Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε Συμπληγάδες λόγω S-400, Συρίας ο Ταγίπ Ερντογάν


Καθώς ο Ιούλιος, μήνας της προγραμματισμένης παράδοσης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, πλησιάζει, οι αναταράξεις εντείνονται. Η Αγκυρα έχει βρεθεί στη δίνη δραματικών πιέσεων από τις ΗΠΑ, με το σύνολο του Κογκρέσου εναντίον της και τα περιθώρια χειρισμών να στενεύουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών, που έχουν απαιτήσει επεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

«Η οικονομική κρίση στην Τουρκία οξύνεται εξαιτίας της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Δεν θα υπάρξει παράδοση S-400 τον Ιούλιο, όπως είχε ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, γιατί η αγορά αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από την Ουάσιγκτον. Και με την τρέχουσα κρίση της λίρας, αυτό ενδέχεται να είναι καταστροφικό για την Τουρκία», εκτίμησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης από την Αγκυρα, ο οποίος μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Αν πράγματι η υπόθεση έχει κριθεί, όπως ισχυρίστηκε ο διπλωμάτης, αυτό ακόμη δεν φαίνεται. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι θα παραλάβει κανονικά το ρωσικό σύστημα τον Ιούλιο, διαψεύδοντας κάθε υπόνοια περί του αντιθέτου. Το Κογκρέσο ετοιμάζει νόμους για την απαγόρευση της πώλησης αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, σε περίπτωση προμήθειας των S-400, οι προειδοποιήσεις δίνουν και παίρνουν, αλλά η Αγκυρα δηλώνει αποφασισμένη.


Το δίλημμα

«Το αργότερο τον Ιούλιο θα ξέρουμε αν η Τουρκία θα επιλέξει να παραμείνει στην παραδοσιακή και πραγματική δυτική συμμαχία της ή θα την ανταλλάξει με μια φανταστική λεγόμενη ευρασιατική συμμαχία», είπε στην ιστοσελίδα Al-Monitor ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Αϊντίν Σελτσέν. «Δεν μπορεί να προμηθευθεί τους S-400 και να τους αφήσει “στο κουτί”, ή να τους στείλει σε τρίτη χώρα, π.χ. στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν, γιατί ο αμερικανικός νόμος CAATSA (κυρώσεις σε όσους αγοράζουν ρωσικά οπλικά συστήματα) προβλέπει ξεκάθαρα κυρώσεις όταν τα συστήματα αγοραστούν», προσέθεσε ο διπλωμάτης.

Οι νόμοι περί κυρώσεων, όμως, είναι κατεξοχήν εύπλαστα πολιτικά εργαλεία και η τουρκική διπλωματία προσπαθεί να εξασφαλίσει εξαίρεση από τις κυρώσεις του CAATSA – και σε αυτή την περίπτωση το αντάλλαγμα θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη των S-400 σε κάποια γειτονική χώρα.

«Ο Ερντογάν πίεσε πολύ την τύχη του. Η κακή οικονομική κατάσταση εμπόδισε τα σχέδιά του και τώρα πρέπει να μετακινηθεί για μία ακόμη φορά πιο κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ», υποστήριξε η Bild, επισημαίνοντας πως αυτή είναι και η επιθυμία της Γερμανίας.

Το παιχνίδι των ισορροπιών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις είναι η ειδικότητα της Τουρκίας, η οποία δεν επρόκειτο να γυρίσει την πλάτη στις ΗΠΑ ακόμη και αν οι σχέσεις της με τη Ρωσία διήνυαν την καλύτερη φάση τους, κάτι που δεν συμβαίνει.

Η διάσταση συμφερόντων Αγκυρας - Μόσχας είναι όλο και πιο έντονη στη Βόρεια Συρία, με τη Ρωσία να επιτρέπει στον στρατό της Δαμασκού να σφυροκοπεί θέσεις ανταρτών υποστηριζόμενων από την Τουρκία στο Ιντλίμπ. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι προσπαθεί να σαμποτάρει τη ρωσοτουρκική προσέγγιση – μια εξαιρετικά διπλωματική διατύπωση, δεδομένου ότι ο στρατός της Δαμασκού έχει πλήρη εξάρτηση από τη Ρωσία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]