Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και επισήμως κατηγορίες κατά της τουρκικής Halkbank στις ΗΠΑ


Στην απαγγελία κατηγοριών κατά της ελεγχόμενης από το τουρκικό κράτος τουρκικής τράπεζας Halkbank προχώρησαν Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, με βάση στοιχεία ότι συμμετείχε σε σχήμα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά Ιράν - σε ένα θέμα που κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας.

Οι κατηγορίες, που υποβλήθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Manhattan, είναι σχεδόν ταυτόσημες με εκείνες που είχαν απευθυνθεί σε ένα από τα πρώην ανώτατα στελέχη της Halkbank, τον Mehmet Hakan Atilla, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης από το ίδιο δικαστήριο πέρσι.

Η Halkbank δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters το βράδυ της Τρίτης, ενώ δικηγόρος της τράπεζας στις ΗΠΑ επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.


ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται σε σύγκρουση μετά την τουρκική επίθεση κατά κουρδοαραβικής πολιτοφυλακής (SDF) στη βόρεια Συρία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει χθες κυρώσεις κατά Τούρκων υπουργών και υπουργείων, αύξηση στους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων για διμερή εμπορική συμφωνία αξίας 100 δισ. δολ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη προκειμένου να του ζητήσει εκεχειρία με τους Κούρδους πολιτοφύλακες στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

"Η συγκεκριμένη παραπομπή σε δίκη είναι ένα ακόμη βήμα το οποίο δεν συμβάλλει θετικά στη σημερινή κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας", ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Η παραπομπή της Halkbank σε δίκη είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια υπόθεση που ήρθε στην επιφάνεια το 2016, με τη σύλληψη στο Μαϊάμι του Reza Zarrab, Τουρκο-Ιρανού trader χρυσού, ο οποίος θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στον μηχανισμό παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Ο Atilla, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank, συνελήφθη στη Νέα Υόρκη το 2017.

Ο Zarrab δήλωσε ένοχος και συνεργάστηκε με τις αρχές των ΗΠΑ στη δίκη του Atilla. Σύμφωνα με αυτόν, η Halkbank και Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, χρησιμοποιούσαν ένα πολύπλοκο σχήμα με εταιρείες - "κέλυφος" και εικονικές συναλλαγές σε χρυσό, τρόφιμα και φάρμακα προκειμένου να παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι φέρονται να έπαιρναν μίζες για τη διευκόλυνση του σχήματος.

Η μετοχή της Halkbank υποχωρούσε άνω του 7% με την έναρξη των συναλλακών την Τετάρτη, στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]