Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπακογιάννη: Υπεύθυνη η Άγκυρα για την μη πρόοδο των σχέσεων με την Ελλάδα


"Είναι ανεπίτρεπτο το casus beli"

Επικριτική έναντι της Τουρκίας εμφανίστηκε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, καταλογίζοντας στην Αγκυρα ότι δεν ανταποκρίνεται στις κινήσεις της ελληνικής πλευράς για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Η Τουρκία δεν έχει επιδιώξει να μειώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να βελτιώσει τις σχέσεις, παρατήρησε η υπουργός Εξωτερικών και εκτίμησε ότι το επόμενο έτος θα είναι κρίσιμο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας παράλληλα πως η Άγκυρα θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και άλλων διμερών ζητημάτων.

«Ενώ έγινε μια συνειδητή προσπάθεια από ελληνικής πλευράς και ενώ έγινε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, του πρώτου πρωθυπουργού που επισκέφτηκε την Άγκυρα, η ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς δεν ήταν η ανάλογη», επεσήμενε η κ. Μπακογιάννη στο Reuters και πρόσθεσε: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν παρουσίασαν τη βελτίωση που ελπίζαμε ότι θα έχουμε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».
«Εμείς -τόνισε- θα εξακολουθήσουμε με τη στρατηγική που έχουμε, της προσπάθειας μείωσης των εντάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Αναμένουμε όμως πλέον συγκεκριμένα βήματα και από την τουρκική πλευρά».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μπακογιάννη, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να προχωρήσει σε άμεσο σχολιασμό, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να δει τις πλήρεις δηλώσεις της Ελληνίδας ΥΠΕΞ.
Πρόσφατα, η Αθήνα κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας όταν ερευνητικό σκάφος που αναζητούσε κοιτάσματα πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα.
«Είναι τελείως αναχρονιστικό και εκτός κάθε λογικής διεθνούς δικαίου η ύπαρξη του casus belli για μια χώρα επειδή επικύρωσε το Δίκαιο της Θάλασσας», παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδος, σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως δικαιούται σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Κανένα δείγμα ενθάρρυνσης για Κυπριακό»
Όσον αφορά το Κυπριακό, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και ενώ μετά από τέσσερα χρόνια επαναλήφθηκαν οι συνομιλίες των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς τον Σεπτέμβριο, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα δείγμα ειλικρινούς ενθάρρυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει («θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει»). Όπως είπε, πρόκειται για μία «απαράδεκτη κατάσταση κατοχής 35 ετών που πρέπει να βρει τη λύση της».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]