Σάββατο, Μαρτίου 30, 2019

Οι ευρωεκλογές και τα τρία ανοικτά μέτωπα για την Ευρώπη


Οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 23 έως τις 26 Μαΐου για να ψηφίσουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Ευρωβουλής, όμως οι εθνικιστικές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις θα αυξήσουν την παρουσία τους στον θεσμό –αν και δεν θα είναι αρκετά ισχυροί για να μπλοκάρουν νομοθετήματα. Ο μεγαλύτερος κατακερματισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δυσκολέψει την νομοθέτηση. Εν τω μεταξύ, λόγω των προεκλογικών εκστρατειών σε όλη την Ευρώπη, πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ θα «παγώσουν».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν αν θα εφαρμόσουν την ψηφοφορία ειδικής πλειοψηφίας αντί της ομόφωνης ψήφου, σε ζητήματα όπως η φορολογία και η εξωτερική πολιτική, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές αυτό το τρίμηνο. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα εξετάσουν επίσης σχέδια για την εισαγωγή ενός προγράμματος κοινής εγγύησης καταθέσεων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όμως σε μια περίοδο διαίρεσης μεταξύ των κρατών του Βορρά και των κρατών του Νότου αναφορικά με τη χρηματοοικονομική ενοποίηση, η πρόοδος που θα σημειωθεί θα είναι περιορισμένη.

Μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια διαδικασία που θα συνεχιστεί πέραν του τριμήνου. Ενώ οι ευρωεκλογές θα πρέπει πρωτίστως να αφορούν Ευρωπαϊκά ζητήματα, τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα θα επηρεάσουν την ψήφο των χωρών. Αυτό σημαίνει πως τα αποτελέσματα των εκλογών θα έχουν εγχώριες επιπτώσεις σε χώρες περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.


Γερμανία και Γαλλία προτείνουν νέους κανόνες ανταγωνισμού

Η Γερμανία και η Γαλλία θα πιέσουν για τροποποίηση των βιομηχανικών κανόνων της ΕΕ προκειμένου να μπορέσουν να ανταγωνιστούν καλύτερα τις ΗΠΑ και την Κίνα. Στις προτάσεις των χωρών θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το να επιτρέπονται οι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων Ευρωπαϊκών εταιρειών σε στρατηγικούς τομείς καθώς και η εισαγωγή ισχυρότερων μέτρων προστασίας κατά των εξαγορών από μη ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως και η δυνατότητα μεγαλύτερης κρατικής συμμετοχής σε προβληματικές εταιρείες.

Το Βερολίνο και το Παρίσι θα κάνουν παρασκηνιακές κινήσεις σε όλο το μπλοκ προκειμένου να εξασφαλίσουν στήριξη για τις προτάσεις τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ μέχρις ότου διοριστούν, αργότερα φέτος, τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνεχίζονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν αυτό το τρίμηνο, όμως οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών ως προς το περιεχόμενό της –και ιδιαίτερα η απροθυμία της ΕΕ να συμπεριλάβει σε αυτήν και αγροτικά προϊόντα- θα δυσκολέψουν την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει την απειλή της εισαγωγής υψηλότερων δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει τη διαπραγματευτική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ο Λευκός Οίκος αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, τότε η ΕΕ θα προχωρήσει απαντήσει με αντίμετρα που θα επηρεάζουν τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ με τρόπο που θα είναι σχεδιασμένος ώστε να επηρεάσει την εγχώρια πολιτική βάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παρά τις διαφωνίες αυτές, θα εξακολουθήσει να υπάρχει περιθώριο για κάποια συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θέματα όπως η εμπορική και επενδυτική στρατηγική της Κίνας ή το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

Νέα προσπάθεια για μεταρρύθμιση στη Γαλλία

Το Παρίσι θα προχωρήσει την μεταρρυθμιστική του ατζέντα αυτό το τρίμηνο, όμως πρέπει να αντιμετωπίσει ένα δυσαρεστημένο εκλογικό σώμα που είναι όλο και πιο πρόθυμο να εκφράσει την αγανάκτησή του. Ως εκ τούτου, η Γαλλική κυβέρνηση θα επιβραδύνει τον ρυθμό της μεταρρύθμισης και θα περιορίσει κάποια από τα σχέδιά της, περιλαμβανομένων τω μη δημοφιλών προτάσεων για αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα επιδόματα ανεργίας με ταυτόχρονη μείωση των μηνιαίων πληρωμών.

Οι μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίον οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προσλαμβάνονται και πληρώνονται θα αποτελέσει επίσης θέμα εξέτασης αυτό το τρίμηνο, όμως είναι απίθανο να υπάρξουν μεγάλες απολύσεις εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Αν συνεχίσει να αυξάνεται η κοινωνική αναταραχή, τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να λάβει πιο ακραία πολιτικά μέτρα, όπως το να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ακόμα και πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις –όπως το να τεθούν σε δημοψήφισμα οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις ή να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές – θα εξεταστούν μόνο ως ύστατη λύση λόγω των ριψοκίνδυνων και απρόβλεπτων συνεπειών που θα είχαν τέτοιες κινήσεις.

Ημερομηνίες-Κλειδιά

-28 Απριλίου: Πρόωρες γενικές εκλογές στην Ισπανία

-9 Μαΐου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιεί σύνοδο στη Ρουμανία για να συζητηθεί το μέλλον του μπλοκ

-23-26 Μαΐου: Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

-26 Μαΐου: Ομοσπονδιακές και περιφερειακές εκλογές στο Βέλγιο, περιφερειακές εκλογές σε 13 Ισπανικές περιφέρειες και σε 4 Γερμανικά κρατίδια.

-20-21 Ιουνίου: Θερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Stratfor
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...