ΗΠΑ: «Μην ενεργοποιήσετε τους S-400 για να γλιτώσετε τις κυρώσεις»
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να "εγκαταλείψει" τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιώντας ωστόσο την Τουρκία ότι ο κίνδυνος των κυρώσεων για το ζήτημα εξακολουθεί να υφίσταται.
"Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι τους S400. Ας τους απενεργοποιήσουν, ας τους στείλουν πίσω, ας τους καταστρέψουν, ό,τι νομίζουν", είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. "Αυτό είναι ένα εν εξελίξει ζήτημα. Συζητάμε για μια νέα μεσολάβηση, νέα αντιμετώπιση, ένα συμβιβασμό. Αυτό δεν έχει τεθεί εκτός συζήτησης".
Οι πρώτες συστοιχίες των S-400 ξεκίνησαν να φτάνουν στην Τουρκία τον Ιούλιο, ωστόσο σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο δεν έχουν ακόμα τεθεί σε λειτουργία.
Ήδη ως πρώτο αντίμετρο έναντι της απόκτησης από την Άγκυρα του ρωσικού βαλλιστικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού stealth πέμπτης γενεάς F-35, ενώ «πάγωσαν» τόσο οι εκπαιδεύσεις των Τούρκων χειριστών, όσο και οι παραδόσεις των αεροσκαφών στην Τουρκία.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον είχε απειλήσει την Άγκυρα και με επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων για την αγορά των S400, ωστόσο αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.
Εξάλλου, οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα για την εισβολή της στη Συρία, ήρθησαν κατ' εντολή του Προέδρου Τραμπ την περασμένη Τετάρτη, καθώς ο τουρκικός στρατός διέκοψε την προέλασή του, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη για απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών του YPG από την τουρκο-συριακή μεθόριο.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε όλα αυτά τα άλλα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί με την Τουρκία αλλά και ο κίνδυνος των κυρώσεων με βάση τον νόμο CATSAA, είναι μέρος αυτού του ευρύτερου συνόλου θεμάτων που έχουμε με τους Τούρκους». Ο αμερικανικός νόμος CATSAA προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.
Οι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot μπορούν ακόμη να είναι διαθέσιμοι στην τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η Άγκυρα μπορεί να αγοράσει τους αμερικανούς πυραύλους και το ζήτημα μπορεί να τεθεί στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου.
Στην τουρκική κυβέρνηση "δεν είναι όλοι ο πρόεδρος Ερντογάν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως ανέφερε, υπήρχαν Τούρκοι που πριν από χρόνια ή πριν από μήνες έλεγαν πως «προτιμούμε να μην θέσουμε τους εαυτούς μας στον κίνδυνο της ρωσικής επιρροής, προτιμούμε να μην μπούμε στο ρίσκο απομόνωσής μας από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προτιμούμε να μην απομονωθούμε από την Ουάσινγκτον».
Ιδανικά, η Τουρκία θα έπρεπε να μην αποκτήσει και να μην λάβει ποτέ οποιοδήποτε εξάρτημα του συστήματος S-400, τόνισε ο ίδιος, "αλλά τώρα που το όριο αυτό ξεπεράστηκε, είναι θέμα πώς θα το απομονώσεις και θα το τμηματοποιήσεις, να το εξουδετερώσεις και να προχωρήσεις...αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο από ο,τι πριν".
Στον αντίποδα πάντως, σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah αναφέρει πως Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται κοντά στην σύναψη συμφωνίας για την πώληση 36 υπερσύγχρονων ρωσικών μαχητικών Su-35 στην Τουρκία, εξέλιξη που ενδεχομένως καθιστά τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου εκτός τόπου και χρόνου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...