Εγκλήματα τιμής και η Τουρκία
Αύξηση παρουσίασαν τα «εγκλήματα τιμής» στην Ευρώπη, ενώ περίπου 5.000 θάνατοι αναφέρονται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο που οφείλονται σ' αυτά, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με την οποία ζητείται η θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα εγκλήματα αυτά.
Με την έκθεση, που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γίνεται έκκληση για την επιβολή ποινών που θα ανταποκρίνονται στην σοβαρότητα αυτών των πράξεων και ζητείται η θέσπιση μίας ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για "εγκλήματα τιμής".
Τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ελπίζουν τα αδικήματα αυτά να συμπεριληφθούν σε μία Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία προετοιμάζεται σχετικά με τις βιαιότητες σε βάρος των γυναικών. Παράλληλα, συνιστούν την καθιέρωση ενός τηλεφωνικού αριθμού βοήθειας σε καθεμία από τις 47 χώρες μέλη και την χορήγηση νέας ταυτότητας στα θύματα.
"Δεν υπάρχει τιμή στα αποκαλούμενα εγκλήματα τιμής", τόνισε ο σοσιαλιστής Βρετανός βουλευτής Τζον Οστιν, συντάκτης της έκθεσης για την αναγκαιότητα καταπολέμησης των εν λόγω εγκλημάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα εγκλήματα τιμής παρουσιάζουν έξαρση σε ορισμένες κοινότητες της Γαλλίας, στη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Τουρκία.
Ειδικότερα στην Άγκυρα, η διεύθυνση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του πρωθυπουργού κατέγραψε 231 φόνους το 2007 για λόγους "τιμής", ενώ στην Κωνσταντινούπολη μέσα σε ένα χρόνο αναφέρθηκαν 53. Μάλιστα, ο ποινικός κώδικας της Τουρκίας προβλέπει πλέον αυστηρότερες ποινές για τους δράστες των εγκλημάτων τιμής, στους οποίους προηγούμενα αναγνωρίζονταν ελαφρυντικά στοιχεία σχετιζόμενα κυρίως με τις εθνικές ή θρησκευτικές παραδόσεις.
Τα αποκαλούμενα εγκλήματα τιμής διαπράττονται κυρίως, όπως τονίζεται στην έκθεση, στους κόλπους των μουσουλμανικών κοινοτήτων αλλά και στους κόλπους των κοινοτήτων ινδουϊστών, χριστιανών και σιχ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...