Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για λάθη του παρελθόντος σε Αθήνα και Λευκωσία ψιθυρίζουν τώρα οι Αμερικανοί

Ξορκίζουν το κακό παρελθόν τους

Διαφορετικά μηνύματα φαίνεται να στέλνει τώρα η σημερινή ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τη Λευκωσία και την Αθήνα για το πρόβλημα της Κύπρου, ενώ για πρώτη φορά ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να μιλούν για «λάθη του παρελθόντος»,τα οποία πρέπει να αποφευχθούν σε αυτήν τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Τα λάθη αυτά αφορούν τη διαιτησία που επιβλήθηκε την προηγούμενη φορά με εκβιαστικά διλήμματα και τα χρονοδιαγράμματα που λειτούργησαν αρνητικά, καθώς δεν δόθηκε η δυνατότητα για καθαρή διαπραγμάτευση, όπως επιθυμεί τώρα ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ, δέχτηκε πρόσφατα τους ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με τους οποίους είχε μία «από καρδιάς» συζήτηση -όπως το έθεσε ένας εκ των παρισταμένων- με ιδιαίτερη αναφορά στις αδικίες που υπέστη η ελληνική πλευρά από την προηγούμενη κυβέρνηση των Μπους και Τσένι.
Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζονται σκληρά, ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε νέα προσέγγιση στα διεθνή θέματα με τρόπο που να αποκτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των ξένων κυβερνήσεων προς την Αμερική και τις αρχές του δικαίου.
Ο κ. Στάινμπεργκ διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι οι συναντήσεις του κ. Ομπάμα και της υπουργού Χίλαρι Κλίντον με αρκετούς εκ των πρωταγωνιστών δείχνουν το προσωπικό ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου.
Σε παρατήρηση των συνομιλητών του για την ανάγκη να μην τεθούν χρονοδιαγράμματα και να μην υπάρξει διαιτησία, όπως πιέζουν διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο αναπληρωτής υπουργός φέρεται να συμφώνησε τονίζοντας ότι «θα αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος».
Ομως, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «τεχνητά χρονοδιαγράμματα», όπως οι εκλογές στα Κατεχόμενα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να παραμείνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνομιλητής του κ. Χριστόφια.
Ενας εκ των παρισταμένων είπε ότι ο κ. Στάινμπεργκ αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ με την επιμονή τους να επιβάλουν το αντιδημοκρατικό και φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν στους Ελληνοκύπριους έχασαν την αξιοπιστία τους στην Κύπρο και στην Ελλάδα και επανέλαβε την αφοσίωσή της κυβέρνησης Ομπάμα στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.
Το κλίμα
Οι ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας συμφώνησαν ότι ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός ήταν πολύ φιλικός και συναινετικός και ένιωσαν πως τερματίστηκε οριστικά και αμετάκλιτα η περίοδος εχθρότητας και τιμωρίας που επέβαλε η κυβέρνηση Μπους - Τσένι μετά την άρνηση των Ελληνοκυπρίων να αποδεχτούν το κείμενο του Κόφι Ανάν, το οποίο πρόσφερε στην Τουρκία πλήρη έλεγχο στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα και συνεταιρισμό στον νότο.
Ο βοηθός υφυπουργός Ματ Μπράιζα, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, δήλωσε στο «Εθνος» ότι οι θέσεις-κλειδιά που παρουσίασε ο κ. Στάινμπεργκ ήταν τα εξής:
Οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού για να διαρκέσει πρέπει να δημιουργηθεί και να συμφωνηθεί από τα ίδια τα δύο μέρη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να βοηθήσουν τους ηγέτες στις διαπραγματεύσεις με οποιονδήποτε τρόπο υποδείξουν οι ίδιοι.
Δεν πιέζουμε για να παίξουμε οποιονδήποτε ειδικό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, της οποίας ηγούνται οι ηγέτες με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.
Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μας στη διεθνή κοινότητα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τα μέρη να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας για τη διευθέτηση.
Τέλος, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να χαθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές σε ανώτερο επίπεδο, ενώ θα παραμείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ώστε να συνεχιστεί η περίοδος καλών σχέσεων και συνεργασίας με την Ομογένεια, που είχε τερματιστεί με εντολή του πρώην αντιπροέδρου Τσένι, μετά το «όχι» των Ελληνοκυπρίων.
Στις συναντήσεις της ηγεσίας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με βουλευτές και γερουσιαστές παραβρέθηκαν οι: Φίλιπ Κρίστοφερ, Πανίκος Παπανικολάου, Αντριου Αθενς, Εντι Μανάτος, Τάσος Ζαμπάς, Μάικλ Γαλανάκης, Εντι Ζεμενίδης, Ζήνων Χριστοδούλου, Μάικ Μάνατος. Παραβρέθηκε επίσης ο νέος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νίκος Καρακώστας.
Στο μεταξύ, η βουλευτής Ιλεάνα Ρος-Λέχτινεν ανέδειξε το θέμα της παραμονής του τουρκικού κατοχικού στρατού και κάλεσε την Αγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, τα οποία -όπως ορθά τόνισε- έχουν χωρίσει το νησί στα δύο.
Η Ρεπουμπλικάνα βουλευτής, που είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Φρανκ Ουρμπάνσικ, τόνισε ότι οι Τούρκοι ηγέτες στην Αγκυρα πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου αποσύροντας τα κατοχικά στρατεύματα και να επιτρέψουν στον πρόεδρο Χριστόφια και στον κ. Ταλάτ να διαπραγματευτούν ελεύθερα και χωρίς επιρροές από το εξωτερικό.
Παράλληλα, η κ. Ρος-Λέχτινεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Χάουαρντ Μπέρμαν και άλλοι 27 συνάδελφοί τους απέστειλαν επιστολή στην κ. Χίλαρι Κλίντον, με την οποία την καλούν να βοηθήσει στον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου. Η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία διότι γίνεται από βουλευτές οι οποίοι υποστήριξαν θερμά τον πρόεδρο Ομπάμα και την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι Αμερικανοι ηταν ανεκαθεν υποκριτες και προβαινουν σε δηλωσεις που υποτιθεται θα καθυσηχαζαν Ελλαδα και Κυπρο.
    Δηλαδη λενε αυτα που θελουμε να ακουμε.
    Αυτο ομως δεν φθανει.Στις πραξεις βλεπουμε μια ανευ οριων διπλωματικη υποστηριξη στην Τουρκια.
    Μονο αν ο Μαϊκλ Δουκακης ειχε εκλεγει το 88, και μονο τοτε θα μπορουσαμε να υπολογιζουμε σε δικαιη λυση.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]