Μπακογιάννη και Μιλόσοσκι συναντήθηκαν - Μιλόσοσκι: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - Μπακογιάννη: Έχουμε καλή πίστη
Θα τα ξαναπούν στη Νέα Υόρκη
Συνάντηση με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, είχε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη στο Παρίσι, στο περιθώριο της επίσκεψής της στην γαλλική πρωτεύουσα.
Η Ελληνίδα υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η συνάντηση σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε: «Να είμαι σαφής. Δεν υποκαθίσταται η διαδικασία που υπάρχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ΥΠΕΞ συνομιλούν και έχω δηλώσει ότι είμαι ανοιχτή. Η Ελλάδα είναι παρούσα και συζητά με καλή πίστη και ξεκάθαρη βούληση».
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «η ουσία πάντως είναι ότι οι δύο χώρες προσέρχονται σε διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση μέσα στα γνωστά πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών». Η υπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταθέσει απόψεις, παρατηρήσεις και σχόλια στις τελευταίες ιδέες Νίμιτς.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης», συμπλήρωσε και αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι ήταν μια ανοιχτή και καλή συζήτηση, που έγινε σε καλό κλίμα.
«Η Ελλάδα έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση αυτή με καλή πίστη, αποφασισμένη να κάνει ότι μπορεί για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο της γνωστής ελληνικής θέσης: «ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις», κατέληξε η υπουργός.
Ο ομόλογός της κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Όπως όλοι γνωρίζουμε το θέμα του ονόματος είναι μία υπόθεση που δεν είναι εύκολο να λυθεί. Προς το συμφέρον όμως και των δύο πλευρών, της Μακεδονίας και της Ελλάδας, αυτή η συζήτηση παραμένει ανοιχτή. Και για το λόγο διεξήχθη αυτή η συνάντηση σήμερα μετά από δική μου πρωτοβουλία.
Στη Νέα Υόρκη υπάρχει πιθανότητα οι επικεφαλής των δύο αποστολών να βρουν τον κατάλληλο χρόνο και τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.
Σε ό,τι αφορά εμάς, ο διάλογος για το όνομα παραμένει στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που προϋπήρχε, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η θέση της Μακεδονίας είναι γνωστή και ξεκάθαρη. Η λύση θα πρέπει να ικανοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, το σεβασμό του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, το σεβασμό του έθνους και της γλώσσας. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση της διαδικασίας για την επίλυση του θέματος»
Aδιαλλαξία
Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν δείχνει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμβιβασμού, λόγω της αδιαλλαξίας της ηγεσίας των Σκοπίων, αλλά την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένα αμερικανικό σχέδιο σε πλήρη εξέλιξη.
Η προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών να εμφανίσει τη συνάντηση Μπακογιάννη - Μιλόσοσκι ως τυχαίο και ασήμαντο ραντεβού προσκρούει στις προηγούμενες επίμονες συστάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων το συντομότερο δυνατόν. Η πρόσφατη αναγνώριση από τη Χιλή της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ξύπνησε στην ελληνική διπλωματία τον εφιάλτη ενός ντόμινο αναγνωρίσεων, που θα αλλάξει τους συσχετισμούς και θα σηματοδοτήσει την εξασφάλιση πλειοψηφίας 2/3 που απαιτείται για να διεκδικήσουν τα Σκόπια αναγνώριση με το συνταγματικό όνομα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κύριος Αντόνιο Μιλόσοσκι θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Εκεί θα βρίσκονται και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Κι Μουν και, ασφαλώς, όλη η ηγετική ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στη Νέα Υόρκη μπορεί να μη συμβεί τίποτα, μπορεί να συμβούν και τα πάντα σχετικά με το Σκοπιανό, έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος στο συγκεκριμένο ζήτημα διπλωμάτης.
Το βέβαιο είναι ότι η τελευταία πρωτοβουλία της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, που αποσκοπεί στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα εκδηλωθεί με όρους κατεπείγοντος: Αιωρείται, δηλαδή, η απειλή ότι αν δεν γίνει κάτι τώρα, θα «παγώσουν» για καιρό οι διαπραγματεύσεις, τόσο λόγω των αμερικανικών εκλογών (η επόμενη διοίκηση θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο) όσο και λόγω των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια το Μάρτιο και ενώ δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν είναι η ελληνική πλευρά επισπεύδουσα, γιατί τα Σκόπια έχουν να χάσουν από την παράταση του αδιεξόδου το τρένο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, παραδέχονται ότι το βέτο αποφασίστηκε για να επιτευχθεί μια ανεκτή λύση, όχι για να επιδεινωθεί το πρόβλημα ούτε για να κατασκευαστεί ένα νέο πρόβλημα, το μειονοτικό, ως προς το οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας αλλά, πλέον, και των Ηνωμένων Εθνών.
Ηδη, σοβαροί διπλωμάτες που παρακολουθούν βήμα βήμα τις εξελίξεις ασκούν κριτική για «σκοπιανοποίηση» της εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνουν ότι στο εξωτερικό η Ελλάδα ακούγεται και καταγράφεται μόνο για την αντιπαράθεση με τα Σκόπια και υποστηρίζουν ότι η διαχείριση του βέτο ήταν αναποτελεσματική, ότι δηλαδή εξανεμίστηκε ένα σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...