Δευτέρα, Νοεμβρίου 03, 2008

Τα Σκόπια "τρώνε πόρτα" από την Κομισιόν

Η ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμη για ένταξη

«Η ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», αναμένεται να αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου που θα δημοσιεύσει την Τετάρτη για την γειτονική μας χώρα.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να εισηγηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, λόγω των πολλαπλών αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας τον τελευταίο χρόνο.
Ειδικότερα, η έκθεση αναμένεται να υπογραμμίζει τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της ΠΓΔΜ τον περασμένο Ιούνιο, τον περιορισμένο πολιτικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον δικαστικό και στο διοικητικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, η έκθεση της Επιτροπής αναμένεται να αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, περί της «καίριας σημασίας προώθησης σχέσεων καλής γειτονίας και εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας».
Επιπλέον, θα επισημαίνεται η ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προς επίλυση των διαφορών στο θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ονομασίας συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Τέλος στην έκθεση της Κομισιόν θα συμπεριληφθεί ότι η πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ συνδέεται με τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα περιφερειακής συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ θα σημειωθεί για πρώτη φορά ότι το ζήτημα του ονόματος προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων στην εσωτερική πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...