Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σχέδιο της συμφωνίας για την Λιβύη


Μεγάλος κερδισμένος η Ρωσία του Πούτιν

Πηγές των αραβικών δικτύων Al-Arabiya και Al-Hadath μεταδίδουν το περιεχόμενο της συμφωνίας εκεχειρίας για τη Λιβύη, αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της Μόσχας. Αυτή αναμένεται να υπογραφεί σήμερα μεταξύ του διοικητή του Εθνικού Λιβυκού στρατού και του επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία Χαφτάρ-Σαράτζ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διακοπή της αποστολής τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, εκεχειρία που θα επιβλέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αμοιβαία απόσυρση δυνάμεων και ανάθεση της αντιτρομοκρατικής αποστολής στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις αραβικές πηγές, η συμφωνία θα περιλαμβάνει τα εξής:

Η Ρωσία θα επιβλέπει την κατάπαυση του πυρός, στέλνοντας ρωσικές αντιπροσωπείες στη Λιβύη για το σκοπό αυτό.

* Αναστολή της αποστολής τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη.

* Διεθνής εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός από τα Ηνωμένα Έθνη, που θα επιβλέπουν την τήρησή του.


* Απομάκρυνση στρατευμάτων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, επιστρέφοντας στους στρατώνες χωρίς προϋποθέσεις και μόνο με πολιτική λύση.

* Ορισμένες ένοπλες πολιτοφυλακές θα παραδώσουν τα όπλα τους, κάτι που συμφωνείται επί του παρόντος.

Καταμερισμός των καθηκόντων και των εξουσιών μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, του κοινοβουλίου της Λιβύης και του Khalifa Haftar.

* Θα υπογραφεί δεσμευτικό έγγραφο από Haftar και Al-Sarraj, με το οποίο και οι δύο θα δεσμεύονται και δεν θα μπορούν να αποσύρθούν.

* Θα υπάρχουν καθήκοντα για τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων και αυτό θα γίνει σε συντονισμό με τον Al-Sarraj.

* Υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή τροποποιήσεων στην κυβέρνηση «συμφιλίωσης», αλλά βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

* Διεθνής εποπτεία των υπεράκτιων και παράκτιων σημείων εξόδων και ο Εθνικός Στρατός αναλαμβάνει τα καθήκοντα της εξασφάλισης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου; (ασαφές στη μετάφραση).

Χρόνο για να μελετήσει τη συμφωνία θέλει ο Χαφτάρ

Η ίδια η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί από όλους, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο ηγέτης του LNA, Χαφτάρ, ζήτησε αρκετό χρόνο να επεξεργαστεί τη συμφωνία. "Έγινε σημαντική πρόοδος για τη διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος, κατά τη διάρκεια των επαφών στη Μόσχα" προσέθεσε ο Λαβρόφ.

Το προσχέδιο υποδεικνύει ότι όλα τα μέρη θα σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και θα τηρήσουν τους όρους κατάπαυσης του πυρός. Εν τω μεταξύ πρέπει να συσταθεί επιτροπή για να καθορίσει μια γραμμή επαφής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία έως το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να μελετήσει τη συμφωνία εκεχειρίας.

"Ελπίζουμε ότι Χαφτάρ και Σάρατζ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις της εκεχειρίας, προλειαίνοντας το έδαφος για την πολιτική διαδικασία" έσπευσε να προσθέσει η Άγκυρα.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω, λένε οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τη θέση της ότι μόνο η απόσυρση των δυνάμεων του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), του Χαλίφα Χαφτάρ, σε θέσεις που κατείχαν πριν από την επίθεση του περασμένου Απριλίου στην Τρίπολη, μπορεί να διατηρήσει την υφιστάμενη κατάπαυση του πυρός.

Σε αυτό και με δεδομένο ότι όλη την ημέρα, στη Ρωσία διεξάγονται συνομιλίες για μία τελική και μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη, οι δυνάμεις του Χαφτάρ, μέσω της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψουν τις θέσεις που έχουν κερδηθεί, μετά από τόσους μήνες μαχών.

"Είμαστε γεμάτοι πρόθεση να απελευθερώσουμε όλη τη χώρα της Λιβύης από τις πολιτοφυλακές και τις τρομοκρατικές ομάδες", αναφέρει το ανακοινωθέν. "Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις διατηρούν το έδαφός τους στην πρωτεύουσα, δεν αποσύρθηκαν και δεν θα υποχωρήσουν ούτε βήμα".

Επί του παρόντος, η Λιβύη διαθέτει δύο παράλληλα όργανα εκτελεστικής εξουσίας: τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση GNA και αυτή του υπηρεσιακού προέδρου, Αμπντουλάχ Αμπντουραχμάν αλ-Θάνι, που δραστηριοποιείται στο Τομπρούκ, μαζί με το κοινοβούλιο και υποστηρίζεται από τον LNA του Χαφτάρ. Μετά από παρατεταμένο αδιέξοδο που έχει κατακλύσει την περιοχή κοντά στην Τρίπολη από τις 4 Απριλίου, ο Χαφτάρ δήλωσε την έναρξη μιας αποφασιστικής προέλασης προς την πρωτεύουσα, στις 12 Δεκεμβρίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι Ρωσοι ομως δεν γνωστοποιουν κατα ποσο αποδεχονται το "μνημονιο" τουρκιας-Λιβυης!

    Απο την στιγμη ομως που θελουν να "σωσουν" τον Λιβυο κολλητο του "σουλτανου", εμμεσως

    υποστηριζουν την γεωπολιτικη κινηση της τουρκιας, παρολο που αντιτιθενται στις στρατιωτικες της

    κινησεις!

    Οποτε κερδιζει και η τουρκια!

    Στο υπουργειο Εξωτερικων ακομα κοιμουνται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]