Σύγκρουση Ελλάδας-ΕΕ για την ΠΓΔΜ σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων
Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Dnevnik», με τίτλο « Η Αθήνα σε σφοδρή επίθεση στις Βρυξέλλες», υπογραμμίζεται ότι το κύριο σφάλμα που αποδίδει η Αθήνα στον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, κ. Έρβαν Φουερέ, ζητώντας την αντικατάστασή του, είναι η έκκλησή του για ταχεία κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.
Η «Dnevnik», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ελλάδα πρόσφατα ζήτησε να αποπεμφθεί από το αξίωμά του ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, κ. Φουερέ. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι ο Έλληνας πρέσβης στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής της ΕΕ για θέματα πολιτικής και ασφάλειας, ζήτησε «να αποπεμφθεί άμεσα από το αξίωμά του ο κ. Φουερέ, διότι προέβη σε κατάχρηση του αξιώματός του και δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των 27 χωρών-μελών της Ένωσης».
Ο Έλληνας πρέσβης, συνεχίζει το δημοσίευμα, «εξαπέλυσε αυτά τα πολιτικά πυρά» μετά την ομιλία του πρέσβη κ. Φουερέ, που ακολούθησε την υιοθέτηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2007, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προστίθεται στο δημοσίευμα, η ομιλία του κ. Φουερέ στηρίχθηκε από την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και, υπό όρους, τη Βουλγαρία, η οποία στήριξε την Ελλάδα όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας. Κατά τάχθηκε μόνον ο πρέσβης της Ελλάδας, ο οποίος άσκησε οξεία κριτική κατά του κ. Φουερέ.
Ωστόσο αυτό, λένε οι ίδιοι διπλωμάτες, είναι μόνο ένας από τους ελιγμούς της εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας, η οποία σκοπεύει με κάθε τρόπο να παρεμποδίσει την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η οποία ασκεί τεράστιες πιέσεις στις χώρες-μέλη για το ζήτημα της ονομασίας. Η Σλοβενική Προεδρία βρέθηκε στον ελληνικό διπλωματικό κλοιό κατά την προετοιμασία της πρότασης συμπερασμάτων για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις 29 Απριλίου. Η συνεδρίαση αυτή είναι προκαταρκτική της Συνόδου της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου, μετά την οποία η Σλοβενία θα παραδώσει την Προεδρία στη Γαλλία.
Η Λιουμπλιάνα, ισχυρίζονται οι ίδιοι διπλωμάτες στην «Dnevnik», προτείνει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να υιοθετήσουν συμπεράσματα, με τα οποία θα καλείται η ΠΓΔΜ να παραμείνει σταθερή στην πορεία της προς τις ευρωατλαντικές δομές και να διεξαγάγει δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, αλλά και θα σημειώνεται σε αυτά η πρόοδος που επετεύχθη από την ΠΓΔΜ στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, μετά τη κοινοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2007 έως σήμερα. Οι Σλοβένοι σκόπευαν, σε περίπτωση που συνεχισθεί η θετική πορεία της ΠΓΔΜ, να γίνουν εισηγήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να εξετασθεί η δυνατότητα της υιοθέτησης απόφασης για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ.
Η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από μεγάλη ομάδα χωρών-μελών, αλλά παρεμποδίσθηκε από την Ελλάδα, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία κράτησαν ουδέτερη στάση, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην ΕΕ αντέδρασε έντονα και προχώρησε σε άμεσες απειλές προς τη Σλοβενία. Ο ίδιος, όπως λένε οι ίδιοι διπλωμάτες, είπε ότι «η Σλοβενία συμπεριφέρεται ως δίδυμη της ΠΓΔΜ και όχι ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η ΠΓΔΜ προς τις Βρυξέλλες είναι η εξεύρεση λύσης για την ονομασία. Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα διστάσει να επαναλάβει το σενάριο του Βουκουρεστίου».
Ο Έλληνας πρέσβης κατέθεσε και αντιπρόταση, όπου αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο αναμένει οι κορυφαίες προτεραιότητες και το πρόβλημα με την ονομασία να διευθετηθούν εγκαίρως, ώστε να επιτραπεί η μετάβαση στην επόμενη φάση της διαδικασίας προσχώρησης στην Ένωση».
Για εικασία κάνει λόγο ο Φουερέ
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Έρβαν Φουερέ, δήλωσε ότι η πληροφορία που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», πως η Ελλάδα ζητά την αντικατάστασή του, εξαιτίας της έκκλησής του για εσπευσμένη κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, αποτελεί καθαρή εικασία.
«Αυτό είναι καθαρή εικασία. Πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες, διότι η πληροφορία αυτή προφανώς προέρχεται από εκεί», δήλωσε ο κ. Φουερέ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται.
«Ήδη έχει προωθηθεί η διεξαγωγή συνομιλιών για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου. Από την άλλη πλευρά, όλες οι χώρες αναγνωρίζουν ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει ορατή πρόοδο, όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων που συνδέονται με το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου. Ήδη από το προηγούμενο έτος έχουν εκδοθεί 19.580 βιομετρικά διαβατήρια, κάτι που αποτελεί τεράστια πρόοδο και καταδεικνύει τις προσπάθειες της χώρας σας να συμπορευθεί με την πολιτική για το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου της ΕΕ», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ.
Ο κ. Φουερέ θεωρεί ότι οι συνομιλίες αυτές για το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου τους επόμενους μήνες θα καταλήξουν επιτυχώς.
«Ένα άλλο σημείο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι ο ρόλος μου σε αυτή τη χώρα είναι και να τη βοηθήσω να ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα για την ένταξή της στην ΕΕ κριτήρια και μεταρρυθμίσεις και γι αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι, ώστε να υλοποιηθεί αυτό», είπε ο κ. Φουερέ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...