Ο Προκόπης που δεν πρόκοψε
Πέντε χρόνια ήταν αρκετά
Δεν έχει δίκιο να στενοχωριέται ο Παυλόπουλος. Πήγε ανέλπιστα καλά στην ζωή του. Το αξίωμα του ΠτΔ που κατείχε επί πενταετία ήταν πολύ-πολύ ανώτερο και από την προϊστορία του και από τα προσόντα του. Το να ελπίζει σε δεκαετία θα ήταν ύβρις
Γράφει ο Δημήτρης Ευθυμάκης
Ο Προκόπης ήταν ο βασικός πολιτικός σύμβουλος του Μιλτιάδη Εβερτ, όταν αυτός προσπαθούσε να τα βάλει με τον Κώστα Σημίτη. Δεν τον ωφέλησε και πολύ. Ο συγχωρεμένος ο Έβερτ έφυγε ηττημένος και άπρακτος, παραδίδοντας την αρχηγία στον Κώστα Καραμανλή μπας και η ΝΔ έβλεπε καλύτερες ημέρες. Μαζί με την αρχηγία, ο Μιλτιάδης του ‘δωσε και τον Παυλόπουλο.
Ως βασικός υπουργός του Καραμανλή, ο Παυλόπουλος είχε δυο μεγάλες επιτυχίες. Πρώτον, παραγέμισε με ανεξέλεγκτο ρυθμό το Δημόσιο με υπαλλήλους εξακοντίζοντας στα ύψη το ήδη πελώριο κρατικό έλλειμμα και, δεύτερον, άφησε την Αθήνα να καεί το 2008 ενώ ήταν ο αρμόδιος για την Δημόσια Τάξη υπουργός. Τα δυο αυτά «επιτεύγματα» του θα είχαν στείλει οποιονδήποτε άλλον πολιτικό στο σπίτι του χωρίς εισιτήριο επιστροφής. Αυτόν τον έστειλαν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σαν Πρόεδρος, δημοσίως λειτούργησε αυστηρά εντός των καθηκόντων του. Μια φορά ξέφυγε από τον ρόλο του και πήγε να κάνει τσαμπουκά στον Ερντογάν, για να φάμε όλοι την τηλεοπτική ψυχρολουσία της ισοπέδωσης του από τον Τούρκο μπροστά στα μάτια μας. Λυπάμαι που το γράφω, αλλά ο Ταγίπ ήθελε επτά Προκόπηδες στην καθισιά του και όλοι μας το καταλάβαμε εκείνη την ημέρα.
Κατά τα λοιπά έκανε τα προβλεπόμενα ταξιδάκια, πήρε μέρος στις απαραίτητες γιορτές, παρελάσεις και ορκωμοσίες, δίχως ομολογουμένως να ενοχλήσει κανέναν. Εμένα προσωπικά δηλαδή με ενοχλούσε πάντα η πολυλογία του –θα μπορούσε να πει αυτά που ήθελε στο ένα πέμπτο του χρόνου- αλλά ίσως άλλοι να απολάμβαναν τις περιφράσεις του.
Υπογείως, ο Προκόπης δεν ήταν και πολύ άψογος. Έπαιρνε τηλέφωνα δημοσιογράφους, εκδότες, πολιτικά στελέχη, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, αιρετούς σε διάφορες θέσεις και συχνά-πυκνά διαμαρτυρόταν για ασήμαντα θέματα ή προωθούσε τριτεύουσας αξίας υποθέσεις. Εντάξει, δεν είπαμε ο Πρόεδρος να είναι απροσπέλαστος, αλλά καμιά φορά γινόταν λιγάκι βαρετός με την μουρμούρα του, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε.
Έκανε χαζές εξυπηρετήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως να έρχεται σε επαφή με παλιά καραμανλικά στελεχάκια και να τα φέρνει στη συριζαϊκή πλευρά μέσω ευτελών διορισμών σε θεσούλες ή έβαζε ιδεολογική δήθεν πλάτη στην κυβέρνηση επιτιθέμενος στο χρήμα και στις αγορές λες και ήταν ο αλήστου μνήμης Λεουτσάκος. Το κρεσέντο του ήταν εκείνο το απίθανο που εκστόμισε για τον «μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού», που μετά έτρεχε να εξηγήσει όταν τα μέσα ενημέρωσης τον πήραν στο ψιλό.
Έχω κι άλλα να θυμηθώ, αλλά σταματώ εδώ. Θα αναρωτηθείτε βέβαια γιατί τον βαράω τώρα που βρίσκεται στην έξοδο. Δεν είναι και πολύ ευγενικό θα πείτε. Όταν κάποιος σου κάνει αρμένικη βίζιτα μπορεί να βρίζεις από μέσα σου, αλλά δεν τον κλωτσάς από τις σκάλες την ώρα που φορά το παλτό του και πηγαίνει προς την εξώπορτα. Τον αποχαιρετάς ευγενικά υπομένοντας τις τελευταίες χαιρετούρες.
Σύμφωνοι, μπορεί να είμαι και ολίγον αγενής και μάλιστα την ώρα που ο άνθρωπος θα έχει την μεγάλη του εσωτερική στενοχώρια. Μα ακριβώς γι αυτό τα γράφω. Για να του πω ότι δεν έχει δίκιο να στενοχωριέται. Πήγε ανέλπιστα καλά στην ζωή του. Το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας που κατείχε επί πενταετία ήταν πολύ-πολύ ανώτερο και από την προϊστορία του και από τα προσόντα του. Το να ελπίζει σε δεκαετία θα ήταν ύβρις.
Protagon
Σήμερα όλοι γαβγίζουν για τούς "πρόσφυγες", που έχουν πλημμυρίσει την Ελλάδα. Και γιατί να μην την έχουν πλημμυρίσει, όταν ήδη από το 2006, ο Πάκης, ως ΥπΕσ. τούς ευχαριστούσε από τηλεοράσεως, που επέλεξαν την χώρα μας και τώρα η ανεκδιήγητη Μιχαηλίδου τούς επιβραβεύει σκανδαλωδώς από την τσέπη μας και αγνοώντας ότι υπάρχουν Έλληνες που πραγματικά στερούνται και τα βασικά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πάκης είναι ο δεύτερος ΠτΔ (ο πρώτος ήταν ο Σαρτζετάκης), που δεν καταφέρνει να κάνει δεύτερη θητεία. Ας πάει πια στο σπίτι του αυτό το τίποτε πολιτικάντη, αν και λυπούμαι που θα εξακολουθήσουμε να τον πληρώνουμε ακριβά, πολύ ακριβά μάλιστα.
Και η Αικ. Σακελλαροπούλου; Το πόσο “μικρός” είναι ο Μητσοτάκης το έδειξε με αυτή την επιλογή. Επέλεξε μία γυναίκα που δεν τυγχάνει αποδοχής από τον ελληνικό λαό, ούτε ιδιαίτερης εκτίμησης, επειδή έχει συμβάλει στις “κατ' εντολήν” αντισυνταγματικές αποφάσεις του ΣτΕ κατά του ελληνικού λαού και υπέρ της υπερεξουσίας των διεθνών και εγχώριων ελίτ, ολιγαρχο-φασιστών και τοκογλύφων. Και στην απόφαση περί της μη εγκυρότητας του ΣτΕ να χαρακτηρίσει άκυρη τη συμφωνία των Πρεσπών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιλογή αντικοινωνική/αντιλαϊκή, αδύναμη, ελάχιστα ελκυστική, η κυρία αυτή μια “νομικο-σπασίκλα” από πλαστελίνη στα χέρια των ελίτ, μόνο και μόνο για να ξεμπερδεύει ο Μητσοτάκης στα γρήγορα και να μην έχει προβλήματα, ούτε κατά την ψηφοφορία ούτε μετά. Αλλά θα διαψευστεί. Θα έχει προβλήματα!
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, που θα έπρεπε να είναι “ανοιχτός” σε όλους, κλείνει ερμητικά την πόρτα προς στη Ρωσία. Θέλει “ανοιχτή κοινωνία” για τους Έλληνες, αλλά “κλειστό κλαμπ” την εξουσία των σκοτεινο-ελίτ στην Ελλάδα. Φαρμάκι η ανακοίνωση της Μόσχας: “Επιλέχθηκε ΠτΔ με αντάλλαγμα να παραδώσει σε Η.Π.Α. τον Α. Βίνικ” !
Ο κ. Βίνικ είναι γνωστός και ως mr. Bitcoin, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας ενώ το ΣτΕ επιμένει να μη συζητά την προσφυγή του και τον οδηγεί σε θάνατο, γιατί φαίνεται “αποφασισμένος”. Αν πεθάνει ο κ. Βίνικ κ. Μητσοτάκη, σε ποια τάρταρα θα βρεθείτε εσείς και η επιλογή σας;
Φαρμάκι και η δήλωση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου: “Η προτεινόμενη ως ΠτΔ κ. Αικ. Σακελλαροπούλου δεν διαθέτει τη βασική αρετή της ικανότητας αντίστασης σε αντισυνταγματικές πολιτικές πιέσεις»!
Φαρμάκι και τα αισθήματα του ελληνικού λαού, έστω κι αν δεν εκφράζονται.
Πολύ το αμφιβάλλω αν θα έρθει εις πέρας το εγχείρημα αυτό των σκοτεινο-ελίτ. Και σε περίπτωση που έρθει, αν θα έχει ομαλή έκβαση μετέπειτα. Ύστερα από όσα καταλογίζει ο ελληνικός λαός στην κυρία αυτή, αποδοκιμασίες την περιμένουν όπου και αν εμφανίζεται. Ή, “επιβαλλόμενη” παγωνιά θανάτου. Αν της έχει απομείνει λίγο ελληνικό “φιλότιμο”, δεν πρέπει να δεχτεί αυτή τη θέση!
Αν με ρωτήσετε ποιον θα πρότεινα για τη θέση του ΠτΔ , χωρίς καθόλου να το σκεφτώ και χωρίς να γνωρίζω αν ο ίδιος θα το δεχόταν, θα πρότεινα έναν μεγάλο Έλληνα, τον κ. Σταύρο Παπαρινόπουλο! Θα μπορούσα τον κ. Παναγιώτη Ήφαιστο ή τον κ. Ιωάννη Μάζη. Ακόμα και ο κ. Σπύρος Μαρκεζίνης, θα ήταν καλύτερη επιλογή από αυτήν την κυρία, που τα νομικά πεπραγμένα της δε δείχνουν να αγαπάει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τους Έλληνες ούτε βέβαια να επιθυμεί να προασπίσει τα εθνικά τους συμφέροντα. Όσο για "σύμβολο ενότητος του ελληνικού λαού”... έχουμε εθιστεί σε υπερβολές πολιτικών φληναφημάτων, αλλά όχι κι έτσι!
Διόρθωση λάθους στο σχόλιο: προφανώς αναφέρομαι στον κ.Βασίλειο Μαρκεζίνη και όχι στον προ πολλού αποθανόντα πατέρα του Σπύρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο το είπε ο συγγραφέας Πέτρος Αργυρίου: "Σε κάποιες χώρες, ή μάλλον σε κάποια χώρα, ο πρόεδρος είναι ένα πολυτελές καπάκι τουαλέτας"!
ΑπάντησηΔιαγραφήπου κρύβει και καλύπτει όλη τη βρωμιά των από κάτω που τον επέλεξαν και εξέλεξαν, το συμπληρώνω για να γίνει πιο λιανά.
Και συνεχίζει για την τρέχουσα επιλογή ΠτΔ: "Ένα ακόμα καπάκι τουαλέτας. Και το καζανάκι χαλασμένο"!!!!
Ολόκληρο το άρθρο: https://agriazwa.blogspot.com/202Α0/01/blog-post.html