Την ίδια ώρα που η ελληνική πολιτική σκηνή αναλογίζεται το κόστος της αδράνειας δεκαετιών στα ελληνοτουρκικά, ένας νηφάλιος ρεαλισμός εμφανίζεται να επικρατεί τόσο στην εγχώρια πολιτική σκηνή όσο και στην πολιτική της Αθήνας έναντι της γείτονος.
Ο λόγος, αφενός, για τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αύριο Τρίτη, στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για την ενημέρωση των κομμάτων επί των κινήσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει εφεξής η κυβέρνηση. Αφετέρου, για την πολιτική που θα μπορούσε να βαπτιστεί ως «η κουβέντα, κουβέντα αλλά και το πιστόλι, πιστόλι», την οποία περιέγραψε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του στον Σκάι και στον Γ. Αυτιά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.
«...Όταν πας να μιλήσεις με τον άλλον στο τραπέζι και σου βγάζει το "πιστόλι", θα βγάλεις και εσύ το δικό σου "πιστόλι", θα φροντίσεις να είναι "λαδωμένο" και "γεμάτο" και θα κάτσουμε να μιλήσουμε σαν κύριοι», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, καθιστώντας έτσι σαφή την πρόθεση της χώρας να συζητήσει με τη γείτονά της, αλλά και να προασπιστεί την κυριαρχία της εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Ακριβέστερα, την πρόθεσή της να επιδείξει την ισχύ της, απέχοντας από κινήσεις κατευνασμού, αν και τούτη η συζήτηση μέλλει ακόμη να ξεδιπλωθεί...
Τους λόγους για τους οποίους κατέστη αναγκαία αυτή η προσέγγιση εξήγησε ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Επειδή η Τουρκία φαίνεται ότι έχει μάθει να λειτουργεί με το δίκαιο του ισχυρού, πρέπει και οι συνομιλητές της Τουρκίας να ισχυροποιούνται, μεταξύ των οποίων και εμείς, η Ελλάδα. Αυτή είναι η προσπάθεια για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η προσπάθεια να ισχυροποιηθεί η χώρα μας».
Αμφότερες, πάντως, αυτές οι εξελίξεις, ήτοι του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά και της «προθυμίας» η συζήτηση με την Τουρκία να διεξαχθεί όχι μόνο στη βάση όρων διεθνούς δικαίου αλλά και ισχύος, καταδεικνύουν το μέτρο της νηφαλιότητας και του ρεαλισμού που επικρατεί εσχάτως.
Κάτι το οποίο καθίσταται σαφές τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και πράξης, υπό το φως της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η ελληνική διπλωματία για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, παρά την αντίθεση που είχε διατυπώσει στη Συμφωνία των Πρεσπών το νυν κυβερνών κόμμα, όταν καταλάμβανε τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, σήμερα εμφανίζεται ως αρωγός στην υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας, η οποία ούτως ή άλλως έχει όντως παράξει έννομα αποτελέσματα, με την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξής της στο ΑΠΕ και στην Ε. Αδηλίνη, η πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη.
Αντίστοιχα -αν και ακόμη δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επί των τελευταίων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά-, η έως τώρα απουσία αντιπαράθεσης με επίκεντρο αυτά τα ζητήματα λογίζεται ως τμήμα αυτής της νεοαναδυόμενης επικράτησης ρεαλισμού και νηφαλιότητας.
Κατά πόσον αυτή η τάση μπορεί να εξελιχθεί σε μία ολοκληρωμένη επίδειξη εθνικής -ή τουλάχιστον διακομματικής- ομοψυχίας για τη στήριξη των κυβερνητικών χειρισμών επί των ελληνο-τουρκικών δεν είναι σαφές. Αυτό που μπορεί, ωστόσο, να λεχθεί σήμερα, είναι πως άπαντες προσεγγίζουν την αυριανή συνεδρίαση δίχως «κορώνες» και λοιπές εξάρσεις, γεγονός προφανώς θεάρεστο...
Νίκος Γ. Δρόσος
Euro2day
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...