Ενοχλημένες οι ΗΠΑ από τη διπλωματική και ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας
Οριακές οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
Η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας Αθήνας - Μόσχας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ενώ κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με φόντο τον Καύκασο, είναι το αποκορύφωμα της μακράς δοκιμασίας την οποία διέρχονται οι σχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή με την απερχόμενη διοίκηση Μπους.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι βέβαιη η βαθύτατη ενόχληση της Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι, στον απόηχο της απόφασης για πάγωμα των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η Αθήνα στέλνει εμπράκτως το μήνυμα ότι σε διμερές επίπεδο δεν τίθεται θέμα κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, παρά μόνο εάν η Ε.Ε. καταλήξει σε σχετική κοινή θέση. Για τους Αμερικανούς αυτή η συμφωνία έχει πολιτικό και όχι οικονομικό περιεχόμενο, αφού είναι ο αγωγός που θα παρακάμψει τη Γεωργία ως διαμετακομιστή και θα ενισχύσει το μονοπώλιο της ρωσικής Gazprom στην Ευρώπη.
Με βάση την πραγματική σειρά των γεγονότων, στα μέσα Ιουλίου, πριν ξεσπάσει η κρίση στον Καύκασο, είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, στα διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία.
Στη διπλωματία των αγωγών και στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας - Μόσχας επικεντρώνεται η ενόχληση των ΗΠΑ, η οποία έχει πολλές φορές εκφραστεί επισήμως και ανεπισήμως, ενώ ούτε το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι έχει γίνει καταληπτό, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Την επόμενη εβδομάδα θα γιορταστούν τα 180 χρόνια ελληνορωσικής φιλίας και αναμένεται στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι θα είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της άποψης της αμερικανικής διπλωματίας κατά την οποία η κυβέρνηση Καραμανλή απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ κοιτάζοντας προς τη Μόσχα και την «παλαιά Ευρωπαϊκή Ενωση». Η πραγματικότητα είναι ότι στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός έχει περάσει δύο φορές την πόρτα του Λευκού Οίκου και τρεις φορές την πόρτα του Κρεμλίνου. Πέρα από αυτές τις επισκέψεις στη Ρωσία, είχε επιπλέον τέσσερις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον τότε πρόεδρο -και πάντα πολιτικά ισχυρό- Βλαντιμίρ Πούτιν, δύο φορές στην Αθήνα, μία στη Χαλκιδική και μία στην Κωνσταντινούπολη. Η «εγκάρδια συνεννόηση» του κ. Κ. Καραμανλή με το Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και οι τακτικές επικοινωνίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έχουν προκαλέσει αίσθηση παντού και φυσικά στην Ουάσιγκτον.
Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι μετά τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη κανένας υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Καραμανλή δεν έχει πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επίσης δεν έχει περάσει τον Ατλαντικό, ενώ η απουσία φέτος αμερικανικού περιπτέρου στη ΔΕΘ σηματοδοτεί -κατά πολλές εκτιμήσεις- την άρση του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...