Τουρκία: Η μάχη της εξουσίας θα κλιμακωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα;
Σχέδια που βάζουν φωτιά στο σήμερα
αλλά και στο αύριο της Τουρκίας
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και όλοι σχεδόν οι Έλληνες τρέχουν να δροσιστούν στις παραλίες. Βλέπετε, τον Έλληνα δύσκολα τον αγγίζουν τα σκάνδαλα, οι απάτες, η ακρίβεια, η δράση των πολιτικών, οι γείτονες Σκοπιανοί, καθώς και η παγκόσμια κατάσταση (Ιράν, πύραυλοι, ραντάρ, Ρωσία, ΗΠΑ, Ε.Ε κ.λ.π.). Ο Έλληνας ξέρει ότι όλα αυτά δεν θα τελειώσουν ποτέ ή, τουλάχιστον, έτσι του έμαθαν. Και ένα παραπάνω, ξέρει πως στην Ελλάδα οτιδήποτε και αν γίνει, στο τέλος αυτός θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό! Οπότε, εκμεταλλεύεται τον λίγο χρόνο και το λίγο χρήμα του, προκειμένου να ξεσκάσει για λίγο σε κάποια παραλία, σε καμιά Μύκονο, σε κάποια Αγγλίδα ή Γερμανίδα τουρίστρια, πολλαπλασιάζοντας έτσι τους φιλέλληνες εκτός Ελλάδας, μιάς και μέσα στην Ελλάδα πλέον είναι πάρα πολλοί (κατά τα φαινόμενα) οι ανθέλληνες (σύμφωνα και με δηλώσεις τους στον Τύπο).
Όμως, η ίδια κατάσταση δεν επικρατεί στην γείτονα Τουρκία. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο λαός έτσι κι αλλιώς υποφέρει δεκαετίες τώρα, για να μην πω εκατονταετίες, με αποτέλεσμα να ζει «μία από τα ίδια»!
Οι πολιτικοί και το βαθύ κράτος επιδίδονται σε ανοιχτές και κλειστές μάχες. Ανταλλάσσουν χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση. Πολεμούν για την εξουσία! Και σε αυτόν τον πόλεμο οι απώλειες, κανονικές και παράπλευρες, είναι πάρα πολλές.
Όσο και αν ανεβαίνει το θερμόμετρο, δεν μπορεί να πλησιάσει καν την καυτή κατάσταση την οποία ζουν τόσο ο Ερντογάν όσο και οι στρατηγοί.
Οι συναντήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, και οι διαβουλεύσεις γύρω από στρατηγικές της «μάχης» που γίνεται μεταξύ τους δεν σταματάνε με τίποτε. Όλοι προσπαθούν να σχεδιάσουν το καλύτερο και δυνατότερο χτύπημα στον αντίπαλο, αγνοώντας πως τελικά τα χτυπήματα τα δέχεται το ίδιο το κράτος, οι πολίτες, της Τουρκίας.
Η ησυχία που επικρατεί μετά την «τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάϊντα» δείχνει ξεκάθαρα πως το επόμενο χτύπημα θα είναι σφοδρότερο. Ναι, η «Αλ Κάϊντα» είναι υπεύθυνη και γι αυτό το χτύπημα. «Τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε-έξι» που λέει και ο θυμόσοφος λαός. «Όλα στην πλάτη του καμπούρη» λοιπόν και η ζωή συνεχίζεται. Ούτε οι ΗΠΑ τόλμησαν να κατονομάσουν την Αλ Κάϊντα ως υπεύθυνη για το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, η Αστυνομία της Πόλης πολύ γρήγορα έφτασε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, προχωρώντας μάλιστα ακόμη και σε συλλήψεις!!!
Η ζωή όμως καθημερινά πλέον στην Τουρκία αλλάζει. Και δυστυχώς αλλάζει προς το χειρότερο…
Δεν επιθυμώ να γίνομαι προάγγελος κακών, ούτε καν για την Τουρκία, αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ κρίσιμο για τις ημέρες που έρχονται. Από εδώ και πέρα ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα και με απόλυτη αποτελεσματικότητα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Οι πιέσεις από το εξωτερικό και οι πιθανές «απώλειες» (κανονικές ή παράπλευρες) δεν δείχνουν να πτοούν τους στρατηγούς. Άλλωστε, η δουλειά τους είναι να χτυπούν και μάλιστα να «σκοτώνουν» τον αντίπαλό τους. Από την πλευρά των πολιτικών δεν αναμένεται γρήγορη αντίδραση, αν και πήραν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα μέσω της τελευταίας επίθεσης, το οποίο τους έβαλε σε βαθιές σκέψεις. Και το μήνυμα αυτό ήταν σαφέστατο: «Θα σας καταστρέψουμε, θα σας εξαφανίσουμε, δεν μπορείτε να μας σταματήσετε ούτε με τον θάνατο, θα σας χτυπήσουμε στα πιο απίθανα και ασφαλή σημεία»!
Η αποφασιστικότητα του «τρομοκρατικού» χτυπήματος δείχνει και το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι στρατηγοί να «πιέσουν» προκειμένου να περάσουν την δική τους άποψη και γραμμή στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αυτοκτονίας έδειξε πως ο φανατισμός, αλλά και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτόν, θα διαμελίσουν και θα γκρεμίσουν αν χρειαστεί, όλο το πολιτικό σύστημα, ακόμη και εάν αυτό θα σημάνει οριστικά το τέλος της Τουρκίας με την μορφή και την έκταση που την γνωρίζουμε σήμερα.
Είναι γνωστό πως οι «φίλοι» της γείτονος (Κούρδοι, Σύριοι κ.α.) περιμένουν στην γωνία για να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Οι Αμερικανοί ήδη έχουν καταστρώσει σχέδια για διαμελισμό της Τουρκίας σε περίπτωση που υπάρξει παρατεταμένη, χρονικά και ποιοτικά, αστάθεια σε αυτή την χώρα. Τα ξένα κεφάλαια, που πιθανόν υπάρχουν και στηρίζουν την οικονομία, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποχωρήσουν. Και τότε, οι στρατηγοί και οι πολιτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι μεταξύ τους αλλά και με την ιστορία…
Σαν Έλληνας ίσως θα έπρεπε να ευχόμουν να συμβεί το χειρότερο. Όμως, σαν άνθρωπος είμαι δίπλα στον κάθε Τούρκο πολίτη και συμπάσχω μαζί του και αγωνιώ, όπως θα αγωνιούσα εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε και στη δική μου χώρα. Είναι άδικο οι λαοί να πληρώνουν τις αμαρτίες των «υπευθύνων». Είναι άδικο οι λαοί να μισούνται επειδή έτσι συμφέρει σε κάποιους. Είναι άδικο προσωπικές φιλοδοξίες να καταστρέφουν τις ζωές των απλών πολιτών…
Αλλά δεν είναι μόνο τα ανθρωπιστικά μου συναισθήματα που με οδηγούν στο να παρακολουθώ με αγωνία το αύριο, που έρχεται πολύ γρήγορα, για την Τουρκία. Είναι και η ανησυχία που αισθάνομαι για την όποια πιθανή αντίδραση αυτών των υπευθύνων Τούρκων στρατηγών και πολιτικών. Τι θα γίνει εάν αποφασίσουν τελικά να «ξεθυμάνουν» τις όποιες διαφορές τους εκτός της χώρας τους;
Βέβαια οι μέχρι τώρα αποφάσεις και ενέργειές τους δείχνουν πως δεν έχουν την διάθεση ή τις δυνάμεις ώστε να εξωτερικεύσουν μία «οικογενειακή υπόθεση». Γιατί, ουσιαστικά, περί οικογενειακής υπόθεσης πρόκειται, λόγω του ότι ακόμη και η κυβέρνηση Ερντογάν κέρδισε την εξουσία με την στήριξη των στρατηγών, που τον θεώρησαν ή τον είχαν σαν «δικό τους παιδί».
Τι είδους είναι λοιπόν αυτή η μάχη που έχει ξεσπάσει; Γίνεται μία μάχη μεταξύ των γενεών και των συμφερόντων; Επικρατέστερη είναι η δεύτερη περίπτωση που θέλει τα συμφέροντα του βαθέως κράτους να μην θέλουν να κατανοήσουν πως ήρθε ο καιρός να «παραδώσουν τα όπλα» και να αποτραβηχτούν, αφήνοντας άλλους –καλώς ή κακώς- να διαχειρίζονται τις τύχες της Τουρκίας.
Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι σημαντική και θα «τρέξουν» πολλά γεγονότα. Η παρατήρησή τους κρίνεται απαραίτητη για να μπορούμε σαν κράτος να είμαστε σε θέση να «αντιδράσουμε», αν κάτι αλλάξει, στην (προδιαγεγραμμένη) πορεία της Τουρκίας…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...