίξαμε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη για καθαρά πολιτικούς λόγους, επειδή πιστεύουμε ότι μπορούσε να εκπροσωπήσει την κεντροδεξιά, η οποία μπορούσε η μειονότητα να διεκδικήσει μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως διεκδικείται και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
- Σε πρόσφατη συνέντευξη ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης σημειώνει ότι η μειονότητα και οι παράγοντές της ήταν απόλυτα σύμφωνοι στα νομοσχέδια που προώθησε και ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης αναφερόμενος στο μακρινό παρελθόν, χωρίς να ονοματίζει, αλλά να περιγράφει τα γνωστά επεισόδια του 1990, λέει ότι αλίμονο ο κ. Σαμαράς ένας κοσμοπολίτης, ευρωπαίος πολιτικός που δεν ήξερε τίποτα, δεν είχε καμία επαφή με τα γεγονότα αυτά. Τα επόμενα βήματα;
Κάνουμε διαχωρισμό πολιτικά στις δύο βουλευτικές περιόδους. Το νομοσχέδιο για τα Βακούφια ψηφίστηκε τη δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδο, την οποία παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, παρά μια πρόταση που είχαμε υποβάλλει εμείς, δεν έγινε δεκτή. Είχαμε υποβάλει ενστάσεις και για το νομοσχέδιο για τους περίφημους Ιμάμηδες, για το απαράδεκτο της επιτροπής με τους χριστιανούς να επιλέγουν και ο συντοπίτης μας ο Υπουργός, παρόλο που ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ως Υπουργός Παιδείας για ένα νευραλγικό διάστημα, δεν προώθησε την τροποποίηση ή την αλλαγή του. Το ότι υπήρχε συναίνεση εκ μέρους των στελεχών της μειονότητας της ΝΔ αν μη τι άλλο είναι ψευδέστατο. Σαφέστατα υπήρχε μια ερώτηση κατατεθειμένη από εμένα, η οποία διερευνούσε τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης, ποια είναι η άποψή της για τα αδικαίωτα αυτών των ανθρώπων, ιδίως για τα ασφαλιστικά.
Για τα γεγονότα που έγιναν το 1990, εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Σας ανατρέχω πίσω στις δημοσιεύσεις του Τύπου εκείνη την περίοδο.
Όσον αφορά την ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι οι πολίτες να είναι ενταγμένοι κάπου. Τα κόμματα δεν είναι σπίτια, δεν φεύγουμε από ένα σπίτι για να πάμε σε άλλο, αυτό είναι αντίθετο στις πολιτικές μας αρχές. Βέβαια είμαστε πολιτικά όντα, σίγουρα ενδιαφερόμαστε για τον τόπο και για όσα γίνονται και θα πράξουμε ανάλογα τις τοποθετήσεις τα καλώς και τα κακώς κείμενα στην περιοχή μας.
- Ο καινούργιος νόμος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για το ενδεχόμενο της κατάργησης του 3%. Ποια είναι η θέση σας και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ηγηθείτε ενός ανεξάρτητου σχήματος;
Καταρχήν δεν ξέρω τι λέει ο νόμος, δεν υπάρχει ο νόμος. Το 3% το οποίο είναι και για κόμματα, αλλά και για υποψηφίους δεν ήταν κάτι που είχε δεχτεί η μειονότητα κι όχι μόνο αυτή, αλλά και πολλές παρατάξεις στην Ελλάδα είχαν δηλώσει την επιθυμία τους τότε να γίνει άρση του 3% στα κόμματα. Πιστεύω ότι είναι ένα δημοκρατικό στοιχείο, αν περιληφθεί στο νομοσχέδιο η μειονότητα θα χαιρετίσει.
Όσο για τις δικές μας φιλοδοξίες καμία δήλωση, δεν είναι αυτοσκοπός η πολιτική, δεν είναι αυτοσκοπός να κατέχουμε καρέκλες. Αν ήταν έτσι, ίσως σήμερα να μην ήμασταν ενώπιόν σας.
- Για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Κανέναν σχόλιο. Οι εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο. Αν θα γίνει «Καποδίστριας» ή όχι δεν είναι του παρόντος.
- Είπατε ότι από το 2007 υπήρχαν μικρές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήγαινε προς το δεξιά ή ότι απόβαινε από τη κεντρική μειονοτική πολιτική. Μερικά παραδείγματα, ποια ήταν τα ζητήματα τα οποία θεωρείτε ότι αποκλίνουν από αυτό το βασικό πλαίσιο και που πιστεύετε ότι τώρα θα ενταθούν με επικεφαλής στο κόμμα τον Σαμαρά.
Ως προς την κεντρική πολιτική σκηνή με την ενδυνάμωση του ΛΑΟΣ, άρχισαν τα πρώτα δείγματα για την άσκηση αυτής της πολιτικής όπως το θέμα των μεταναστών ή σε άλλα θέματα που προσπαθούσε να προωθήσει η κυβέρνηση. Ενώ, τοπικά αν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη νομαρχία Ροδόπης μιλούσαν για διάλογο, για τη συνθήκη Λοζάνης και σαφή σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων στα βασικά του, είδαμε ότι τα νομοσχέδια που προωθήθηκαν δεν είχαν αυτή τη χροιά ή είχαν αποκλίνει από αυτή τη βασική δέσμευση. Βέβαια, έγιναν και πάρα πολλά θετικά. Το 5 τοις χιλίοις της εισαγωγής στα δημόσια σχολεία και άλλα πολλά νομοθετήματα, όπως η άρση των χρεών στα Βακούφια και μόλις ενημερώθηκα ότι η παρούσα κυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο ξαναεντάσσει, φορολογεί ξανά την Βακουφική περιουσία, κάτι που εμείς με νομοσχέδιο το είχαμε αποσύρει.
Πάλι στη δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδο, παρόλο που υπάρχει ένα νομοσχέδιο είδαμε ότι εκκρεμούσαν με ένταλμα η μη πληρωμή των χρεών, δηλαδή η άρση και διαπιστώσαμε ότι δεν προχωρούσε παρά τη νομοθετική ρύθμιση η διαπίστωση.
Είναι τα θέμα των μιναρέδων, το ύψος και άλλα πολλά, τα οποία ο κάθε πολίτης τα γνωρίζει. Πολιτικές, οι οποίες ίσως ήθελαν να αγγίξουν πολύ περισσότερο τη δεξιά παρά τη μειονότητα.
- Ακούστηκε ότι μετά την παραίτησή σας από τη ΝΔ, θα συμμετάσχετε στο Συνασπισμό, ισχύει;
Δεν έχω συζητήσει με κανέναν τίποτα. Δεν είναι σκοπός να μπαίνουμε από το ένα σπίτι σε άλλο.
- Αν είναι όλοι σύσσωμοι μαζί σας στη παραίτηση, αν οι πρόεδροι που συσπειρώθηκαν μαζί σας στο παρελθόν αν σήμερα είναι μαζί σας;
Σεβόμαστε την κάθε προσωπική άποψη του καθενός, έχουμε δημοκρατία. Προσπαθήσαμε να διευρύνουμε στο ελάχιστο με κάποιους θεσμικούς αυτή την πρόταση. Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να παραιτηθούν οι ίδιοι, με προσωπική πράξη, κάποιοι δε είπαν στο μέλλον θα προχωρήσουν. Δεν κρίνεται με αριθμό η πολιτική πράξη. Η πράξη είναι ότι εμείς όλοι αυτοί που μαζευτήκαμε και συναποφασίσαμε να πράξουμε αυτά που είναι να πράξουμε.
- Αναφερθήκατε στην ομιλία του κ. Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη, ότι τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την μειονότητα. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας αυτής;
Το πρώτο και βασικό σημείο είναι ότι ζήτησε να ανασταλεί η λειτουργία ή να κλείσει ή να αποδυναμωθεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Πρέπει όλοι στην Ελλάδα να καταλάβουμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν εξυπηρετούν καταρχήν την ελληνοτουρκική φιλία, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο μεγάλων χωρών, οι οποίες προσπαθούν αγωνιωδώς και η τωρινή κυβέρνηση και η προηγούμενη κυβέρνηση, να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για το μέλλον των λαών. Άρα δηλώσεις τέτοιου περιεχομένου δίνουν το άλλοθι σε κάποιους να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις και να παρουσιάσουν τη Θράκη μας ως μια περιοχή που μπορεί να χαθεί. Είμαστε σφοδρά ενοχλημένοι από την κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί να μπλέκονται τα κράτη ή δεν μπορεί να ζητά το Προξενείο να κλείσει. Το Προξενείο εκτελεί τα καθήκοντά του. Εμείς είμαστε υπέρμαχοι της ελληνοτουρκικής φιλίας και πιστεύουμε ότι αυτό δεν βοηθάει.
Ένα άλλο σημείο είναι ότι αναφέρθηκε ότι η μειονότητα χειραγωγείται και υπάρχουν φατρίες, είναι δυνατόν; Δεν ανεχόμαστε με τίποτα να ετεροπροσδιορίζεται η μειονότητα συνολικά ότι χειραγωγείται, αυτό είναι εντελώς αντιδημοκρατικό. Μπορεί να υπάρχουν σκέψεις μέσα στη μειονότητα, ιδεολογίες, απόψεις, οι οποίες είναι σεβαστές, αλλά αυτό δεν μπορεί να ετεροπροσδιοριστεί ως συνολικά χειραγωγούμενη μια μειονότητα, η οποία, ο κ. Σαμαράς σαφέστατα εννοούσε αυτό που εννοούσε το 1990, ότι η Θράκη κινδυνεύει. Αυτή η επιχειρηματολογία δεν βοηθάει τους συντοπίτες μας εδώ, οι οποίοι θέλουν να συζήσουν ειρηνικά.
- Ακούγεται ότι ο κ. Σαμαράς από την ημέρα που έχει εκλεγεί ως Πρόεδρος της ΝΔ θα φύγει από την κεντροδεξιά και θα πάει δεξιά.
Και βέβαια μας ενοχλεί και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους.
Είπατε προηγουμένως ότι παρατηρήσατε κατά τη δεύτερη θητεία της ΝΔ, από το 2007 και μετά, κάποιες παραλείψεις ή αποκλίσεις από την πολιτική της όσον αφορά την μειονότητα. Γιατί δεν τις καταγγείλατε τότε και το κάνετε τώρα;
Τότε είχαμε επισημάνει με επιστολές μας τις παραλείψεις αυτές στα κομματικά όργανα και στα αρμόδια υπουργεία. Δε θέλαμε να λειτουργήσουμε ως καταγγελτικός μηχανισμός επειδή εκείνη την περίοδο ήμασταν κυβέρνηση και δε θέλαμε να διαταράξουμε το κλίμα στις τάξεις της.
- Υπάρχει έντονη φημολογία ότι κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2007 και συγκεκριμένα την ημέρα των εκλογών, υπήρξαν συμπεριφορές και έντονο παρασκήνιο που σας «πλήγωσε». Επιβεβαιώνετε κάτι τέτοιο;
Η δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά ο λαός όχι. Μετά το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών όπου η ΝΔ έχασε μία έδρα και συγκεκριμένα εγώ τη δική μου είχα αναφορές από σοβαρούς ανθρώπους ότι έγινε μια προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος. Το Υπουργοδικείο δεν αντιμετώπισε με την δέουσα σοβαρότητα την υπόθεση. Απέρριψε την ένσταση μου επειδή δεν ανέφερα σε αυτήν για το που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να πάει η έδρα. Στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Υπάρχει ενδεχόμενο να εισχωρήσετε ξανά στους κόλπους της ΝΔ και αν ναι, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις;
Δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή καθόλου για το μέλλον, παρά μόνο για το παρόν.
Κωνσταντίνος
Υ.Γ.: Ευχαριστώ θερμά την εφημερίδα της Κομοτηνής "Φωνή της Ροδόπης", η οποία μου παρείχε το φωτογραφικό υλικό και την συνέντευξη του κυρίου Ιλχάν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...