Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Πομάκοι της Προύσας

Ένα ακόμη έγκλημα που ο Ερντογάν ξέχασε

Από τα χρόνια που πολλοί Έλληνες Πομάκοι μετανάστευσαν στην Τουρκία επειδή πείσθηκαν για μία καλύτερη ζωή από τους προπαγανδιστές της Άγκυρας, η καταπίεση που γνώρισαν και που ασκήθηκε σε βάρος τους από το τουρκικό κράτος και τον... φιλήσυχο και «αδελφό» λαό των Τούρκων συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Αυτό βέβαια είναι κάτι που παραλείπουν να το λένε στην Ελλάδα όλοι οι μειονοτικοί βουλευτές οι οποίοι προπαγανδίζουν συνεχώς την δημοκρατικότητα της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας, οι δημοσιογράφοι των τουρκόφωνων εφημερίδων της Θράκης, οι τοπικοί μειονοτικοί άρχοντες που πλουτίζουν προκλητικά φροντίζοντας να διακινούν τις εντολές, τις πεποιθήσεις και τα συμφέροντα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, οι διάφοροι ιμάμηδες που έγιναν από μόνοι τους μέχρι και… μουφτήδες, οι υποκριτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι πολλοί παρατρεχάμενοι του ασκεριού της προπαγάνδας και της μισαλλοδοξίας της Άγκυρας.
Τι συμβαίνει λοιπόν στην Τουρκία;
Σήμερα, με αφορμή την αποδοχή από τον κύριο Ερντογάν της φασιστικής νοοτροπίας της Τουρκίας, θα αναφερθούμε στην Προύσα. Από την εποχή της μετανάστευσης των Πομάκων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην πόλη αυτή, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, το τουρκικό κράτος φρόντισε ώστε οι Πομάκοι που μετοίκησαν στην «μητέρα πατρίδα» Τουρκία να μένουν σε ένα μεγάλο γκέτο, το Canbali Mahalle. Ναι, ένα γκέτο μέσα στην «δημοκρατική» Τουρκία…
Αυτή η συνοικία είναι η πιο φτωχή και υποβαθμισμένη της Προύσας. Ακριβώς δίπλα της υπάρχουν μεγάλοι σκουπιδότοποι, εστίες μόλυνσης, και θα έλεγε κανείς πως οι Τούρκοι θέλουν να διαμηνύσουν ότι οι Πομάκοι είναι λίγο καλύτεροι από τα σκουπίδια ή ισάξιοι με τα σκουπίδια!!!
Γι αυτό το λόγο το τουρκικό κράτος απαγόρευε στους Πομάκους να κατοικούν σε άλλη συνοικία εκτός από αυτήν του Canbali Mahalle. Εξάλλου το δημοκρατικό τουρκικό κράτος, που επιθυμεί να εισέλθει στην Ευρώπη με τους δικούς του όρους και να δώσει στην Ευρώπη τον δικό του μοναδικό πολιτισμό, απαγόρευε (και φυσικά συνεχίζει να απαγορεύει) στους Πομάκους να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας!!! Δηλαδή έμεναν (και μένουν) σε σπίτια, αλλά ποτέ δεν τους δόθηκαν χαρτιά που να δείχνουν ότι τους ανήκουν τα σπίτια αυτά. Ό,τι ήθελαν τους έκαναν οι Τούρκοι, που έγιναν αφέντες στις ζωές και στις ψυχές τους!!!
Η τουρκική νεολαία, ακόμη και τα μικρά παιδιά περνούν μέχρι και σήμερα μπροστά από τα σπίτια των Πομάκων και πετούν πέτρες, φωνάζοντας με φανατισμό ότι είναι καταδικασμένοι να ζουν σαν γύφτοι. Κάποιες γυναίκες Πομάκων έπεφταν θύματα βιασμού (συνήθεια των Τούρκων νταήδων της περιοχής) και για αυτό το λόγο οι άντρες δεν τις άφηναν να δουλεύουν, προκειμένου να τις προστατεύσουν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η «συνήθεια» αυτή των βιαστών Τούρκων συνεχίζει μέχρι και σήμερα, χωρίς ποτέ κανείς από τα ανθρωπόμορφα κτήνη να έχει τιμωρηθεί για τους βιασμούς που έχει κάνει. Οι ίδιοι οι άντρες δούλευαν πάντα μόνο στα χωράφια, αφού δεν τους επιτρέπονταν να κάνουν άλλες εργασίες. Φυσικά οι «δημοκράτες» Τούρκοι απαγόρεψαν και τη χρήση της πομακικής γλώσσας, όπως και τα ήθη και τα έθιμά τους. Αυτή είναι εξάλλου μία πάγια τακτική που εφαρμόζεται από τις τουρκικές κυβερνήσεις απέναντι σε μειονότητες που ζουν στο εσωτερικό της Τουρκίας και που την έχουν γνωρίσει πάρα πολύ καλά οι Έλληνες από εκδιώχθηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους από εκεί. Αυτά και πολλά άλλα ήταν τα βάσανα αυτών των ανθρώπων, τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Στις μέρες μας λοιπόν η πομακική γλώσσα δεν μιλιέται από τους παλιούς Πομάκους, παρά μόνο από όσους μεταφέρθηκαν πρόσφατα στην Προύσα και τα γύρω χωριά. Οι γυναίκες μπορούν και δουλεύουν αλλά οι βιασμοί συνεχίζονται... Είναι τέτοιο το θράσος κάποιων Τούρκων που επιχειρούν να βιάσουν τις γυναίκες μέσα στα μαγαζιά τους, την ώρα της εργασίας τους. Πολλοί άντρες συνεχίζουν να μην βρίσκουν δουλειά, και έτσι πολύς κόσμος, ιδίως από τα Πομακοχώρια της Προύσας, φεύγει στο εξωτερικό. Οι Πομάκοι συνεχίζουν να κατοικούν στην πόλη των σκουπιδιών, στο Canbali Mahalle. Μόνο πριν από λίγα χρόνια κατόρθωσαν(!!) γύρω στις 10 οικογένειες και… μετανάστευσαν λίγες γειτονιές πιο μέσα στην Προύσα, στο Esentepe. Και φυσικά σήμερα οι ίδιοι οι Τούρκοι πιέζουν τα κορίτσια των Πομάκων να παντρευτούν τα αγόρια τους έτσι ώστε να εξαφανιστούν οι Πομάκοι.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]