Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ν. Κοτζιάς αποκαλεί σκέτο... «Μακεδονία» τα Σκόπια


Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθανάσιος Πλατιά, για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία... σκέτη Μακεδονία.

Ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρηματολογούσε στο σημείο της συζήτησης με τον κ. Πλατιά ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η επίλυση του Σκοπιανού καθώς «η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε - δεν έχω καταλήξει - ας το πω μια μικρομεσαία χώρα. Αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πάρα πολύ ισχυρή χώρα. Αυτή είναι η παραδοξολογία της ισχύος».


Στο σημείο αυτό εμφανίζεται να λέει, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε η Ομάδα Αλήθειας, ότι: «Παράδειγμα η Βουλγαρία έχει 42 δισ. ΑΕΠ, η Αλβανία έχει 11, η "Μακεδονία" τότε έχει 8 στα 9 τώρα έχει 10 στα 11, εμείς παρά την κρίση τώρα πάμε στα 190, πολλαπλάσιο δηλαδή από όλους μαζί».

Δείτε το βίντεο:
Στα κύρια σημεία της συζήτησης για το Σκοπιανό, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έβαλε έναν όρο, «να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» για να προσθέσει ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) χαρούμενοι, αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως το συμφέρον της Ελλάδας ήταν να λυθεί το ονοματολογικό ζήτημα, γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. «Βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση, γιατί [...] στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα». Από την άλλη, «οι Αμερικάνοι ήθελαν σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς. Σε ερώτηση του κ. Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαζα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή».

Παράλληλα, ανέφερε πως ήταν η ΠΓΔΜ που ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές, «δεν τους το επιβάλλαμε εμείς», για να προσθέσει πάντως: «Εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις "Πρέσπες"». Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πλατιά σχετικά με το πώς θα μακροημερεύσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πως το κράτος ασχολείται πιο πολύ με τη γεωπολιτική ενώ για τους πολίτες το θέμα της ταυτότητας είναι πιο σοβαρό. «Η ταυτότητα των Ελλήνων όμως δεν εθίγη», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Τέλος, αναφερόμενο στα ενεργειακά ζητήμα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως αυτά δεν είναι ούτε ευχή ούτε κατάρα αλλά η διαχείρισή τους εξαρτάται από το εάν θέλει κάποιος να είναι ηγετική ή περιφερειακή δύναμη, επισημαίνοντας σε συνδυασμό με τα ελλαδοτουρκικά ζητήματα πως είναι οπαδός μίας ευρωπαϊκής Τουρκίας. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από αυτό. Τα ονοματολογικά δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αυτό το πρόβλημα» ανέφερε.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]