Δευτέρα, Νοεμβρίου 18, 2019

Το σχέδιο της Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια


Του Κώστα Ράπτη

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει... εγείρει ζητήματα μεθοδολογίας. Λίγες ημέρες μετά το γαλλικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., το Παρίσι έρχεται αναδρομικά να δικαιολογήσει τη στάση του με τη δημοσιοποίηση προτάσεων για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υλοποιείται η διαδικασία ένταξης ενός νέου κράτους-μέλους.

Το τρισέλιδο non paper της γαλλικής κυβέρνησης έρχεται να προλάβει την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχει κεντρική θέση σήμερα Δευτέρα στις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν σε γεύμα εργασίας στο Ελυζέ, καθώς η Κοπεγχάγη κινείται σε αντίστοιχο μήκος κύματος.

Ήδη ο Μακρόν έχει τονίσει (λ.χ. στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του στον Economist) ότι οι γαλλικές αντιρρήσεις στην ευρωπαϊκή προοπτική έχουν ευρύτερο χαρακτήρα και αφορούν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου που διεξάγονται κάθε φορά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η συζήτηση περί της μεθόδου δεν είναι παρά ο χαρακτηριστικά γαλλικός τρόπος να επενδυθεί η πολύ πιο απλή απόφαση του Παρισιού να μπλοκάρει κάθε περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε.


Μάλιστα το ζήτημα έχει ήδη προκαλέσει έναν μικρό πόλεμο δηλώσεων ανωνύμων αξιωματούχων, με "διπλωματική πηγή” να δηλώνει προς το Politico ότι εάν η Γαλλία συντασσόταν με την πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε. θα πετύχαινε περισσότερα αποτελέσματα ως προς τις μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες, που υποτίθεται ότι αποτελεί το κύριο μέλημά της. Ευρωπαίος αξιωματούχος κατηγόρησε μάλιστα τους συντάκτες του γαλλικού non paper ότι δεν φαίνεται να έχουν επαρκή γνώση των όσων ήδη ισχύουν στην ενταξιακή διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι με την κατάθεση μιας πρότασης αποκλειστικά γαλλικής η διεύρυνση παύει να αποτελεί συναινετική υπόθεση.

Η απάντηση ήρθε από "γαλλική πηγή”, που υποστήριξε ότι αν η Γαλλία ενδιαφερόταν απλώς να επιβραδύνει την πορεία διεύρυνσης θα αρκούνταν στο βέτο της και δεν θα κατέθετε προτάσεις. Πρόσθεσε δε ότι έχουν ήδη υπάρξει σχετικά επαφές με τη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Το γαλλικό non-paper ξεκινά με την επαναβεβαίωση της υποστήριξης της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Σερβία), καθώς οι στενότετοι δεσμοί με την Ε.Ε. αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ενισυχθεί το κράτος δικαίου σε αυτά τα κράτη, να προωθηθεί η ανάπτυξη, να δοθεί προοπτική στη νέα γενιά και να εμπεδωθεί η συμφιλίωση των λαών. Ωστόσο, συνεχίζει, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και τις γενναίες χειρονομίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, ο βαθύς πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός μετασχηματισμός που απαιτείται για την έτανξη στην Ε.Ε. ακολουθεί αργούς ρυθμούς και τα απτά οφέλη για τους κατοίκους των Δυτικών Βαλκανίων ανεπαρκή.

Η Γαλλία προτείνει, αντί της διαπραγμάτευσης επί 35 ενταξιακών κεφαλαίων, η ενταξιακή πορεία να αναμορφωθεί με βάση τέσσερις άξονες: οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται γύρω από δέσμες πολιτικών (με προσχώρηση κατόπιν ης υποψήφιας χώρας στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα), να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους, κυρίως ως προς το κράτος δικαίου, ενώ τα προενταξιακά κονδύλια θα πρέπει να αυξηθούν και η όλη διαδικασία να παραμένει ανά πάσα στιγμή αντιστρεπτή, ιδίως εάν σημειωθεί οπισθοχώρηση ως προς τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.

Συνολικά, η Γαλλία επιθυμεί μία διαδικασία περισσότερο σταδική και "πολιτική”, με ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου, στην οποία θα προτάσσονται χρονικά τα ζητήματα της δικαιοσύνης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, θα ακολουθούν τα δύσκολα αντικείμενα του περιβάλλοντος και της ενέργειας και τελευταία θα συζητείται η πρόσβαση στην κοινή αγορά και την οικονομική ένωση.

Μένει να φανεί αν οι υπόλοιποι των "27” έχουν ενδιαφέρον να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση – αλλά και αν το Παρίσι έχει συνυπολογίσει τις γεωπολιτικές μεταβλητές.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού την περασμένη εβδομάδα, όπου ο Μακρόν βρήκε την ευκαιρία να εξηγήσει τις απόψεις του στον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, ο Στέβο Πεντάροφσκι δεν παρέλειψε να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...