Ο Ομπάμα στην Τουρκική Βουλή
Ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Μπαρακ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας και απάντησε εμμέσως και στην αρνητική στάση που τηρούν ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
"Οι ΗΠΑ -είπε ο Ομπάμα- υποστηρίζουν σθεναρά το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Μιλάμε όχι ως μέλη της ΕΕ, αλλά ως στενοί φιλοι της Τουρκίας και της Ευρώπης... Η Τουρκία συνδέεται με την Ευρώπη με κάτι περισσότερο από τις γέφυρες του Βοσπόρου...".
Ο Ομπάμα διαπίστωσε σημαντική πρόοδο της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. "Η ανεξιθρησκεία και η ελευθερία έκφρασης -δήλωσε χαρακτηριστικά- οδηγούν σε μια ζωντανή και δυνατή κοινωνία, η οποία ενδυναμώνει το κράτος, γι' αυτό και βήματα όπως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός Τουρκίας".
Για το Κυπριακό, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Αμερική είναι πρόθυμη να προσφέρει καθε βοήθεια στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου του για τη Μικρασιατική Καταστροφή, με πολλαπλές ερμηνείες. Ο Μπαράκ Ομπάμα καταλόγισε στις τότε ξένες δυνάμεις την πρόθεση "ανασύστασης μιας αρχαίας αυτοκρατορίας", επαινώντας την τότε αντίδραση της Τουρκίας.
Ωστόσο, για τους Τούρκους το μεγάλο θέμα ήταν η στάση του Ομπάμα στο Αρμενικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε καθόλου τη λέξη Γενοκτονία. Στην ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για τα "φοβερά γεγονότα του 1915" και προέτρεψε Άγκυρα και Ερεβάν να προχωρήσουν τον διάλογο.
Την έκκληση αυτή επανέλαβε και το βράδυ στη δεξίωση που παρατέθηκε στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στο Βόσπορο, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας, δύο χώρες που έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις εδώ και 16 χρόνια και κρατούν τα σύνορά τους κλειστά.
Από το βήμα της τουρκικής Βουλής, ο Ομπάμα απηύθυνε και μήνυμα στον ισλαμικό κόσμο. "Θα το πω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται και ουδέποτε θα βρεθούν σε πόλεμο με το Ισλάμ. Στην πραγματικότητα, η συνεργασία μας με τον μουσουλμανικό κόσμο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση μιας περιθωριακής ιδεολογίας που απορρίπτουν οι πιστοί όλων των θρησκειων..." τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τους είπε αυτά που ήθελαν
«To μεγαλείο της Τουρκίας είναι ότι βρίσκεται στο κέντρο των πραγμάτων. Η θέση της δεν είναι στο σημείο όπου χωρίζει η Δύση από την Ανατολή, αλλά εκεί όπου ενώνονται». Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσφωνώντας χθες στην Αγκυρα την ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, περιέγραψε με παραστατικό τρόπο την αντίληψή του για την αμερικανοτουρκική «συμμαχία-μοντέλο», όπως τη χαρακτήρισε. Eίπε...
για την τουρκική δημοκρατία:
Στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία θα μπορούσε να είχε υποκύψει στις ξένες δυνάμεις που προσπαθούσαν να διεκδικήσουν τα εδάφη της ή να αναστήσουν μία αρχαία αυτοκρατορία. Απελευθερωθήκατε από τον ξένο έλεγχο και ιδρύσατε μία δημοκρατία που απολαμβάνει του σεβασμού ολόκληρου του κόσμου.
για την ανεξιθρησκία:
Η θρησκευτική ελευθερία δημιουργεί μία ισχυρή και ανθηρή κοινωνία που μόνο να ενισχύει το κράτος μπορεί και γι’ αυτό βήματα όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα στείλουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα εντός της Τουρκίας και πέραν αυτής.
για τη γενοκτονία των Αρμενίων:
Γνωρίζω πως σε αυτή την Εθνοσυνέλευση υπάρχουν ισχυρές απόψεις για τα τρομερά γεγονότα του 1915. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν θερμά την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.
για την επίλυση του Κυπριακού:
Οι δύο Κύπριοι ηγέτες έχουν μία ευκαιρία μέσω της δέσμευσής τους να διαπραγματευθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να προσφέρουν όλη τη βοήθεια που θα δεχθούν οι δύο πλευρές, καθώς θα εργάζονται προς την κατεύθυνση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...