Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Με λάβαρο τον αλυτρωτισμό

Ολοταχώς στο περιθώριο

Αλλαγή τακτικής με προφανή στόχο να μπλοκάρουν στο διηνεκές τη διαπραγμάτευση για το όνομα υιοθετούν τα Σκόπια.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας δίνει όλη την έμφαση πλέον στο θέμα της «μακεδονικής μειονότητας», όπως δείχνουν οι επιστολές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, τόσο στον κ. Κ. Καραμανλή όσο και στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην επιστολή του, ο κ. Γκρούεφσκι ζητεί τη βοήθεια της Κομισιόν, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των δικαιωμάτων της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και καταγγέλλει διακρίσεις σε βάρος της από τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην εξαφάνιση της «μακεδονικής ταυτότητας».

Θέτει μάλιστα και ζήτημα διωγμών «Μακεδόνων» στη διάρκεια του Εμφυλίου, που στερούν τους πρόσφυγες από το δικαίωμα να επισκεφτούν τις εστίες τους και να ανακτήσουν τις χαμένες περιουσίες τους.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Κομισιόν στην επιστολή Γκρούεφσκι αναμένεται σήμερα. Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου της Επιτροπής, κ. Τζον Κλάνσι, επικαλούμενος τη χθεσινή αργία στο Βέλγιο, συνέστησε υπομονή μέχρι σήμερα, όπου θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης πάντως, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από τις επίσημες θέσεις του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία ουδέποτε επικαλέστηκαν σε απόφαση ή έκθεση ζήτημα σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (20 Ιουνίου), οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν μια πολύ ικανοποιητική για την Ελλάδα θέση, στην οποία αναφέρεται ότι «απαραίτητο συστατικό για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων παραμένουν οι σχέσεις καλής γειτονίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εξεύρεση, βάσει διαπραγματεύσεων, μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την επιστολή Γκρούεφσκι, επισημαίνοντας ότι «έχει δοθεί απάντηση από τον πρωθυπουργό, σαφής, αυστηρή, ιστορικά καταγεγραμμένη». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ο διάλογος, όπως γνωρίζετε, γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ένα και μοναδικό θέμα που χωρίζει τις δύο χώρες: το θέμα του ονόματος».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμα και αν υπάρξει νέα επιστολή του κ. Γκρούεφσκι προς τον πρωθυπουργό, όπως διαρρέουν σκοπιανές πηγές, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει σε έναν τέτοιο διάλογο.

Ο κ. Ρουσόπουλος σχολίασε μόνο τη συνέντευξη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ματ Μπράιζα στον ΕΤ, ο οποίος δήλωσε ότι το σημαντικό είναι να «εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο στην επίλυση της διαφοράς στην ονομασία»: «Θεωρώ εποικοδομητική κάθε προσπάθεια που γίνεται -και όχι με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη- στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή του ζητήματος της ονομασίας. Οποιαδήποτε χώρα, όποια χώρα- σύμμαχος είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες -όπως έχω επαναλάβει σε αυτή την αίθουσα, τουλάχιστον δύο φορές ακόμα- βοηθά στην κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενη».

Πάντως, χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακ Κόρμακ δήλωσε ότι αυτό το θέμα είναι να επιλυθεί «ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα».

Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΑLPHA 9.89 ότι «οι ενέργειες της σκοπιανής ηγεσίας δεν είναι μεμονωμένες και θα είχαν και συνέχεια» και επανέλαβε ότι «ήταν λάθος κίνηση του κ. Καραμανλή να στείλει απαντητική επιστολή, σαν να υπάρχει ένας διμερής διάλογος μέσω αλληλογραφίας με διεθνές ακροατήριο». Επισήμανε μάλιστα ότι οι Αμερικανοί λένε ότι μόνο το θέμα του ονόματος είναι στον ΟΗΕ και τα άλλα είναι διμερή.

«Λένε ότι ο ΟΗΕ ένα θέμα έχει: το όνομα. Τα διμερή θέματα -προσέξτε- δεν αφορούν τον ΟΗΕ», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]