Του Loes Debuysere
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συζητήσει για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, συλλογικά.
Ενώ συνεχίζονται οι έντονες συζητήσεις για την εσωτερική αλληλεγγύη, υπάρχει επίσης και το πιεστικό ζήτημα του πώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θέλουν να υποστηρίξουν τρίτες χώρες, εκτός της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με την υγεία και την οικονομία.
Από τη μία πλευρά, η ΕΕ θέλει να γίνει μια γεωπολιτική δύναμη, η οποία απαιτεί από την Ένωση και τα μέλη της να ενισχύσουν τον υποστηρικτικό τους ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.
Από την άλλη, υπάρχουν σημάδια coronationalism (εθνικισμού με αφορμή τον κορονοϊό), καθώς κάποια εθνικά πολιτικά κόμματα αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα της εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες τα ίδια τα κράτη-μέλη.
Με βάση τις συνεισφορές εμπειρογνωμόνων από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 13 χωρών, αυτό το paper ερευνά το ερώτημα του εάν και πώς η εξωτερική αλληλεγγύη εμφανίζεται στον πολιτικό και δημόσιο λόγο στην πληγείσα από τον κορονοϊό Ευρώπη.
Διαπιστώνει ότι, προς το παρόν, ούτε "κορονοεθνικιστικές" ούτε γεωπολιτικές φιλοδοξίες κυριαρχούν στον σχετικά μικρό διάλογο για τη διεθνή συνεργασία και την αναπτυξιακή βοήθεια.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...