Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Οχι» Ερντογάν στην επιστροφή Μόρφου


Άρχισαν οι εξαιρέσεις!
Δεν θέλουν την λύση...

Για την εξαίρεση της Μόρφου από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, να διαβεβαίωσε τους Τουρκοκυπρίους ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα τον περασμένο μήνα. «Η Μόρφου δεν πρόκειται να επιστραφεί ποτέ στους Ελληνοκυπρίους» λέγεται ότι είπε ο κ. Ερντογάν όταν του μεταφέρθηκε η ανησυχία των κατοίκων της πόλης (σε ποσοστό 90% έποικοι) για το μέλλον τους, εφόσον υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκυπρίους προβλεπόταν από το Σχέδιο Ανάν. Οπως αναφέρεται όμως σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Turkish Daily News», την τελευταία τριετία η τουρκική κυβέρνηση έχει αυξήσει πάρα πολύ τις επενδύσεις στην περιοχή. Στη Μόρφου έχει σχεδιαστεί να καταλήγει αγωγός μεταφοράς ύδατος από την Τουρκία, την έναρξη κατασκευής του οποίου τοποθετεί για το 2009 η Αγκυρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στα Κατεχόμενα. Επιπλέον, πρόσφατα, το τουρκικό πανεπιστήμιο METU άνοιξε παράρτημα στην πόλη, ενώ γίνονται εργασίες διαπλάτυνσης του οδικού άξονα που τη συνδέει με τη Λευκωσία.

Τουρκοκύπριος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι με τις τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή να αυξάνονται διαρκώς είναι παράλογο να σκέφτεται κανείς ότι η Μόρφου μπορεί να επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να διαπραγματευτεί τη Μόρφου, προκειμένου να μην επιστρέψει τα Βαρώσια. Εν τω μεταξύ, στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία, καθώς και στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιδόθηκε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου της Μόρφου, με το οποίο ζητείται η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και η επιστροφή όλων των προσφύγων στις οικίες τους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]