Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Πόλεμο» έχουν κηρύξει οι Τούρκοι χάκερ στο Διαδίκτυο


Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους από υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ο διαδικτυακός στρατός του Ερντογάν κλιμακώνει από το 2018 τις επιθέσεις και την κατασκοπία σε βάρος των «εχθρών» της Τουρκίας, ανάμεσα στις οποίες είναι Ελλάδα και Κύπρος.

Οι επιθέσεις τις οποίες (φέρονται να) πραγματοποίησαν στα μέσα Ιανουαρίου Τούρκοι χάκερ εναντίον ελληνικών κυβερνητικών ιστοσελίδων δεν αντιπροσωπεύουν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Και μπορεί οι ελληνικές αρχές να αντιμετώπισαν το... χτύπημα με αντίμετρα και άμεσες παρεμβάσεις, εν τούτοις, όπως όλα δείχνουν, οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της εκτεταμένης διαδικτυακής «κατασκοπίας» εκ μέρους της γειτονικής χώρας, η οποία οργανώνεται και εκδηλώνεται με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του επίσημου κράτους και των υπηρεσιών του.

Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και έχουν επεξεργαστεί τρεις αξιωματούχοι ξένων υπηρεσιών – δύο Βρετανοί και ένας Αμερικανός – τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα. Σύμφωνα με αυτό, οι τουρκικές κυβερνοεπιθέσεις έχουν πλήξει τουλάχιστον 30 οργανώσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη προτίμηση τις χώρες με τις οποίες η Άγκυρα έχει ανοιχτά μέτωπα – όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ιράκ, ενώ στους στόχους φέρεται να περιλαμβάνεται και η Αλβανία.

Καθώς δε η παραπάνω διαπίστωση αφορά προηγούμενη χρονική περίοδο – στα τέλη του 2018 και τους πρώτους μήνες του 2019 – εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο «πόλεμος του Διαδικτύου» εκ μέρους της Τουρκίας όχι απλώς δεν έχει περιοριστεί αλλά, αντιθέτως, έχει κλιμακωθεί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα χτυπήματα προς την ελληνική πλευρά χαρακτηρίζονται, στη φάση αυτή, «επικοινωνιακά» αφού φτάνουν, λόγω και των αντιμέτρων, μέχρι το «ρίξιμο» μιας σελίδας.


Αδιάψευστοι μάρτυρες

Με βάση το δημοσίευμα, οι τρεις αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμά τους μελετώντας τρία στοιχεία: Τις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των «θυμάτων» των επιθέσεων, τις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν υποδομές της Τουρκίας και, τέλος, τις εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες τις οποίες συνέλεξαν από μια σειρά υπηρεσίες πληροφοριών (όσον αφορά στις οποίες δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, για ευνόητους λόγους).

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων, το δημοσίευμα δεν προσφέρει ιδιαίτερες πληροφορίες – ενώ, όπως είναι γνωστό, επισήμως έχει διαψευστεί ότι κατέστη δυνατό να υποκλαπούν «ευαίσθητα» δεδομένα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, όπως για παράδειγμα κωδικοί. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτό που κίνησε την προσοχή και σήμανε συναγερμό είναι η έκταση και η ένταση των συγκεκριμένων επιθέσεων, που είναι σαφώς μεγαλύτερης κλίμακας σε σύγκριση με το παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα και τους αξιωματούχους που επικαλείται, τακτικός στόχος των Τούρκων χάκερ είναι και οι «εσωτερικοί εχθροί» της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του Ταγίπ Ερντογάν. Με άλλα λόγια, οι ιστοσελίδες και τα δίκτυα των «γκιουλενιστών», των Κούρδων, αλλά και των κεμαλιστών.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν, ανάμεσα στα άλλα, την διαρκώς αναβαθμιζόμενη σημασία που αποκτά το τέταρτο μέτωπο (μετά τη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα) στους σύγχρονους πολέμους, δηλαδή το Διαδίκτυο. Είναι κάτι, άλλωστε, που έχει διαπιστωθεί και σε άλλες περιπτώσεις, με τους «στρατούς» των χάκερ να επιχειρούν να πλήξουν το «μαλακό υπογάστριο» των εχθρικών χωρών, όπως οι υποδομές και οι κρατικοί μηχανισμοί.

Ήδη, έχουν καταγραφεί πάμπολλα παρόμοια περιστατικά, με τους «δράστες» να προέρχονται από διάφορες χώρες – Ρωσία και Κίνα, αλλά και ΗΠΑ και Ισραήλ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]