Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση παντού;


Έχει σχηματιστεί μια ισχυρή συμμαχία εναντίον της Τουρκίας μετά που ο Ερντογάν μετέφερε την κρίση στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου και που έχει στόχο να την εκδιώξει από την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό συνέβη μετά από μια σειρά περιστατικών τις τελευταίες εβδομάδες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό πλήγμα στη ρητορική του Ερντογάν για ένα οθωμανικό όνειρο ή τη Γαλάζια πατρίδα όπως την οραματίζονται οι Ναύαρχοι για να ελέγξουν τις θαλάσσιες οδούς. Μεγαλεπήβολα όνειρα να γίνει θαλάσσια δύναμη.

 Η Τουρκία προετοιμάζεται για μάχη σε μια σειρά μετώπων που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περίπτωση οποιασδήποτε πυρκαγιάς αυτών των τολμηρών πολεμικών μετώπων υπό τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία άπλωσε το χέρι της στη Λιβύη και ανοίγει μέτωπο με την Αίγυπτο, με σκληρούς παίχτες. Θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη καταστροφή που θα εμπλέξει την Τουρκία με αντιπροσώπους για πολλά ακόμη χρόνια. Όσο το Κατάρ θα έχει χρήματα να επιχορηγεί αυτό τον πόλεμο διά αντιπροσώπων η Τουρκία θα συνεχίσει τον πόλεμο. Ταυτόχρονα αλλάζει τη ρητορική της και είναι έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες για τη Λιβύη. Στη Συρία εξαναγκάστηκε να αρχίσει διάλογο με τους Κούρδους στη βάση του ψηφίσματος 2254 του ΣΑ που ήταν ομόφωνο και μιλά για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την Εθνική της Ανεξαρτησία.


Ο ρόλος της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη

Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ακολούθησαν κύματα ελληνικών πολεμικών πλοίων μεταξύ του νησιού της Κρήτης και της Κύπρου. Το σκηνικό πήρε φωτιά και εντάθηκε όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουήλ Μακρόν διέταξε τις δυνάμεις να μετακινηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο για την υποστήριξη της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξασθένησε τη στάση του και έδειξε ενδιαφέρον για μια win-win λύση «προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων» παρά την ρητορική του εναντίον του προέδρου Μακρόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μιχαήλ Πομπέο συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη για να συζητήσουν τη θαλάσσια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσει τη σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί ένταση μεταξύ του ελληνικού νησιού της Κρήτης και της Κύπρου. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε αυτήν την αναπτυσσόμενη σύγκρουση. Πρόσφατα, η Τουρκία ανέπτυξε μια πολιτική αντιφατικής στάσης απέναντι στις κύριες συμμαχίες της, και αυτή η πολιτική με αυστηρά κριτήρια, καθιστά την Τουρκία μια αναξιόπιστη σύμμαχο. Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία εμπλέκεται σε διάφορες συγκρούσεις εντός του ΝΑΤΟ. Ως μέρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), η Τουρκία αναπτύσσει πρωτοβουλίες και σύγκρουσης εντός των χωρών μελών του OIC και προσπαθεί να σχηματίσει ένα νέο ξεχωριστό μπλοκ ενάντια στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), στις οποίες η Τουρκία έχει ηγετικό ρόλο στην ηγεσία των μουσουλμανικών χωρών. Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν δημιουργεί ενεργά ένα σοβαρό χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της. Ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής εποχής, το Χαλιφάτο που είναι πολύ δημοφιλές στην Τουρκία με την «αίγλη του στην Οθωμανική Διοίκηση». Οι αποφάσεις της Τουρκίας να μετατρέψει το Μουσείο της Αγίας Σοφίας στο Μεγάλο Τζαμί όπως και τον Ναό της Χώρας έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, καθώς και από το εσωτερικό της χώρας.

Η Τουρκία δεν προσπαθεί μόνο να εξασφαλίσει ενεργειακές πηγές στη Λιβύη ή από τους γείτονες της ως πειρατής αλλά επιχειρεί να διασπάσει και να επιβληθεί στις χώρες που έχει δυνατότητες να επιβάλει την επιρροή της. Η αντίδραση ήταν η σύσφιξη των Σχέσεων Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Ισραήλ. Κινήσεις που πάγωσαν τον Ερτογαν και τα επιτελεία του. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει την εντύπωση μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών ότι θα προκαλέσει προβλήματα σε σύγκριση με τη Σαουδική Αραβία που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο του Μουσουλμανικού Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Σε πρόσφατες εξελίξεις, μετά την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Ισραήλ, η Τουρκία απείλησε να τερματίσει τους διπλωματικούς της δεσμούς με τα ΗΑΕ.

Σε μια ευρύτερη προοπτική, η Τουρκία έχει ταραχώδεις σχέσεις με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω της κατάστασης των πυραύλων S400, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκαν. Ωστόσο, ο Ερντογάν προσπάθησε να επιδιορθώσει αυτούς τους δεσμούς με Μόσχα. Τα ρωσικά συμφέροντα στη Λιβύη ενδέχεται να υποστούν επίθεση σε περίπτωση τυχόν επερχόμενης μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και άλλων ενδιαφερομένων σε αυτήν την επικείμενη ζώνη συγκρούσεων. Η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της και το οθωμανικό της αποτύπωμα σε διάφορες κατευθύνσεις, είτε ανατολικά είτε δυτικά. Όμως η οικονομική θέση της Τουρκίας και οι αυξανόμενες πολιτικές προκλήσεις ενδέχεται να μην συνοδεύουν την Τουρκία προς αυτήν την οθωμανική αναβίωση που εμφανίζει συμπτώματα νεκρικής ακαμψίας.

Ακολούθησε επίσης μια συζήτηση εντός των μουσουλμανικών χωρών μετά τη στάση των ΗΑΕ ως προς την αναγνώριση του Ισραήλ, και σε αυτή τη χρονική στιγμή, έγιναν σημαντικές κριτικές από την Τουρκία. Το παρόν σενάριο γίνεται πολύπλοκο για ολόκληρη την περιοχή, με πιθανές συνέπειες και επιπτώσεις θα διαφανούν στο επόμενο ορατό μέλλον. Η Τουρκία πρόκειται να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα. Αυτά διαβλέπουν οι δυτικοί και ο ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο με αυστηρή γλώσσα και σε ίσες αποστάσεις διέταξε «Να κάνουν πίσω και οι δύο!» Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει ποιος είναι το αφεντικό και θα αναγκαστεί να συνομιλήσει.

Πάνος Ιγνατίου
Philenews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]