Κλιμάκιο της Europol στον Έβρο
Αξιωματούχοι της Europol με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό θα συμμετάσχουν στο κυνήγι των δουλεμπόρων στον Εβρο. Αυτό συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της επικεφαλής της Europol Kαθρίν ντε Μπόλε σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Η Βελγίδα αξιωματούχος ταξίδεψε στις 30 Απριλίου στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από τον Robert Crepinko, προϊστάμενο της διεύθυνσης που ασχολείται αποκλειστικά με τη δίωξη της οργανωμένης διακίνησης μεταναστών.
Στις συζητήσεις με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που τους συνόδευαν συμφωνήθηκε να εγκατασταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στον Εβρο κινητή επιχειρησιακή μονάδα της Europol, η οποία θα αναλάβει ενεργό ρόλο στις έρευνες για τα κυκλώματα δουλεμπόρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η κινητή μονάδα θα αποτελείται από αξιωματούχους της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας που, μέσω δικού τους εξοπλισμού, θα εξασφαλίζουν απευθείας πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της Europol.
Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα συνδράμουν στην προσπάθεια των ελληνικών αρχών για τη σύλληψη δουλεμπόρων.
Σε πραγματικό χρόνο
Μιλώντας στην «Κ» αστυνομική πηγή σχολίασε:
«Σήμερα, όταν οι Ελληνες αστυνομικοί θέλουν να ελέγξουν μια πινακίδα κυκλοφορίας Βουλγαρίας, πρέπει να κάνουν αίτημα στo τμήμα SIRENE του αρχηγείου και αυτό με τη σειρά του να διαβιβάσει το αίτημα στην αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλγαρίας για να πάρει απάντηση. Μέσω της κινητής μονάδας, ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, στις βάσεις δεδομένων της Europol».Το αίτημα για αποστολή κινητής επιχειρησιακής μονάδας στον Εβρο υπεβλήθη στους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να ικανοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Θα δοκιμαστεί αρχικά πιλοτικά και ύστερα από μια δοκιμαστική περίοδο 10-20 ημερών θα αποφασιστεί εάν θα παγιωθεί ή όχι η παρουσία της στην περιοχή. Πάντως, υπάρχει αισιοδοξία ότι η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών EΛ.ΑΣ. - Europol στο πεδίο των ερευνών (όχι μόνο στον Εβρο αλλά και τους όμορους νομούς) θα βελτιώσει τις επιδόσεις της αστυνομίας στο κυνήγι των κυκλωμάτων διακίνησης.
Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου διμερούς συνεργασίας, που είχε υπογραφεί το 2016 μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Εuropol. Ανάμεσα σε όσα θα προβλέπει το νέο μνημόνιο συνεργασίας είναι και η δυνατότητα να εγκατασταθούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο φυλάκιο Εβρου.
Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση του θεσμού των guest officers, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2016 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Aποστολή των guest officers είναι η διενέργεια «δευτερογενών ελέγχων», ο έλεγχος δηλαδή όσων αλλοδαπών μπαίνουν παράνομα στη χώρα, στις βάσεις δεδομένων της Europol, στη Χάγη.
Στο μεταξύ, στη δημιουργία α) τμήματος πλωτής αστυνόμευσης στον Εβρο και β) διεύθυνσης αλλοδαπών με έδρα την Κομοτηνή προσανατολίζεται το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια επίσκεψης, τη Δευτέρα, στον Εβρο της υπουργού Δημόσιας Τάξης Ολγας Γεροβασίλη και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου.
Σχόλιο ιστολογίου: Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει την λαθρομετανάστευση και να θωρακίσει τα ελληνοτουρκικά (και όχι μόνο) σύνορα, θα λειτουργούσε το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης GIS που παραμένει σε αδράνεια (σε κατάσταση σκύλευσης) στα υπόγεια της ΕΥΠ. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να εμφανίζονται ως ευαισθητοποιημένοι σε ένα πρόβλημα (βλ. λαθρομετανάστευση) της χώρας, που για τους πολιτικούς (το έχουν άλλωστε ομολογήσει) είναι η λύση...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...