Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γκρούεφκι τορπιλίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το όνομα


Σίγουρη θεωρείται η Ελληνική άρνηση

στην τελευταία πρόταση του Νίμιτς


Παρά την επιμονή του πρωθυπουργού των Σκοπίων στη διπλή ονομασία, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς είναι έτοιμος να καταθέσει με κάθε επισημότητα πρόταση, στην οποία η ελληνική διπλωματία -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- δεν πρόκειται να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι».
Ενώ το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που συνεδρίασε χθες στα Σκόπια απέβη άγονο, ο κ. Νίμιτς προγραμματίζει να κάνει αύριο δημόσια δήλωση έξω από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την κοινή συνάντησή του με τους διαπραγματευτές, την έναρξη της οποίας θα απαθανατίσουν κάμερες και φωτογράφοι.

Το τελετουργικό που έχει επιλέξει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ δίνει πανηγυρικό χαρακτήρα στην κατάθεση της επίσημης πρότασής του, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει απόψε (ώρα Ελλάδας) με τους κ.κ. Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ - Μ. Πρότουγκερ.
Η σκέψη που επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι η Αθήνα θα παραλάβει την πρόταση για να την εξετάσει και να την αξιολογήσει, αναμένοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων, που εμμένει στην αδιαλλαξία και το μαξιμαλισμό.
Διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν χθες ότι γεωγραφικός προσδιορισμός ως πρόθεμα (για παράδειγμα, «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας») δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός, ενώ δεν απαντούσαν αν το makedonksi (μακεδονική στα σλαβικά) ως προσδιορισμός της υπηκοότητας απορρίπτεται ή όχι. Αλλοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας προέβλεπαν ότι θα συνεκτιμηθεί όλο το «πακέτο Νίμιτς» (το όνομα, το εύρος της χρήσης και τα περί «ταυτότητας»), με ανοιχτό το δεύτερο ελληνικό βέτο (το Δεκέμβριο στην Ε.Ε.), αν και μπορεί να μην έρθει καν προς συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής το ενταξιακό ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που συνεδρίασε χθες στα Σκόπια με διευρυμένη σύνθεση (κλήθηκαν μέχρι και τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα…), ο πρωθυπουργός κ. Ν. Γκρούεφσκι επέμεινε στη φόρμουλα της διπλής ονομασίας (δηλαδή, συμφωνία μόνο για το όνομα που θα χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα). Και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν ήταν εφικτή η διαμόρφωση κοινής θέσης στο εθνικό θέμα.
Τα αλβανικά κόμματα απέρριψαν για τους δικούς τους λόγους κάθε σλαβικό προσδιορισμό στο όνομα, ενδεχόμενο το οποίο, ωστόσο, έτσι κι αλλιώς δεν συζητείται αυτή τη στιγμή.
Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι το «καθεστώς Γκρούεφσκι», σύμφωνα με έκφραση Ελληνα πρέσβη, θα τορπιλίσει την τελευταία προσπάθεια της διοίκησης Μπους για διευθέτηση του προβλήματος. Αλλά κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής όταν πρόκειται για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, τον οποίο προσπαθούν να ελέγξουν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, εκπρόσωπος του υποψήφιου προέδρου Τζον Μακ Κέιν χαρακτήρισε «θλιβερό» το ελληνικό βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Φίλιπ Γκόρντον, τάχθηκε υπέρ της ουδετερότητας στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]