Τρίτη, Ιουνίου 23, 2020

Οι δύο παγίδες από την πρόσκληση της Τουρκίας σε διάλογο


Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει βάλει τα χαρτιά της στο τραπέζι και ως ενισχυμένη διαπραγματευτικά καλεί την Ελλάδα σε διάλογο σημειώνει ο διεθνολόγος υπογραμμίζοντας τους δύο κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα μας

Τους κινδύνους για την Ελλάδα από τις προσκλήσεις της Τουρκίας σε διάλογο επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

Όπως ανέφερε, τον τελευταίο χρόνο η Τουρκία έχει κάνει ενέργειες που κατά αυτήν πιστοποιούν την κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Έχει παραβιάσει την κυπριακή υφαλοκρηπίδα από τον Μάιο του 2019, έχει συνάψει παράνομη, καταχρηστική συμφωνία με την Λιβύη, την κυβέρνηση της Τρίπολης, έχει σπάσει το εμπάργκο όπλων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη Λιβύη και έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση του Σάρατζ στη Λιβύη και κατ' επέκταση τη δική της», σημείωσε ο κ. Φίλης. Πρόσθεσε δε ότι μέρος της συνεργασίας αυτής είναι το οικονομικό, το επενδυτικό, αλλά και το στρατιωτικό, καθώς η Τουρκία θέλει να έχει δική της βάση στη Λιβύη και να εμπλακεί στο ενεργειακό παιχνίδι.


«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θεωρεί ότι έχει βάλει τα χαρτιά της στο τραπέζι και ως ενισχυμένη διαπραγματευτικά καλεί την Ελλάδα σε διάλογο» σημειώνει ο διεθνολόγος υπογραμμίζοντας τους δύο κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα μας, ενώ τονίζει ότι βάση διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα δεν υπάρχει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι κίνδυνοι έγκεινται στα εξής:

1) Η Τουρκία θέλει να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να κάνει διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και να πιεστούμε εμείς από τους εταίρους μας να μπούμε σε αυτή τη λογική. Ο διεθνής παράγοντας θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για την Ανατολική Μεσόγειο λόγω και των προσφύγων, αλλά και των και ενεργειακών αποθεμάτων.

2) Η Τουρκία θέλει να προλάβει και να προκαταλάβει τις εξελίξεις φοβούμενη ότι η Ελλάδα θα βρει κοινό παρονομαστή με την Αίγυπτο. Θέλει να διαπραγματευτούμε τώρα που το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα είναι η βάση διαπραγμάτευσης. Αν για παράδειγμα σε έξι μήνες η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο, η Αθήνα θα έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική βάση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο Ερντογάν αισθάνεται ότι ο Τραμπ του προσφέρει κατανόηση και αντοχή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ενδέχεται ο Τραμπ να μην παραμείνει στον Λευκό Οίκο, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να προκαταλάβει και την επόμενη ηγεσία των ΗΠΑ.

«Για να καθίσει η Ελλάδα σε διάλογο, ας πει στην Τουρκία να αποσύρει κάθε απειλή κι εκβιασμό απέναντι μας, αλλά και το τουρκολιβυκό σύμφωνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Skai


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...