«Στράβωσε» κι ο Νίμιτς με το παραλήρημα του Γκρούεφσκι
Τα Σκόπια εκτός ορίων
Το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας» μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για τη διευθέτηση της ονομασίας, αξιολογούν τα Ηνωμένα Εθνη, που φέρονται ενοχλημένα από τη σκλήρυνση της στάσης της ΠΓΔΜ.
Στη συνάντησή του με τον Αδ. Βασιλάκη, ο Μ. Νίμιτς ανέφερε ότι το θέμα μειονότητας που τίθεται έπειτα από 18 χρόνια συνομιλιών είναι εκτός των ορίων της εντολής που έχει λάβει από το Σ. Ασφαλείας.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, στην προχθεσινή συνάντηση με τον Ελληνα διαπραγματευτή Αδ. Βασιλάκη στη Νέα Υόρκη παραδέχθηκε ότι το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας», που τέθηκε ύστερα από 18 χρόνια συνομιλιών με τα δύο μέρη, δεν βοηθάει τη διαδικασία και είναι εκτός των ορίων της εντολής που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία του την περασμένη Παρασκευή, όταν η σκοπιανή αντιπροσωπεία (Ντιμιτρόφ-Προτουγκέρ) τού έθεσε το θέμα, και ήταν ψηλά στην ατζέντα της δίωρης συνάντησης που είχε με τον Ελληνα διαπραγματευτή στο δικηγορικό του γραφείο, στο Μανχάταν.
Αντιπερισπασμός
Οι κινήσεις της σκοπιανής διπλωματίας ερμηνεύονται ως αντιπερισπασμός, ώστε ο ειδικός διαμεσολαβητής να περιοριστεί και να «κρατήσει» τη διαπραγμάτευση στα στενά όρια του ονόματος και όχι στα θέματα της χρήσης «μακεδονικός» ή της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας.
Εκτός των παρατηρήσεων για τον εθνικιστικό παροξυσμό των Σκοπίων, ο Αδ. Βασιλάκης διαβίβασε στον Νίμιτς τις θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις που κατέθεσε ο τελευταίος, στο πρόσφατο ταξίδι του στην περιοχή. Αθήνα και Σκόπια φέρονται να μην έχουν αποδεχθεί το τελευταίο πακέτο Νίμιτς, αλλά, όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, «εξετάζουν κάποια σημεία των προτάσεών του».
Αναφορικά με το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο Νίμιτς θεωρεί πλέον ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα (τεχνητά ή μη) και ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες στο θέμα της διευθέτησης της ονομασίας.
Σκοπιανοί διπλωματικοί κύκλοι στον ΟΗΕ υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση Γκρούεφκσι έδωσε εντολή στον πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ Κίρε Ιλιόσκι να μεταφέρει στα κράτη-μέλη της Συμμαχίας ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να εισέλθει στους κόλπους της αν είναι να απολέσει στον βωμό μιας τέτοιας σκοπιμότητας την εθνική της ταυτότητα. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ποντάρει στο γεγονός ότι Ε.Ε. και ΝΑΤΟ δεν μπορούν να απορρίψουν ζητήματα που άπτονται ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Απ' τον Β' Παγκόσμιο»
Η υπόθεση της «μακεδονικής μειονότητας» έχει απασχολήσει στη δεκαετία του '90 τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, εξαιτίας των κινήσεων της οργάνωσης «Ουράνιο Τόξο» προς τα διεθνή φόρα. Τότε η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας υπήρξε καθησυχαστική, αφού θεωρείται, σύμφωνα με Ελληνα διπλωμάτη, ότι «αυτά τα θέματα έχουν λυθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η Ελλάδα είχε ευθυγραμμιστεί τότε με αντίστοιχες νομοθεσίες κρατών (Γερμανία) που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα (μετακινήσεις πληθυσμών).
«Η Ε.Ε. δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει τέτοια ζητήματα, γιατί σε αντίθετη περίπτωσημ 2,5 εκατομμύρια Γερμανοί θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Πολωνία», έλεγε ο ίδιος διπλωμάτης στην «Ε».
Η κίνηση της ηγεσίας των Σκοπίων να εγείρει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» εντάσσεται επίσης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένους κύκλους στα Σκόπια, στον συνολικότερο σχεδιασμό της να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό σε όλες τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Εκτιμάται, λοιπόν, ότι ο Γκρούεφκσι (που καταχωρίστηκε από το τελευταίο τεύχος του έγκυρου περιοδικού διπλωματίας «Foreign Policy» ως ένας από τους 10 νεαρούς ηγέτες στον κόσμο), με δεδομένο ότι ήδη ελέγχει τα 2/3 του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, ενδεχομένως προβεί και σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε ο επόμενος πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό και όχι από τη Βουλή.
Επίσης, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προτίθεται, κατά τις τελευταίες αναλύσεις, να επισπεύσει για το φθινόπωρο τις τοπικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2009.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...