Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καστελόριζο: Αυτός ο κόσμος (της ΑΟΖ) ο μικρός, ο μέγας!


Μια κουκκίδα στο χάρτη, σχεδόν ανεπαίσθητη, ένα ποτήρι θεϊκής ομορφιάς, με χελώνες θαλάσσιες να κολυμπούν στα βαθιά νερά του, όπου αντιφεγγίζουν μοναδικά τα χρωματιστά σπίτια του χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω απ' τη γαλαζοπράσινη θάλασσα και σκαρφαλωμένα ως πάνω, στον μικρό λόφο με τα κόκκινα βράχια. Είναι η Μεγίστη, το Καστελόριζο, με τα στενοσόκακα στα ''Χωράφια'', τα σχολεία με τα βοτσαλωτά προαύλια και τον Άγιο Γεώργιο του Σαντραπέ (ευεργέτη του νησιού), να ατενίζει αγέρωχος, την ελληνική θάλασσα απ' τις αρχές του περασμένου αιώνα!..

- Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο, είχε πει τον Δεκέμβριο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, γνωστός για την ασχετοσύνη του ή την υποκριτική δεινότητά του.

Κι όμως η Ελλάδα ''κολυμπάει'' στο πετρέλαιο!.. Μόνο η Κρήτη ''είναι περικυκλωμένη από υδρογονάνθρακες και υδρίτες, το υπερκαύσιμο του μέλλοντος'', όπως μας διαβεβαιώνει ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.

Σε πανελλαδική εμβέλεια, ουσιαστικά, η χώρα μας έχει τεράστιο εθνικό πλούτο, καταμετρημένο και δημοσιοποιημένο, που υπολογίζεται γύρω στα 20 τρις ευρώ και αποτελείται από χρυσό, όσμιο, ουράνιο, νικέλιο, βωξίτες, λιγνίτες, υδατοπτώσεις, ηλιακή και αιολική ενέργεια, τουρισμό, αγροτική παραγωγή κλπ.

- Και με το Καστελόριζο τι γίνεται; Πώς προέκυψε η ιστορία με τα κοιτάσματα και γιατί η Τουρκία επιμένει στο να το θεωρεί ''επιπλέον'' νησί, χωρίς υφαλοκρηπίδα, άρα και χωρίς κανένα δικαίωμα στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ; θα ρωτούσε με κρυφή αγωνία κάποιος.

- Απ' τα μεταπολεμικά χρόνια ήδη, θα του απαντούσα, οι Αμερικανοί - μετά από έρευνες του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου - γνώριζαν την αξία των υδογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της περιοχής. Τότε βέβαια υπήρχε μόνο η έννοια της υφαλοκρηπίδας και οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι τη διαθέτουν τα ελληνικά νησιά. ‟


” Πολύ αργότερα εστίασαν την προσοχή τους στο Καστελόριζο και βρήκαν ότι κάτω από αυτό υπάρχει άφθονο - στερεοποιημένο - σχιστολιθικό αέριο σε πέντε οικόπεδα, απ' τα οποία ''τα τέσσερα θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει η Ελλάδα και το ένα η Τουρκία, στο πλαίσιο μιας απόφασης Διεθνούς Δικαστηρίου στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν ενδεχομένως τα ενδιαφερόμενα μέρη''... ‟

” Για να σκεφτεί κανείς για τι μεγέθη μιλάμε, μόνο το ένα οικόπεδο σχιστολιθικού αερίου αν δοθεί στην Τουρκία, αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και να της επιτρέψει να κάνει ακόμα και εξαγωγές στις χώρες της Ασίας με τις οποίες σχετίζεται...

Κι αυτό απαντά στα ερωτήματα όλων μας για τις κλιμακούμενες επεκτατικές διαθέσεις της γείτονος χώρας στην περιοχή, όπως και για το γεγονός ότι πέρυσι (2018) δημοσίευσε χάρτες χωρίς το Καστελόριζο στην ελληνική επικράτεια και φέτος το επανέλαβε σε χάρτες της Newsroom (CNN Greece), όπου είναι εξαφανισμένη η ελληνική υφαλοκρηπίδα, η κυπριακή ΑΟΖ και το συγκεκριμένο νησί...

Είναι φανερός, νομίζω, ο λόγος που οι Τούρκοι αρνούνται να συμφωνήσουν ότι το Καστελόριζο ανήκει στην ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η μικρή κουκκίδα στο χάρτη με την προκλητική ομορφιά, το μικρό - μεγάλο νησί της Μεγίστης, θα αποτελούσε κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ κι αυτό το ξορκίζουν με κάθε τρόπο, ακόμα και με την απειλή πολέμου...

Θα πρέπει, στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε ότι τα παλιά ευρήματα των Αμερικανών είχαν γίνει γνωστά στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και αξιοποιήθηκαν κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το 2013. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της περιόδου εκείνης, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα τα επικαλέστηκε σε κλειστές συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους ο επιστημονικός σύμβουλος του κυρίου Σαμαρά. Όταν εκείνοι ρώτησαν, μάλιστα, συνεργάτες τους αν είναι έτσι και από πότε το ξέρουμε αυτό, οι δεύτεροι απάντησαν λακωνικά, με τη φράση ''for several years''…

Αξίζει, με την ευκαιρία αυτή, να διορθώσουμε και ένα λάθος που επαναλαμβάνεται συνεχώς γύρω απ' την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Η αλήθεια είναι πως ''αυτό δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, όπως και κανένα άλλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας δεν αποτελεί κλειδί για την ανακήρυξή της. Το Καστελόριζο αποτελεί κλειδί για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και γι' αυτό βρίσκεται στο μάτι του τουρκικού κυκλώνα''.

Είναι δηλαδή στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων λόγω της πλεονεκτικής του θέσης, που είναι κομβικής σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο και για όλο τον πλανήτη ακόμα, χωρίς υπερβολή. Αυτός ήταν κι ο λόγος, άλλωστε, που τον Δεκέμβριο του 2014 επισκέφθηκε η κυρία Κλίντον - ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ - τη χώρα μας, με την κάλυψη της Σούδας και δύο πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αν θυμάστε τότε, είχαν γράψει οι εφημερίδες ότι ''το ενδιαφέρον των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων δεν ήταν στο φυσικό αέριο της περιοχής του Καστελόριζου, αλλά εστιαζόταν αποκλειστικά στους υδρίτες μεθανίου'', που βρίσκονται σε τεράστια κοιτάσματα στην ΑΟΖ του Καστελόριζου προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον...

Με τα δεδομένα αυτά, η Τουρκία κάθεται, κατά το κοινώς λεγόμενο, σ' αναμμένα κάρβουνα και γι' αυτό εξελίσσεται σε απρόβλεπτο παράγοντα δείχνοντας ολοφάνερα πως επιδιώκει την αστάθεια στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κάτω απ' το βουλιμικό σύνδρομο του επεκτατισμού της, άλλωστε - που εμπεριέχεται συμβολικά στη φράση του Ερντογάν ''Γαλάζια πατρίδα'' - έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, όπου ''βάφτιζε' τουρκική την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα και δήλωνε ότι ''από τον 28ο Μεσημβρινό και δυτικά θα αρχίσει η διαδικασία για οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες''...

Τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα... Μια ζωή, αρχής γενομένης απ' τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774), η χώρα αυτή καταπατούσε το διεθνές δίκαιο, μέχρι που έφτασε να διεκδικεί τα τελευταία χρόνια μερίδιο απ' τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου επαναλαμβάνοντας σ' όλους τους τόνους ότι ''τα νησιά Ρόδος και Καστελόριζο δε δικαιούνται υφαλοκρηπίδας, πέραν των χωρικών υδάτων τους''!!!..

Που πάει να πει πως για την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο διαμοιράζεται αποκλειστικά μεταξύ αυτής και της Αιγύπτου!!!..

Χαμογελάω πικρά ενθυμούμενη κάτι που διάβασα σχετικά πρόσφατα για την απαξία του ελληνικού κράτους προς το ακριτικό αυτό νησί, σε σημείο που - κατά τη δεκαετία του 1980 - να μην το περιλαμβάνουν στα δελτία καιρού οι ελληνικές τηλεοράσεις, με τη δικαιολογία ότι βρισκόταν πολύ ανατολικότερα απ' τους χάρτες που χρησιμοποιούσαν...

Μ' αυτά και μ' αυτά διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια το πολεμικό σκηνικό που όλοι γνωρίζουμε, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Εννοείται ότι αυτή ενεργεί επιδεικτικά βάζοντας στο σημάδι εμάς και την Κύπρο. Για το λόγο αυτό προ καιρού είχε περικυκλώσει το Καστελόριζο, στη διάρκεια στρατιωτικών της ασκήσεων με πραγματικά πυρά, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο των απειλών και προκλήσεων...

Ήταν μια προειδοποίηση με νόημα για την ακραία επιθετική συμπεριφορά που προτίθεται να ακολουθήσει απέναντί μας, αν δε... συμμορφωθούμε προς τας... υποδείξεις της. Και έτσι θα πάμε από 'δω και πέρα. Η τελευταία άσκηση των Τούρκων εκεί ήταν ''το πρελούδιο για μια κολασμένη συνέχεια'', που μακάρι να μη συμβεί.

Όμως πρέπει να σκεφτόμαστε ορθολογικά κι όχι με βάση τις επιθυμίες μας. Γιατί αυτές δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν, όσο είναι τουλάχιστον στο τιμόνι της Τουρκίας ο Πρόεδρος Ερντογάν, που είναι επιθετικός, μισαλλόδοξος και απρόβλεπτος...

Απ' τη μεριά μας πρέπει να τηρούμε στάση αναμονής επιδεικνύοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία, αλλά όχι υποχωρητικότητα. Είναι περίεργο, ωστόσο, που βλέπω να υπάρχει ακόμα σύγχυση σε κάποια μέσα ενημέρωσης γύρω απ' το πρόβλημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όταν θα γίνει αυτή, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ανάμεσα στα δύο κράτη (Σύμβαση που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου), ''η Τουρκία ασφαλώς θα αντιδράσει και θα ζητήσει την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Χάγης και όχι του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δίκαιου της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο, αφού η Τουρκία δεν είναι μέλος του UNCLOS''.

Κι αν πάει στη Χάγη, σίγουρα θα προσπαθήσει να επιβάλει την άποψή της - την οποία ήδη διατυμπανίζει - ότι ''το τριεθνές σημείο οριοθέτησης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο παραβιάζει τους κανόνες του Δίκαιου της Θάλασσας'', οπότε θα βρει την αφορμήνα ζητήσει να έχει θαλάσσια σύνορα αποκλειστικά και μόνο με την Αίγυπτο.

Σ' αυτήν την περίπτωση, εννοείται, η Ελλάδα θα απορρίψει την τουρκική θέση ισχυριζόμενη πως ''θα δεχτεί την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Χάγης μόνο εάν η Τουρκία αποδεχτεί οριοθέτηση ολόκληρης της θάλασσας των δύο κρατών, κάτι που δε θέλει με τίποτα η Τουρκία, γιατί μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια ή τα τέσσερα μεγαλύτερα, αμιγώς ελληνικά νησιά του Βοσπόρου (Πρίγκηπος, Αντιγόνη, Πρώτη, Χάλκη), αν το κάνει για το Αιγαίο αυτή...

Για να επανέλθουμε όμως στα του Καστελόριζου, η Τουρκία - εδώ και σαράντα χρόνια ακολουθεί κλιμακούμενη ανά περιόδους τη γνωστή επιθετική και επεκτατική τακτική που ακολουθεί στο Αιγαίο, διεκδικώντας - κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου - αυτά που δεν της ανήκουν, τα χωρικά ύδατα δηλαδή ανάμεσα σ' εκείνην κι αυτό.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η προκλητική της στάση να εντάξει στη δική της επικράτεια το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Γι' αυτό πρέπει η Ελλάδα, με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει απ' τις εθνικές εκλογές, να προχωρήσει - με την πρώτη ευκαιρία - στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας // ΑΟΖ της με την Αίγυπτο.

Με τον τρόπο αυτό, ενώ οι Τούρκοι μάς δίνουν στη Ρόδο και την Κάρπαθο και το Καστελόριζο μόνο 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα, δεν δίνουν σ' αυτά - εσκεμμένα - την αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα (ΑΟΖ) τους. Δίνουν, ουσιαστικά, ελάχιστη κι εκείνη στο βόρειο τμήμα της Κρήτης.

Με τον τρόπο αυτόν, νομίζουν, πως θα νομιμοποιήσουν - δια του δικαίου της πυγμής - τις διεκδικήσεις τους, που τους θέλουν να έχουν μια τεράστια δική τους υφαλοκρηπίδα, η οποία να συνορεύει γεωγραφικά με την Αίγυπτο...

Μπροστά σ' αυτήν τη διαχρονική, θρασύτατη τακτική της να επιβάλει δια της βίας τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, ''θα είναι εγκληματική η οποιαδήποτε καθυστέρηση και αμέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων να οριοθετήσουν και μετέπειτα να ανακηρύξουν την εθνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)''.

Κι αυτό γιατί θα βάλουν σε μεγάλο κίνδυνο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και συμφέροντά μας στην περιοχή.

Το ίδιο εγκληματικά θα είναι τα δικά μας τυχόν λάθη, που θα δώσουν πάτημα στην Τουρκία να διεκδικήσει αυτά τα οποία - αν και δεν της ανήκουν - της τα παραχωρεί η δικιά μας ανεπάρκεια, ανοησία ή άγνοια της ιστορίας. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη δήλωση του κ. Τσίπρα το 2015 ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα ή τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, τον περασμένο Μάρτιο, ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο;

Τέτοιες αστόχαστες δηλώσεις ενθαρρύνουν τις παράνομες θέσεις της Τουρκίας αποδεικνύοντας παράλληλα την απόλυτη άγνοια των κυβερνώντων για τα εθνικά θέματα. Γι' αυτό, με αφορμή τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία του παρελθόντος Μαρτίου, καλό θα ήταν οι καθ' ύλην αρμόδιοι να ανατρέξουν στην ιστορία που αφορά τα κεκτημένα που έχουν διασφαλίσει για μας οι πρόγονοί μας.

Εκεί θα δουν πως το ''Καστελόριζο αναφέρεται ως νησί του Αιγαίου στο άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), όταν τα Δωδεκάνησα αναγνωρίστηκαν ως ιταλικό έδαφος, και στο άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, όταν τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Η ίδια αναφορά γίνεται και στον χάρτη του 1931 της Αγγλίας και των επτά υπουργείων αποικιών της Ιταλίας''.

Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο να μιλά ένας πολιτικός για εθνικά θέματα, ενώ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ή γνώση πάνω γι' αυτά. Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν μεγάλη ζημιά στην εξωτερική μας πολιτική, γιατί ''στέλνουν μηνύματα μονομερών υποχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας και ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες στην αρπακτικών διαθέσεων Τουρκία''.

Ήδη αυτή έχει δείξει, με τις επαναλαμβανόμενες NAUTEX τις οποίες εξέδιδε μέχρι πρότινος, την πρόθεσή της να προειδοποιήσει την Ελλάδα και την Κύπρο ότι θα επέμβει στρατιωτικά κατά των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, αν δε μοιραστούν μαζί της τα κέρδη των εξορύξεων...

Τον βρώμικο ρόλο της τον έχουν αντιληφθεί προ καιρού πλέον και οι σύμμαχοί μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Αιγύπτιοι και όχι μόνο. Γι' αυτό απ' το 2017 ακόμη ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα υποστήριξεσε δημόσιες δηλώσεις του ότι ''η Αίγυπτος θα έχει σύντομα την τελική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με Ελλάδα και Κύπρο''.

Στο χέρι μας είναι να επωφεληθούμε της συγκυρίας αυτής, την οποία κακώς δεν εκμεταλλευτήκαμε μέχρι τώρα φοβούμενοι τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, ώστε να είμαστε έτοιμοι κάποια στιγμή να προσαρμόσουμε με περηφάνια τη ρήση του Οδυσσέα Ελύτη ''... ο μικρός κόσμος, ο μέγας'' στον χρυσοφόρο υποθαλάσσιο χώρο του Καστελόριζου, κατ' αντιστοιχία με το λεχθέν του Θουκυδίδη (δια στόματος Περικλή), ''μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος'', που αφορούσε την ηγεμονία της Αθήνας στη θάλασσα κατά τους κλασικούς χρόνους...

Κρινιώ Καλογερίδου
AntiNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]