Παρασκευή, Ιουνίου 26, 2020

Πώς ο κορονοϊός δοκιμάζει την ευρωπαϊκή δημοκρατία


Του Richard Youngs

Μετά από μια ταραχώδη δεκαετία με πολλαπλές προκλήσεις, η ευρωπαϊκή δημοκρατία έχει δεχθεί περαιτέρω πιέσεις από την πανδημία. Ενώ οι υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης έχουν προσελκύσει όπως ήταν κατανοητό την μεγαλύτερη προσοχή και τις πιο αναλυτικές συζητήσεις, οι πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι εξίσου πιθανό να είναι σημαντικές.

Ένα αφήγημα που έχει κερδίσει έδαφος είναι πως ο κορωναϊός θέτει σοβαρούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αυτό όμως είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν αναλάβει εκτελεστικές εξουσίες που θεωρείται ευρέως ότι είναι αναγκαίες για να περιοριστεί η κρίση, και παραμένει αβέβαιο εάν αυτές περιλαμβάνουν μακροχρόνιους περιορισμούς στα δημοκρατικά δικαιώματα. Η πολιτική του κορωναϊού διεξάγεται σε πολλαπλά επίπεδα και οι δημοκρατικές διαδικασίες δέχονται πιέσεις προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η σειρά σχολίων αναλύει τις πιθανές δημοκρατικές επιπτώσεις του κορωναϊού. Οι συγγραφείς ψάχνουν βαθιά για να αξιολογήσουν πόσο η πανδημία δοκιμάζει την ευθραυστότητα της δημοκρατίας της Ευρώπης, και κοιτάζουν πέρα από τους τίτλους για να ρίξουν φως στις πολιτικές αντιδράσεις που διαμορφώνονται.


Αυτή η συλλογή καλύπτει διάφορες ενδιαφέρουσες διαστάσεις των επιπτώσεων της πανδημίας για τη δημοκρατία. Εξερευνά ποια δημοκρατικά δικαιώματα έχουν τεθεί σε κίνδυνο και ποια όχι, πώς ο κορωναϊός θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μορφές ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και πώς η πανδημία έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών. Εξετάζεται ακόμη η αρχική στροφή προς μια τεχνοκρατική διακυβέρνηση, το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της ψηφιακής δημοκρατίας και τους κινδύνους παραπληροφόρησης και διχαστικών μηνυμάτων. Και κοιτάζει την πολιτική δυναμική σε τρεις μεμονωμένες χώρες: στη Γερμανία, η οποία θεωρείται σε γενικές γραμμές ότι τα έχει πάει καλά στην κρίση, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, όπου η δημοκρατία απειλείται έντονα. Η σειρά ολοκληρώνεται με σκέψεις για το πώς μια καλύτερη ευρωπαϊκή δημοκρατική στρατηγική μπορεί να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο μέρος των απαντήσεων στον κορωναϊό μακροπρόθεσμα.

Η συλλογή αυτή δείχνει όχι μόνο ότι ο κορωναϊός επιδεινώνει πολλές από τις πιέσεις που ασκούνται στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, αλλά επίσης ότι απαιτείται μια μετρημένη προοπτική; πολλοί από τους κινδύνους είναι έμμεσης ή δεύτερης φύσης. Αντισταθμίζοντας αυτές τις αναδυόμενες απειλές, η κρίση έχει γίνει αρκετά σοβαρή για να ωθήσει διάφορες προσπάθειες μεταρρύθμισης -στην κοινωνία των πολιτών, στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και στην ψηφιακή σφαίρα.

Υπάρχει επαρκής ποικιλομορφία στις πολιτικές τάσεις της πανδημίας για να προσέξουμε τις πολύ τολμηρές, ομοιόμορφες αφηγήσεις. Από πολλές απόψεις, ο κορωναϊός θα τονώσει τις υπάρχουσες θετικές και αρνητικές τάσεις στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αυτή η συλλογή σχολίων μπορεί μόνο να επηρεάσει την επιφάνεια των αναλύσεων αλλά ελπίζει να ενθαρρύνει την αντίδραση σε αυτά τα πολιτικά ζητήματα, τα οποία θα γίνουν ιδιαίτερα σημαντικά καθώς εξαπλώνεται η κρίση του κορωναϊού.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...