Συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα για τη διαχείριση του ζητήματος που απασχολεί τύποις όλη την Ευρώπη
Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: «Οι ροές συνεχίζονται παρά τον καιρό»
Μπορεί το θερμόμετρο σε όλη την Ελλάδα να δείχνει πια ξεκάθαρα χειμωνιάτικες θερμοκρασίες, όμως το ψύχος δεν φαίνεται να πτοεί το κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, που εξακολουθούν να στέλνουν καραβάνια ανθρώπων στη χώρα μας με αμείωτο ρυθμό.
«Δεν έχουν σταματήσει οι ροές. Οι ροές συνεχίζονται παρά τον κακό καιρό» είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας. Από την αρχή του έτους έως και σήμερα οι έλληνες συνοριοφύλακες (και οι λιμενικοί) έχουν διαχειριστεί 114.242 άτομα που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, πλην όμως το νέο –φετινό- δεδομένο είναι ότι «τα βόρεια σύνορά μας είναι κλειστά, άρα αυτοί που μπαίνουν είναι δύσκολο να φύγουν και συνεπώς εγκλωβίζονται στην Ελλάδα», όπως παρατηρεί ο κος Χαρέλας.
Ταυτόχρονα όμως, αυτό θα έπρεπε –κατά την εκτίμηση των συνοριοφυλάκων- να είναι και το βασικό αφήγημα «απώθησης» όσων έχουν σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα, δηλαδή το να γίνει κοινός τόπος ότι «όποιος μπαίνει στην Ελλάδα δεν μπορεί εύκολα να πάει πουθενά και όποιος δεν δικαιούται να κυκλοφορεί ελεύθερα, δεν θα κυκλοφορεί». Συνεκδοχικά, αυτό σημαίνει ότι οι συνοριοφύλακες ασπάζονται και τον κυβερνητικό σχεδιασμό διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου διότι συντελούν στο «να αποτρέψουμε όλο αυτόν τον πληθυσμό που θέλει να μπει στην Ελλάδα», πάντα με βάση όσα είπε ο κος Χαρέλας.
Έρχεται ο νέος «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής»
Σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα –τον Ιανουάριο του 2021- οι Έλληνες συνοριοφύλακες θα έχουν στο πλευρό τους και τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, αφού δόθηκε το πράσινο φως για τον νέο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που θα έχει ισχυρότερη εντολή όσον αφορά τις επιστροφές και θα είναι σε θέση να συνεργάζεται στενότερα με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που βρίσκονται εκτός της άμεσης γειτονίας της ΕΕ, με την επιφύλαξη της σύναψης συμφωνίας με τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Ο νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός θα απασχολεί 10.000 άτομα έως το 2024, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η στελέχωσή του.
Κ. Μητσοτάκης: «Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου»
Εν τω μεταξύ, και με φόντο την ψυχρότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάγονται και τα ζητήματα μετανάστευσης) Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.
Ο κος Μητσοτάκης έθεσε υπόψη των ευρωπαίων αξιωματούχων τις προθέσεις της Ελλάδας επί του ζητήματος, λέγοντας: «Θέλουμε να είμαστε σημαντικός εταίρος(εν. στην ευρωπαϊκή διαχείριση του ζητήματος) διότι έχουμε σημαντική πρόσθετη αξία να προσφέρουμε. Έχουμε ήδη αρχίσει, παρουσιάζοντας κάποιες ιδέες για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Φυσικά, θα ζητάμε πολύ συστηματικά για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου».
Λίγο νωρίτερα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε πει: «Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και -φυσικά- τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη / οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».
Η δε Ίλβα Γιόχανσον, είχε πει με τη σειρά της ότι «η νέα κυβέρνηση (εν. της Ελλάδας) κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της. Άρα γνωρίζω πως η Ελλάδα θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου».
Μεγάλο αγκάθι βέβαια παραμένει η στάση της Τουρκίας, η οποία εμμένει στη διασπορά ειδήσεων αναφορικά με τους χειρισμούς της Ελλάδας στη διαχείριση των μεταναστών/προσφύγων με τους συνοριοφύλακες να απαντούν διά στόματος Χαρέλα: «Οι Τούρκοι έχουν καταγράψει ότι έχουν επιστρέψει 15.936 μετανάστες από την Ελλάδα. Γιατί δεν τους σταματάνε όταν πάνε και ξεκινάνε στις βάρκες για να έρθουν στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει πλημμυρίσει με μετανάστες και πρόσφυγες. Ας μην ψάχνει η Τουρκία εδώ τι κάνουμε με τους μετανάστες. Εδώ, έχουν φτάσει σε όλα τα μήκη της χώρας. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει δομές, αλλά ο υπερκορεσμός τις φθίνει. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία προπαγάνδα από την Τουρκία».
Χρόνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...