Οι ανθελληνικοί τόνοι στα πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων, οι καταγγελίες της ομάδας Κοτζιά και η ιστορία του άσματος «Μακεδονία Ξακουστή»
Ανθελληνικοί τόνοι επικρατούν σε πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι. Ο τουρκικός Τύπος κατηγόρησε τον Τσίπρα πως πήγε σε τουρκικό νησί, καθώς το Αγαθονήσι ανήκει στην περιφέρεια του… Αϊδινίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Sozcu.
Δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση με τους Τούρκους, απεναντίας θα οξύνεται, όσο ακολουθεί η Ελλάδα την πολιτική του κατευνασμού. Δεν το λέω εγώ… Το λέγει κάθε σοβαρός αναλυτής, ημέτερος και αλλοδαπός. Αλλά δεν το λέει ο πολιτικός κόσμος της χώρας.
Το έγκλημα της τουρκοποίησης των Πομάκων, το κατήγγειλε και η ομάδα "ΠΡΑΤΤΩ" του Ν. Κοτζιά. Με το ζόρι θέλουμε να τους κάνουμε Τούρκους, κι αυτοί ας κραυγάζουν ότι είναι Έλληνες. Προχθές, στο πομακικό χωριό Σμίνθη, οι σημαίες κυμάτιζαν στους δρόμους και τα σπίτια.
Οι μαθήτριες και μαθητές παρέλασαν, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και απήγγειλαν ποιήματα. Πολλά από τα παιδιά φόρεσαν τις παραδοσιακές μας στολές, ενώ μικρές και μεγάλες μαθήτριες χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού, καθώς και χασάπικο υπό τους ήχους του τραγουδιού «Να ’τανε το ’21» του Σταύρου Κουγιουμτζή, που ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Στήθηκε το βάθρο στην Αθήνα για να φιλοξενήσει το άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου. Πολλά έχουν γραφεί, εδώ μένω στο άγαλμα, που έχει τον σωστό συμβολισμό, σε αντίθεση μ’ αυτό που έχουμε στην Θεσσαλονίκη, που στέλνει λάθος μήνυμα.
Οι πρόγονοί μας, δεν έκαναν τίποτε στην τύχη. Πρόσεχαν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Στα αγάλματα των έφιππων πολεμιστών, όταν ο θάνατος δεν ήταν αποτέλεσμα πολέμου, το άλογο στεκόταν με τα τέσσερα πόδια στο βάθρο. Όταν σκοτωνόταν στην μάχη, το άλογο στεκόταν στα δύο πίσω πόδια. Και όταν πέθαινε στο κρεβάτι του, αλλά μετά από πολεμικό τραύμα, το άλογο στεκόταν στα τρία πόδια.
Μ’ αυτόν τον τρόπο καταλάβαινε ο πολίτης, πώς πέθανε ο πολεμιστής που παριστανόταν στο γλυπτό. Το άλογο στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου των Αθηνών έχει σωστά το ένα μπροστινό πόδι σηκωμένο, ενώ λάθος συμβολισμό έχει το άλογο στην Θεσσαλονίκη. Λεπτομέρεια θα μου πεις… Ίσως, αλλά η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά.
Είπε ο Κατρούγκαλος: «Στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν γίνεται αναφορά σε άσματα. Άλλωστε το άσμα στο οποίο αναφέρεται η ερώτησή σας, κάνει αναφορά στην ιστορική Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας».
Κάποιος πρέπει να μάθει την ελληνική ιστορία στους αριστερούς. Το άσμα "Μακεδονία Ξακουστή", αναφέρει "Που έδιωξες του Βούλγαρους". Στη μεταπολίτευση άλλαξε σε βάρβαρους. Η δε ιστορική Μακεδονία, όπως εννοεί ο κατά δήλωσή του κομμουνιστής Κατρούγκαλος, την Μακεδονία του σημερινού κράτους, εκτεινόταν από περιοχές βόρεια της Ελλάδας, μέχρι τον Ινδό ποταμό. Αυτήν την Μακεδονία; εννοεί;
Αλλά, έπρεπε να υπάρχει απαγορευτική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχετικά με τον εθνικό ύμνο των αλβανοσλάβων, που αναφέρεται πολλές φορές στην Μακεδονία. Αυτή ποια Μακεδονία είναι, κύριε Κατρούγκαλε;
Τι έγινε κυρία Γεροβασίλη; Δεν επιτρέπετε στις αστυνομικές μπάντες να παίζουν το άσμα "Μακεδονία ξακουστή"; Αν αντί για Μακεδονία, παίζουν "Βενεζουέλα ξακουστή", επιτρέπεται;
Καλλισθένης εν δήμω
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...